fbpx
НаукаНаука и технологии

Компютърен модел може да прогнозира риска за рак на белите дробове

Учени създадоха алгоритъм , който на базата на многофакторен анализ може да прогнозира риска за преход на белодробни възли към рак на белия дроб. Статия за изследването е публикувана в списание Cancer Prevention Research.

Изследването е проведено от екип на Центъра по ракови заболявания Стоуни Брук в Ню-Йорк под ръководството на д-р Барбара  Немесуре, директор на програмата за превенция и контрол на рака и програмата за рак на белите дробове.

„Докато белодробните възли не са нещо необичайно, то определянето на риска за преминаването им в  рак на белия дроб е нещо много важно и полезно” казва д-р Немесуре.

Въпреки че ракът на белите дробове заема водеща причина за смъртността от онкологично заболяване в САЩ, по последни статистически данни вероятността за петгодишен период на преживяемост е по-висока от 50%. За съжаление в повечето случай, ракът на белите дробове се диагностицира след наличието на метастази. Заболяването протича безсимптомно на началните стадии и затова е изключително важно лицата, които са подложени на висок риск от заболяване, да бъдат идентифицирани преди появата на първите симптоми.
Предходните изследвания в тази област са включвали ретроспективен анализ на пациентите с рак на белите дробове и анализ на хора, преминали скринингови изследвания. Новото изследване има за цел да предсказва риска за развитие на онкологично заболяване при наличие на възли на белите дробове.
Учените са анализирали данни от 2924 пациента, на които са били открити възли на белите дробове в периода от 01.01.2002 и до 31.12.2015 година. От анализа на данни са били изключени пациентите, при които преди това е бил диагностициран рак на белите дробове или е бил диагностициран рак в рамките на шест месеца след първата консултация. От всички пациенти, включени в анализа, от рак на белите дробове за този тринадесетгодишен период са се разболяли 171 човека.
Учените са събрали клинични и радиологични данни за да разработят модела си за прогнозиране на риска. Използвайки многофакторен анализ, изследователите открили, че комбинацията на такива параметри като възраст, продължителност на пушене, история на откриването на заболяването, наличие на хронично обструктивно заболяване на белите дробове и характеристиката на възлите ( размер, прозрачност и особености на формата) може най-добре да предскаже при кого от пациентите ще се развие рак на белите дробове. Изследователите обединили всички тези фактори в своя модел и базирайки се на него са разделили пациентите на такива, подложени на висок риск и такива, които са с нисък риск да се разболеят от коварната болест.
Изследването показва, че моделът може да определя с точност от 73 % тези с нисък риск и с точност от 81% тези с висок риск за заболяване. Оказало се, че пациентите от втората група за изложени на риск да се разболеят от рак на белите дробове 14 пъти по-висок от на останалите.
„С помощта на нашия модел можем да определим кои пациенти с белодробни възли трябва да бъдат внимателно наблюдавани, за да можем да хванем болестта на ранен етап и като цяло да намалим процента на смъртни случаи от рак на белия дроб. Въпреки че по-голямата част от белодробните възли не достигат до рак, жизнено важно е пациентите, особено тези, подложени на висок риск от заболяване, да преминават периодични прегледи “, отбелязва д-р Немесуре.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x