fbpx
НаукаНаука и технологии

Отходните води помогат да се разбере истинския мащаб на епидемията в отделните населени места

Резултатите от мониторинга на отходните води, освен че може да помогне да се разберат истинските мащаби на епидемията, може да послужи като инструмент за ранно откриване и предупреждение, ако коронавирусът се върне пак. По думите на специалистите, в момента проблемът е в недостига на реагенти, необходими за провеждане на изследванията.

Понастоящем много изследователски групи по целия свят са пристъпили към изучаване на отходните води като обект, където могат да бъдат открити следи от новия коронавирус. По тяхно мнение, това може да стане един от методите за оценка на общия брой заразени в една или друга обществена група, тъй като тотално изследване на всички хора за наличието на коронавирусна инфекция е невъзможно. По думите на учените, този метод освен това може да се използва в случай, че коронавирусът се върне и той да бъде открит преди симптомите да започнат да се проявят при хората. Понастоящем учени са открили следи от вируса в отходни води в Нидерландия, САЩ и Швеция.

Анализът на отходните води, тоест на използваната в бита вода, преминаваща през канализационните системи и постъпваща в пречиствателните станции, е един от начините, позволяващ на учените да откриват такива инфекции като SARS-CoV-2, които могат да се открият в урината и фекалиите.

В големите градове в една пречиствателна станция постъпват отходни води примерно от един милион човека, разказва Гертян Медема (Gertjan Medema), микробиолог от Института за изследване на водите KWR (KWR Water Research Institute) , разположен в Нювегейн, Нидерландия. Анализът на отходните води в такива обеми позволява да се оцени мащаба на разпространение на коронавирусната инфекция по-точно, отколкото тестирането на хората. Това е така, защото мониторинга на отходните води дава възможност да се отчитат тези случаи, когато хората не са тестирани за SARS-CoV-2 и хората са имали само леки симптоми от заболяването. Медема е открил генетически материал от SARS-CoV-2, тоест РНК на вируса, в проби, взети от няколко пречиствателни станции в Нидерландия.

„Органите по здравеопазване виждат само върха на айсберга“ – казва той.

По думите на учените, за да се оцени мащаба на разпространение на инфекцията в една или друга обществена група, базирайки се на проби от отходните води, е необходимо да се изясни колко РНК на вируса се отделя от урината и фекалиите на човек и да се пресметне количеството на заразените хора в тази обществена група на основа данните за концентрацията на РНК на вируса в пробите от отходните води.

Учени, представящи Куинсландския алианс на експертите по хигиена на околната среда (Queensland Alliance for Environmental Health Sciences) в Австралия, обясняват, че е много важно учените да са убедени, че анализират представителни проби от вода със съдържащи се в тях екскременти на хора, а не просто избрани проби. Освен това, изследователите трябва да са сигурни, че тестовете могат да откриват ниски концентрации на РНК на вируса. Този изследователски институт консултира правителството на Австралия по въпросите на екологично-санитарните проблеми. По техните думи, много е важно, мониторингът на отходните води, ако започне да се провежда в големи мащаби, да не отнема от ресурсите, необходими за провеждането на тестове на хора.

За съжаление, част от усилията за проследяването разпространението на вируса се възпира от затварянето на университетите и лабораториите, а също така от ограничения запас на реагенти, необходими за провеждането на изследванията. Същите реагенти се използват от клиниките и лабораториите при тестовете на хора и вече там се наблюдава техния недостиг, казва Кайл Биби (Kyle Bibby), специалист по охрана на околната среда в Университета на Нотр Дам в щата Индиана, САЩ.

„Ние не искаме допълнително да задълбочаваме глобалния недостиг на ресурси“- казва той.

Ранни свидетелства за откриване

Мерките по контрола на разпространение на инфекцията, такива като социалното дистанциране, вероятно ще позволят да бъде овладяна текущата пандемия, но вирусът може да се върне, когато строгите мерки бъдат отменени. Постоянното следене на отходните води може да служи като неинвазивен инструмент за ранно предупреждение, обяснява Ана Мария де Рода Хусман (Ana Maria de Roda Husman), експерт по инфекциозни болести от Националния институт за обществено здраве и околна среда (National Institute for Public Health and the Environment) в Билтховен, Нидерландия. По-рано този институт е изследвал отходните води, за да контролира ситуацията за избухване на инфекции от норовирус (Norovirus), на устойчиви към антибиотици бактерии, за полиовируси (Poliovirus) и морбили.

Екип под ръководството на Хусман е открил следи от SARS-CoV-2 в отходните води да летище Схипхол в Тилбург само четири дена след като в Нидерландия е потвърден първия случай на заболяването. Сега учените планират да изследват отходните води в столиците на всички 12 провинции на страната, а освен това и в други градове, където досега не е потвърден нито един случай за Covid-19. Група учени под ръководството на Медема са открили РНК на коронавируса в отходните води на град Амерсфорт, още преди там да са били потвърдени първите случаи на заразяване с коронавируса.

Както показват изследванията, следи от SARS-CoV-2 се появяват във фекалиите на третия ден след заразяването, тоест доста по-рано от момента, когато се проявяват достатъчно ясни симптоми, изискващи посещението на лечебно заведение. По думите на Тамар Кон (Tamar Kohn), вирусолог от Швейцарския федерален институт за технологии в Лозана, такива сериозни симптоми, изискващи задължителен тест и евентуално хоспитализиране на пациента могат да се появят до две седмици след заразяването. По нейните думи, проследяването на концентрацията на частиците на вируса в отходните води ще позволи на властите и органите по здравеопазване да предприемат обосновано и изпреварващо такива сериозни мерки като карантината.

„Забавянето със седем-десет дена може сериозно да усложни протичането на епидемията“ – казва тя.

По-ранното откриване на корона вирус в една или друга обществена група ще ограничи негативните последствия от Covid-19 на здравето на хората и икономиката, особено ако този вирус се върне следващата година, обяснява Биби.

Следенето на сточните води вече няколко десетилетия се използва, за да се оценява дали е успешна ваксинацията от полиовируси, казва Чарлз Герба (Charles Gerba), микробиолог от Университета на Аризона в Тусон. Този подход може да се използва за оценка ефективността на предприетите мерки, такива като социалното дистанциране, добавя Герба. Самият той е открил следи от SARS-CoV-2 в неочистените води на град Тусон.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x