fbpx
Наука и технологииТехнологии

Стартапът Glass to Power е създал прoзрачни слънчеви панели за прозорци-електрогенератори

Италианският стартап Glass to Power е разработил луминсцентни слънчеви концентратори (LSC), които могат да бъдат интегрирани в прозорци, а също така в други активни архитектурни елементи. Компанията твърди, че е достигнала ефективност на преобразуване от 3,2% при степен на прозрачност във видимия спектър на светлината от 80%.

“Новите устройства представляват прозрачни пластмасови пластини, легирани със силно излъчващи хромофори, които поглъщат слънчева светлина и излъчват дълговълнови фотони. Тези фотони се насочват чрез пълно вътрешно отразяване към края на устройството, където се преобразуват в електричество с помощта на обикновени фотоелементи, разположени по периметъра на пластината“ – се съобщава в прес-релийза на стартапа.

В Glass to Power казват, че тяхната разработка лесно се интегрира в активни архитектурни елементи и идеално подхожда за сгради с нулев енергиен баланс в гъстонаселени градски райони, където няма подходящи покриви за събиране на слънчева енергия.

Технологията се базира на използването на наночастици, известни под името хромофори, които са способни да разделят процесите на поглъщане и излъчване на светлина.

„Това позволи създаването на прототипи с добра ефективност за генериране, даже и за площи от няколкостотин квадратни сантиметра, които лесно могат да бъдат мащабирани до размери, необходими за търговско използване“ – казват от Glass to Power.

Всъщност „слънчевите стъкла“ на базата на LSC са практически безцветни, което се явява ключовия фактор за възможността за използване им като интегрирани фотоелектрически системи в сгради (Building Integrated Photovoltaics – BIPV).

Луминисцентен слънчев концентратор
Луминисцентен слънчев концентратор (LSC) се използва за създаването на интегрирани фотоелектрически системи за сгради (BIPV)
Източник: Glass to Power

„Пълното калориметрично изпитание показа, че нашите слънчеви елементи не внасят съществено изкривяване на преминаващата светлина и не водят до промяна на възприемането на светлината вътре в помещенията“ – се казва в съобщението на компанията.

От Glass to Power твърдят, че чрез изпозването на устойчиви екологично чистите LSC, могат да се произвеждат сградно интегрирани фотоволтаични панели (BIPV) с голяма площ. С новата технология могат да се създават фотоелектрически прозорци, които лесно се интегрират в архитектурата на пасивни сгради, правейки BIPV практически невидими както отвън, така и отвътре.

„Освен това степента на прозрачност на LSC може да бъде определена на етапа на производство в съответствие с изискванията на клиента, за да се получи най-добрия компромис между произведената енергия и количеството светлина за вътрешно осветяване“ – добавят от компанията.

От Glass to Power съобщават, че качеството на светлината съответства на сертифициране по UNI 10380 и съответства на група 1A, в която са на добрите източници на осветление в жилищни сгради и болници. Тестът Farnsworth-Munsell 100, който е един от най-добрите тестове за цветно зрение, е показал, че LSC не променят цветовете при фотоелектрическите прозорци.

„Слънчевите стъкла“ на Glass to Power са показали коефициент на ефективност на преобразуване 3,2% при степен на прозрачност във видимия спектър на светлината около 80%.

„Това означава, че само 20% от светлината се използва за преобразуване в електроенергия, а останалите 80% преминават през панелите за осветяване на вътрешната среда на сградите – обясняват разработчиците – Но е постижимо ниво на ефективност над 5%“.

Наночастиците са изработени само от неорганични материали, подобни на силиция, които по своята природа са устойчиви към слънчевата светлина и не са заплашени от деградация. По думите на компанията, това гарантира на устройствата непрекъснатост при процеса на генериране на електроенергия и дълъг живот на експлоатация.

Наскоро ви запознахме с изследване на учени от Университета на Северна Каролина, които са установили, че много оранжерийни комплекси могат пълноценно да се самоосигуряват с електроенергия, ако поставят на покривите си полупрозрачни слънчеви панели.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x