fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Влияе ли изменението на климата на раждаемостта ?

Международен екип от изследователи от Канада, САЩ и Италия е разработил модел, показващ как измененията на климата ще повлияят на демографската обстановка в развитите и развиващите се страни. Статията е публикувана в списание Environmental Research Letters.

Наскоро екип от Станфордския университет (Standford Univesity) представи резултатите на изследването си , което показва че от 1961 година до 2010 година глобалното затопляне е намалило брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в бедните страни от 17 до 30 процента. Разликата между брутния вътрешен продукт на човек в развитите и развиващите се страни е с около 25% по-голяма, отколкото ако нямаше изменение на климата.

Сега учени от Коледж Уилямс (Williams College), Масачузетс, САЩ, Европейския институт по икономика и околна среда (Europian Institute on Economics and the Environment) и други университети представят в свое изследване как икономическите условия, променящи се под влияние на изменението на климата, ще въздействат на поведението на родителите в бъдеще. Те са създали количествен модел, който обединява икономико-демографската теория със съвременните оценки на икономическите последствия от изменението на климата. В частност, те са разгледали как повишаването на температурите ще влияе в селското стопанство.
За модела авторите са избрали Колумбия и Швейцария като пример за бедна и богата страна. В изследването си те разглеждат пътя на човек, започвайки от детството му, тоест как родителите ще решават съдбата на детето и семейството в зависимост от различните условия. По мнение на изследователите стратегиите за развитие коренно се различават в двете страни.

Тъй като селското стопанство изисква по-малка необходимост от квалифицирани работници, отчитайки последствията от изменението на климата, родителите в бедните страни биха заложили на повече деца в семейството без да обръщат внимание на образованието им. В развитите страни това ще доведе до обратен ефект. Родителите ще искат техните деца да са по-конкурентно способни и ще започнат да инвестират пари в тяхното образование, а след това да мислят за по-голям брой деца.
„Увеличението на температурите по различен начин влияе на селското стопанство и на другите отрасли на икономиката. Близко до екватора изменението на климата влияе негативно на селското стопанство. Това води до недостиг на селскостопанска продукция, ръст на цените и преразпределение на труда. Тъй като в селското стопанство квалифициран труд се използва по-малко, нашият модел показва, че изгодата от придобиване на квалификация е по-малка, което от своя страна кара родителите да правят повече деца”- казва един от авторите Грегори Кейси (Gregory Casey).
По негови думи, моделът разглежда само един икономически канал. Затова той не може да даде изчерпателен отчет за демографските последствия, но изучаването на другите канали ще помогне за допълване на цялостната картина.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x