fbpx
Изкуствен интелектНа фокусНаука и технологии

Samsung представи „цифровите хора“ Neon. Как те ще функционират и защо са ни цифровите профили?

Компанията Samsung представи на технологичната изложба CES 2020 в Лас Вегас новия проект Neon, в рамките на който всеки желаещ ще може да си създаде собствен цифров профил. Компанията предлага да създава виртуални аватари на вече съществуващи хора. Профилите ще притежават изкуствен интелект и ще имат функционалните възможности на чат-ботовете, а също така холограмен образ.

Какво представлява чат-бота Neon?

По думите на ръководителя на Neon Пранава Мистри, за да се разбере най-добрe за какво е нужна новата технология за чат-бот, трябва да се тръгне от обратното. Той не е предназначен за замяна или подобряване на технологиите, които се използват при сегашното поколение на цифровите помощници Siri, Alexa или Google Assistant.

С други думи, Neon не е предназначен за получаване на отговори на прости въпроси за времето или задръстванията по пътищата. Освен това, той не може да управлява устройствата на „умните“ домове, да поставя напомняния, да включва будилниците и да изключва музиката.

Neon освен това не е андроид или копие на реални хора, въпреки че цифровите профили могат да имат физическа или психическа прилика с истински хора, отбелязва Пранав Мистри. Първата вълна е моделирана по първообраз на реални хора, но в бъдещето инженерите планират да създават цифрови профили не само по истински образци, но и да разработват чат-ботовете, неидентични на реални хора.

По думите на Пранава Мистри:

Neon ще може се използва в качеството на индивидуален учител, личен финансов консултант, медицински съветник, портиер или артист, в края на краищата.

Чат-ботът Neon ще е независимо виртуално същество, което ще може да демонстрира своите емоции и да се учи от разговорите при помощта на притежавания изкуствен интелект. Той е предназначен за общуване с хората, за запомняне на информация и обучение на невронните мрежи.

Какво Neon може да направи за нас?

В презентациите на Samsung се казва, че чат-ботовете Neon ще могат да се използват в специализирани приложения, отчитайки индивидуалните потребности на потребителите. Например, цифровият профил на човек с използването на ИИ ще може да бъде учител по йога или да обучава на нови думи в услугата по изучаване на чужди езици.

Чат-ботът ще може да поеме ролята на психолог или приятел, който ще пази всички съкровени данни.

Как ще се появяват чат-ботовете Neon?

Neon не планира да превръща цифровите аватари на потребителите във физически роботи, но в бъдеще те ще могат да имат холограмен образ. Потребителите ще могат да създават свои профили при помощта на обикновени камери от смартфони или компютри.

В бъдеще компанията има намерение да се откаже от разработването на Neon с външност на реални хора. Желаещите ще се регистрират в системата, като компанията ще анализира цялата достъпна към момента на регистрацията информация за човека, намираща се в публичен достъп. След тази процедура компанията ще предложи на клиента изображение на цифровия профил. Потребителите няма могат самостоятелно да избират, как ще изглежда техния цифров образ, по аналогия с играта Sims.

Използването на такъв подход в компанията обясняват с желанието хората да не се идентифицират напълно с цифровия профил. Но на първия етап на внедряване, Neon ще копира външността на реалните хора за ускоряване на стартирането на проекта.

Вероятно, ботовете ще се продават по абонамент, тоест човек няма да притежава напълно своя цифров профил, а само ще го наема. Компании ще могат да наемат цифрови хора за специализирани задачи, такива като превод или преподаване, но те едва ли ще могат да получат права за пълноценно използване или промяна на технологията.

Засега не е ясно, ще може ли човек да разполага с Neon или той ще се появява само за конкретни задачи, например, за превод при гледане на сериал по Netflix.

Какво е техническото изпълнение на Neon?

В основата на Neon е изкуствен интелект, който се обучава в зависимост от типа общуване с потребителя. Невронната мрежа ще анализира предпочитанията на човека, неговия модел на общуване и нуждите му. Изкуственият интелект ще работи с технологията Spectra, за която в момента нищо не е известно. Компанията обещава да я представи към края на 2020 година, но някои експерти смятат, че Spectra ще е най-мощния процесор на Samsung за работа с ИИ в битови условия.

Визуалните функции на Neon ще се поддържат от графичния процесор Core R3.Именно той ще отговаря за естествените движения на чат-бота, речта, емоциите и изобразяването на тези процеси в реално време.

Кой се занимава с разработването на Neon?

Понастоящем с развитието на Neon се занимава екип под ръководството на Пранав Мистри. Проектът е възникнал в Star Labs (известна още като Samsung Technology и Advanced Research Labs) и се финансира от Samsung, но не се явява част от компанията. Ботът не е предназначен за замяна на основния цифров помощник на Samsung и компанията не планира да го поставя във всичките си продукти.

Сега от Neon търсят други инвеститори, тъй като в бъдеще, въпреки подкрепата на Samsung, на компанията ще и се наложи да разработва модел за монетизиране на проекта.

Ще бъдат ли съхранявани данните безопасно?

По думите на разработчиците, цялата езикова обработка ще протича изключително на устройството на притежателя, а всичките записи за взаимодействието на човек с Neon ще се съхранява абсолютно безопасно. В компанията твърдят, че никога няма да предават данни на трети лица, даже ако в тях се говори за престъпление.

Кога ще започне регистрирането за Neon?

Засега никаква конкретна дата компанията не е анонсирала. Освен това, вече е известно точно , че в момента технически Neon не може да работи. За стартирането на ИИ в битови условия, компанията трябва като минимум да пусне в експлоатация процесора Spectra, чиято презентация по всяка вероятност ще се състои към края на тази година.

Освен това в Neon засега има няколко неясни момента. Единият от тях е дали цифровият профил ще се съхранява при преминаването на друго устройство или на потребителят ще му се налага да създава и обучава профила от нула. Освен това, засега заявените функционални качества са достатъчно ограничени, а възможностите – не съвсем ясни.

Neon обещават на презентират новите възможности на своя изкуствен интелект и различни системи за взаимодействие с потребителите до края на тази година.

Източник: The Verge, C/Net

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x