Дари
Здраве и дълголетиеЛюбопитноЧовекът

Типът на вашата личност може да подскаже за вашето здраве

Вие сте оптимист, екстраверт или циник? Ново изследване показва по какъв начин вашият характер влияе като цяло на вашето здраве. Например, дружелюбно настроените хора имат по-силна имунна реакция, която позволява на организма по-бързо да се възстановява след травми и да се бори с инфекциите.

Много хубави думи могат да се кажат по повод приветливия и общителен човек, но вие възможно ще сте учудени да разберете, че веселото настроение може да ви помогне да избегнете сърдечен пристъп.

До такъв извод са стигнали автори на ново изследване, резултатите, от което са публикувани в списание European Journal of Cardiovascular Nursing. По време на това изследване учени от Университета в Тенеси (University of Tennessee) са открили, че „саркастичните, циничните, обидчивите, нетърпеливите или раздразнителните“ хора имат по-голям шанс да умрат в случай на повторен инфаркт.

Накратко казано, вашата раздразнителност не е свидетелство за това, че ще получите втори инфаркт след първия , но тя повишава вероятността за смъртен изход от него.

„Враждебността се свързва със сърдечно-съдовите заболявания още от 50-те години на миналия век, но ние и досега не знаем, защо това се случва – казва ръководителят на този проект д-р Трейси Витори (Dr. Tracey Vitori). –Нашето изследване показва, че враждебността се явява обща черта при хората, преживели сърдечен пристъп и тя се асоциира с лошите резултати. Необходими са допълнителни изследвания за да се разбере, как тази черта на характера въздейства на тялото“.

Но това не е единственият вариант за това, че вашата личност може да въздейства на вашето здраве като цяло. Ето и няколко други примера.

Екстравертите имат по-силна имунна система

Съгласно резултатите от изследване, проведено през 2015 година от учени в Университета в Нотингам, дружелюбно настроените хора, като правило имат по-високи нива на възпаления, тоест по-силна имунна реакция, която позволява на организма по-бързо да се възстановява след травми и да се бори с инфекциите. Тестовете са показали, че отговорни за възпалението са гените, които работят 17% по-активно при хора, които са определени като екстраверти в резултат на проведени изследвания на характера, отколкото при хора, които са по-интровертни.

Но това има и обратна страна. В дадения случай тя се състои в това, че възпалението често се свързва с различни негативни странични ефекти, включително диабет, атеросклероза и рак. По тази причина вероятно това не може да се смята за напълно положителна реакция, особено при хората в напреднала възраст.

В съответствие с една от теориите, наблюдаваният ефект не означава, че личността на човека информира за имунния отговор, а точно обратното – имунният отговор информира за личността. Възможно е съществуващата слабост на имунната система и прави интровертите по-внимателни и по-малко склонни към риск.

Оптимистите са по-здрави, а рискът да умрат – по-малък

В продължение на десетилетия се публикуваха резултати от изследвания, които показваха, че да гледаш от светлата страна на живота е полезно за здравето. Така например, през 2014 година е било проведено изследване на пациенти на средна възраст, на които е била направена операция за аорто-коронарен байпас. Оказало се, че при оптимистите вероятността отново да се окажат в болницата е била два пъти по-ниска и освен това те чувствали по-малко болка по време на хирургичната операция.

Съгласно изследване, проведено във Финландия още през 2000 година, се оказало, че при песимистите е по-голяма вероятността за появата на високо кръвно налягане, отколкото при хората с позитивен поглед към света, като при това се отчитали такива фактори като пушене, затлъстяване, отсъствие на физическа активност и злоупотреба с алкохол.

Влиянието на позитивното отношение към живота върху здравето не се ограничава само с това. Други примери в това отношение са, например, че хората, които повече се смеят, увеличават енергопотреблението на организма и честотата на сърдечните съкращения с 10-20%, а хората в напреднала възраст с по-позитивна настройка имат повече шансове да съхранят здравето си и независимия си начин на живот. В това отношение има няколко теории, които се опитват да обяснят това. В първата от тях се предполага , че по-здравите хора имат повече шансове да имат положителна настройка, отколкото тези, които са предразположени към повече заболявания. От друга страна оптимистите имат повече шансове да водят здравословен начин на живот и да формират надеждно обкръжение за подкрепа, което е свързано с доброто здраве. Не е изключено, че оптимистично настроените хора да произвеждат по-малко от „хормона на стреса“ кортизол, който намалява възпаленията.

Циниците и интровертите имат повече шансове да пострадат от деменция

Съгласно изследване , проведено през 2014 година в Швеция, хората, отнасящи се с недоверие към обкръжаващите ги, имат три пъти повече шансове да пострадат от деменция, отколкото по-малко циничните хора.

„Възможно е , това да се дължи на факта, че хората с по-висока степен на цинично недоверие към другите имат по-малко шансове да приемат участие в социалния живот, отколкото хората с по-оптимистичен тип на характера – отбелязва ръководителя на това изследване Анна-Мая Толпанен (Anna-Maija Tolppanen) – Ние знаем, че социалната изолация увеличава риска за възникване на деменция“.

Доказано е, че социалната активност, общуването с други хора и даже разговори с тях може да има защитен ефект от деменция. По тази причина при хората с по-изразен мизантропен характер, рискът от деменция е по-висок.

Освен това автори на друго изследване, проведено през 2012 година, са открили, че депресивните и враждебни черти на характера при хората са свързани с намаляване на умствените им способности с напредване на възрастта.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x