fbpx
Наука и технологииТехнологии

Прозрачни слънчеви панели в прозорците ще направят сградите енергонезависими

Американска технологична компания е разработила слънчеви елементи, поглъщащи само ултравиолетовото и инфрачервеното излъчване на светлината, които остават прозрачни и не затъмняват помещенията. Проектантите се надяват, че тяхната разработка ще се използва почти навсякъде, в сградите, в небостъргачите, в автомобилите и даже в смартфоните.

Съвсем наскоро ви запознахме с разработката на италианския стартап Glass to Power, който използвайки луминисцентни слънчеви концентратори (LSC), интегрирани в прозорците e постигнал ефективност на преобразуване от 3,2% при степен на прозрачност във видимия спектър на светлината от 80%.

В същата насока работи и американският стартап Ubiquitous Energy, чиято разработка ще помогне на строителните компании да изпълнят изискванията на властите на щата Калифорния за преминаване към енергийни източници, неоставящи въглеродна следа.

Стъклата за прозорците, които се произвеждат по технологията на Ubiquitous Energy, са напръскани с органично свръхтънко покритие, което улавя инфрачервените и ултравиолетовите лъчи от спектъра на слънчевата светлина и ги преобразува в електрически ток. Енергията от повърхността на прозорците може да се акумулира в батерии или да се използва за захранване на домовете и офисите.

Принцип на действие на новата технология на Ubiquitous Energy
Източник: Ubiquitous Energy

Преимуществата на новата технология са следните:

– Покритието е невидимо и осигурява пропускане на 90% от видимата светлина, като абсорбира само ултравиолетово и инфрачервено излъчване;

– Възможната ефективност е над 10%, като оптимизацията не зависи от прозрачността;

 – Цената е ниска, тъй като се използват евтини и нетоксични материали;

– Покритието е тънко и леко, като филмът е с дебелина по-малка от 1/1000 от милиметъра.

– Електричество може да се генерира на всякаква повърхност или устройство, без да се нарушава естетическия вид на изделието;

В съответствие с действащото законодателство на щата Калифорния всички нови сгради, построени след 2019 година, трябва да са снабдени с инсталации за производство на електричество от слънчева енергия. Засега компанията Ubiquitous Energy предлага правоъгълни стъклени блокове, състоящи се от шест панела с размери 35,5 х 50 сантиметра. В бъдеще компанията планира да развие своята разработка, така че тя да може да бъде използвана за остъкляване на всякакви сгради, включително и небостъргачи, в производството на автомобили и в производството на електронни устройства.

На пазара продуктът на компанията се предлага с търговската марка Clear View Power. За разлика от обикновените слънчеви панели, които улавят широк спектър от слънчевата светлина, стъклата за прозорците на Ubiquitous Energy остават напълно прозрачни. Тъй като напръсканото покритие не улавя цялата светлина, производителността на такива прозоречни слънчеви панели е по-ниска, отколкото при традиционните слъневи панели. В пиковите часове на натоварване те са способни да произведат около две трети от количеството енергия, произвеждано от стандартни слънчеви панели с аналогичен размер.

В процеса на монтаж новите слънчеви прозорци изискват повече разходи за труд и по тази причина монтажът им е с около 20% по-скъп от този на обикновените прозорци, но тези допълнителни разходи могат да бъдат компенсирани от намаляването на експлоатационните разходи.

Компанията иска нейните слънчеви прозорци да допълват традиционните слънчеви панели, които се разполагат на покривите на сградите, а да не бъдат техни заместители. По думите на изпълнителния директор на Ubiquitous Energy Майкъл Бар, комбинацията на тези две решения може да осигури пълна автономия, даже и на големи сгради. Това означава, че слънчевите инсталации ще произвеждат толкова електроенергия, колкото се използва в сградата.

Ubiquitous Energy вече е започнала да монтира своите слънчеви прозорци в сгради. Първата сграда е била тази на главния офис на компанията в Редуд Сити, където е разположено и производството.

Сградата на Ubiquitous Energy с прозорци Clear View Power
Източник: Ubiquitous Energy

„Ние вече можем в ограничено количество да монтираме и да продаваме прозорците ClearView Power. Сега планираме създаването на нова производствена площадка, на която ще могат да бъдат изработвани прозорци с всякакъв размер“ – казва Бар.

Избухването на епидемията от коронавирус е принудило по-голяма част от производственото планиране да се извършва дистанционно. Но въпреки това Бар казва, че даже при такива условия на тях им се отдава да постигнат „значителен прогрес“.

„Засега е рано да се говори, какви ще бъдат последствията от глобалната пандемия, в това число и за нашия бизнес – обяснява Бар – Ние както и преди сме оптимистично настроени и вярваме, че ще можем да започнем новото си производство в близките две години.“

Източници: CNN, Ubiquitous Energy

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x