fbpx
Наука и технологииТехнологии

8 от най-интересните и странни технологични експонати, представени на CES-2020

Международната изложба за потребителска електроника CES, провеждана ежегодно от Асоциацията за потребителски технологии (Consumer Technology Association – CTA), винаги е събитие, където могат да се видят много нови технологични разработки в най-различни направления, а също така концепти, които определят бъдещите насоки за развитие. Тази година не е изключение в това и затова подбрахме някои от най-интересните и странни експонати.

Миналата седмица ви запознахме с разработената от италианския стартап „умна“ електропневматична подметка Wahu, която може да се адаптира към различни природни условия, видове настилка и различни физически активности, спечелила наградата за най-добра иновация в категория Wearable Technology (подходящи за носене технологии).

Ето някои други интересни представяния на тазгодишната CES провела се в Лас Вегас от 7 до 10 януари.

Невидима клавиатура

Разработката на Samsung позволява да не се използва физическа клавиатура и да се печата на всякаква повърхност. В основата на разработката лежи технологията Selfie Type, която с помощта на изкуствен интелект следи за движенията на пръстите през предната камера на смартфон.

печат без клавиатура
Източник: Samsung
Робот-компаньон

Още една разработка на Samsung е кръглият робот Ballie, който умее да разпознава стопанина си и се търкаля из целия дом. Приличащ едновременно на Wall-E и R2-D2 от „Междузвездни войни“, Ballie „общува“ със стопанина си чрез електронни звуци и може да изпълнява разнообразни домашни задачи (например, да отваря щорите сутрин) и да си играе с домашните любимци.

Лаптоп със сгъващ се екран

През 2019 година, въпреки че Samsung имаха известни проблеми, все пак се състоя премиерата на Galaxy Hold на пазара на сгъваемите смартфони. Сега дойде ред на лаптопите. Lenovo показа на CES модела си ThinkPad X1 Fold с 13,3- инчов екран. Това устройство може да се използва като таблет, сгъвайки го на половина или може да се поставя на поставка, използвайки го в качеството на малък персонален компютър.

сгъваем лаптоп
Източник: The Verge
Робокотка

Китайската компания PuduTech представи на CES-2020 робокотка-сервитьорка, която благодарение на изкуствен интелект може да разнася поръчки в ресторант. Котката се казва BellaBot и мяука, когато донесе поръчката, а ако я погалиш, реагира с доволна физиономия.

Помощник за слабочуващи

Израелският стартап OrCam, специализиращ се в медицинските технологии, представи устройството Hear, предназначено за слабочуващи хора. То се закрепва към дрехата, филтрира излишните звукове и по Bluetooth предава към слуховия апарат на притежателя си чист звук на говора на събеседника. Hear по устните може да определя кой именно се обръща към използващия устройството. Освен това притежателят му с жестове може да посочи кой да бъде събеседник.

слухов апарат
Източник: OrCam
Умна пижама

Японската компания Xenoma започна производството на „умни“ пижами, които позволяват да се следи състоянието на здравето на притежателя си. Пижамата изглежда като обикновена домашна дреха, но е снабдена с датчици, които следят пулса, налягането, честотата на дишане и температурата на тялото. Дрехите следят активността и съня на притежателя си и могат да изпращат сигнали до роднини или медицински персонал, ако на човек му е зле или се наблюдават сериозни отклонения в здравословните показатели.

умна пижама
Източник: Xenoma
Изкуствени хора

Изкуствените хора на Samsung, наречени „неони“ , представляват виртуална симулация на човек. „Неоните“ живеят само на екраните, различават се един от друг външно и по характер, като се развиват с помощта на технологията на машинното обучение. Инженерите предполагат, че в бъдеще „неоните“ ще могат да бъдат водещи, изнесени треньори или виртуални приятели на хората.

изкуствени хора
Източник: Neon Samsung
Автомобилът на бъдещето
концепт на Мерцедес
Източник: Mercedes – Benz

Най-необичайният автомобил, представен на CES-2020, беше концепта за кола на Mercedes-Benz. Той се нарича AVTR. При разработването на дизайна му неговите създатели са се вдъхновявали от филма „Аватар“. Таванът му е покрит с 33 подвижни части, наподобяващи люспесто покритие,наречени „бионични клапи“ и от компанията твърдят, че са предназначени да комуникират с шофьора.. AVTR е електромобил, който може да се движи както напред, така и настрани. Колата няма волан, а вместо него е блок за управление, който реагира на докосването с ръце.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x