fbpx
Наука и технологииТехнологии

Екзоскелет, контролиран с интерфейс мозък-компютър, позволил да се разходи на напълно парализиран човек

Мозъчни импланти с помощта на нервни сигнали позволяват на човек с тетраплегия (парализа на четирите крайника) да контролира екзоскелет за цялото тяло. Пациентът използва два безжични, имплантирани в главата, компютърни интерфейса за управлението на виртуални и физически машини. Системата е разработена от френски учени и резултатите за тяхната разработка са публикувани в научното списание The Lancet Neurology.

В течение на много години инженери разработват устройства, помагащи на хора с ограничени възможности да си върнат подвижността. Първият в света екзоскелет е създаден през 60-те години на миналия век в САЩ. Той е бил много непрактичен заради теглото си от 680 килограма.

Понастоящем все повече усъвършенствани модификации се появяват в различни страни на света и един от най-новите варианти е предложен от учени от френския Център за медицински изследвания Клинатек (Clinatec) и Университета Гренобъл-Алп (Universite Grenoble-Alpes). Устройството е изпробвано на напълно парализиран мъж на 30 години, пострадал в следствие на инцидент. Преди 4 години Тибо, който по професия е оптик и предпочита да запази фамилията си анонимна, е паднал от 15 метра височина в нощен клуб. Първите две години той е изкарал в напълно обездвижено състояние в болницата. През 2017 година го включват в програма за разработването на екзоскелета. Преди да започне опитите за ходене в костюма , той се е обучавал да използва мозъчните импланти, за да контролира виртуален герой или аватар в компютърна игра.

Използваните импланти за управление на екзоскелета
Използваните импланти за управление на екзоскелета
Източник: Universite Grenoble-Alpes

За използването на екзоскелета в мозъка се имплантират два безжични датчика, разположени над областите, които отговарят за движението на човека. Записвайки електрически сигнали на мозъка, те изпращат команди към апарата. Като цяло системата позволява да се контролират до осем посоки на движение едновременно.

Визуализация на поставянето на имплантите
Визуализация на поставянето на имплантите
Източник: Universite Grenoble-Alpes

„Това е все едно да се окажеш първия човек на Луната. Аз не бях ходил две години и даже забравих какво е да стоиш прав. Забравих, че съм по-висок от много хора в стаята.”. – казва пред BBC Тибо.

Роботизираният екзоскелет, тежащ 68 килограма, не възстановява напълно всички двигателни функции , но технологията е позволила на обездвижения мъж да направи 480 крачки, преодолявайки 140 метра.

Предвижването на пациента с помощта на екзоскелета
Предвижването на пациента с помощта на екзоскелета
Източник: Clinatec / Juliette Treilette

Понастоящем „костюмът” все още не е напълно автономен. За да се избегнат падания, той е закрепен на специални държачи, но учените казват, че той скоро ще бъде доработен. В перспектива човек ще може да се предвижва с екзоскелета без тази допълнителна застраховка. Планира се в близко бъдеще да се проведат нови изпитания с по-широк кръг пациенти.

Наскоро ви запознахме с разработките на Sacros Robotics, които представиха екзоскелета Guardian XO Max, работещ на акумулатори, който прави използващия го човек двадесет пъти по-силен.

Напълно е възможно в най-скоро бъдеще подобни роботизирани костюми да предизвикат революция в медицината, промишлеността и строителството.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x