Дари
Климат и екологияНа фокусПрирода и общество

На края на пропастта: за половин век са измрели две трети от дивите гръбначни животни

Броят на дивите гръбначни животни за половин век е намалял с 68%. Още малко и ще бъде късно да се спасява природата, предупреждават еколозите. Тревожните данни се съдържат в доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF).

Експертите са използвали данни за 20 811 популации на диви животни (тоест бозайници, влечуги, земноводни и риби), отнасящи се към 4 392 вида. Тази информация се е обобщавала в така наречения Индекс на живата планета (Living Planet Index). Промяната на този индекс в проценти показва промените в числеността на средната популация на дивите гръбначни животни. Пресмятанията са показали, че за периода от 1970 година до 2016 година размерът на средната популация се е съкратил с 68%. С други думи, типичната популация е загубила две трети от своите индивиди.

Тези цифри не са неочаквани. По данни от 2010 година намаляването тогава е представлявало 50% в сравнение с 1970 година, а през 2012 година – 58%. Специалистите още тогава предупреждаваха, че без решителни действия по-нататък ще става само по-лошо. За съжаление мрачните прогнози се потвърдиха.

Основна причина за катастрофата е даже не директното избиване на дивите животни, а унищожаването на средата на обитаване, например, изсичането на горите, разораването на земите за селскостопански цели и строежа на язовирни стени на реките. Впрочем, ловците и особено бракониерите, също са дали своя дял в тези печални цифри.

„Средното намаление с 68% за последните 50 години се явява катастрофално и явно свидетелство за вредата, която човешката дейност нанася на природата“ – отбелязва Ендрю Тери (Andrew Terry), директор по охраната на природата към Лондонското зоологическо общество.

Природозащитната дейност в сегашния си мащаб не може да пречупи негативния тренд. Тя само забавя приближаването на биосферата към края на пропастта. Още няколко десетилетия със същата тенденция и със света на дивите животни на планетата на практика ще бъде свършено, предупреждават специалистите. Това е при положение, че човечеството не предприеме радикални мерки за съхраняване на биоразнообразието. Какви крачки могат да се предприемат за запазване на дивата природа от изчезване? За това се говори в научна статия публикувана съвсем наскоро в научното списание Nature.

Специалистите са провели мащабно моделиране на съдбата на биосферата в близките десетилетия и са изработили препоръки за нейното спасение. Преди всичко, трябва да се спре изсичането на горите. Освен това, размерът на териториите, на които трябва да се забрани стопанска дейност, трябва значително да се увеличи.

Обезлесяването се превръща в един от най-сериозните проблеми пред човечеството. Наскоро публикувахме материал за това, че математически модел, изследващ намаляването на горските масиви на планетата, разработен от английски и чилийски учени, прогнозира 90 % вероятност за гибел на човешката цивилизация заради обезлесяването на планетата със сегашните темпове.

Другият съпътстващ проблем е как да се изхрани постоянно нарастващото население на планетата без увеличаване на селскостопанските земи. Учените предлагат да се премине към по-продуктивни начини за производство на хранителни продукти. Другата тенденция, на която трябва да се търси срочно решение, е изхвърлянето на една трета от произведените продукти на боклука. Това касае, както всяко отделно домакинство, което трябва да оптимизира своето потребление, така и магазините, търговските вериги, обществените заведенията за хранене, които също изхвърлят част от закупената и приготвена продукция.

Като цяло, ако сега човечеството започне да предприема подходящите мерки за опазване на биосферата, то специалистите прогнозират, че след тридесет години биоразнообразието на нашата планета ще започне да се възстановява.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x