fbpx
Наука и технологииТехнологии

Робот –алпинист преодоля отвесните скали на известната Долина на смъртта

Роботът LEMUR, разработен от НАСА за достъп до труднодостъпни места, за последен път преди затварянето на програмата му, демонстрирал своите уникални способности за преодоляване на почти вертикални каменни стени. Много от технологиите, използвани в LEMUR, в момента намират приложение в други роботи, разработвани от НАСА.

Роботите, предназначени за изследване на повърхността на други планети или космически тела, такива като небезизвестния марсоход Curiosity, отлично се справят със своята работа да се предвижват по относително равни повърхности. Но такива роботи нямат никаква възможност да обхождат труднодостъпни места, където от научна гледна точка могат да се намират интересни обекти за изследване. За обследването на такива труднодостъпни места специалистите от Лабораторията за изучаване реактивното движение към НАСА ((NASA Jet Propulsion Laboratory, JPL) преди години са разработили робота –алпинист LEMUR ((Limbed Excursion Mechanical Utility Robot), демонстриран през 2013 година. Отначало този робот бил замислен за изпълнение на ремонтни дейности от външната страна на Международната космическа станция. За съжаление, този интересен проект вече е затворен. В самия край на проекта специалистите от НАСА са провели полеви изпитания на стръмните склонове на каньона Долината на смъртта, намиращ се в пустинята Мохаве в САЩ.

Системата за управление на робота LEMUR е на базата на изкуствен интелект, който самостоятелно избира маршрута и местата, в които най-надеждно да се закрепват „крайниците” на робота. Те имат 16 „пръста”, покрити със стотици „рибарски кукички”. Останалите научни инструменти на робота на Lemur оглеждали скалите по време на изкачването в търсене на следи от древни вкаменелости. Роботът отлично се справил със задачата си по време на изкачването по почти вертикалната каменна стена, намирайки междувременно вкаменени топки от древни водорасли, които са живеели във водите на древния океан. Възрастта на вкаменелостите е приблизително 500 милиона години и тези находки служат като доказателство за способностите на LEMUR за откриване на следи от живот, което в момента се явява една от главните задачи на роботите, използвани на другите планети в Слънчевата система.

Въпреки че проектът LEMUR е завършил, той е дал началото на много роботехнически проекти, включително на проекта Ice Worm. Роботът Ice Wоrm представлява един модернизиран крайник на робота LEMUR и предназначен за изкачване на ледени стени в „замръзнали светове”, такива като Енцелад, спътника на Сатурн.

Друг робот с името RoboSimian, създаден за участие в състезанията на DARPA Robotics Challenge, има четири крайника, практически неотличаващи се от крайниците на LEMUR.
Още един проект, в който се използват технологиите на робота LEMUR, е проектът Underwater Gripper, проект за робот, предназначен за подводни изследвания. Той се закрепва на морското дъно и повърхността на подводни съоръжения с помощта на същите „пръсти” с „рибарски кукички”.
Безпилотният въртолет, който ще стане летящ помощник на марсохода Mars 2020, също ще има устройство за кацане, чиято конструкция е много подобна на крайниците на робота LEMUR.

Всичко казано по-горе, означава, че въпреки завършването на проекта LEMUR, роботът, на който не му бе съдено да попадне в космоса, то технологиите, разработени за този проект ще помогнат на хората да изследват повърхностите на други планети, астероиди и други космическа тела.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x