fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Нов строителен 3D-принтер печата къща за 12 часа (Видео)

Kомпанията S-Squared 3D Printers (SQ3D) показа своя прототип на къща, която може да бъде издигната от основите до покрива само за дванадесет часа, използвайки новия строителен 3D- принтер на компанията ARCS (Autonomous Robotic Construction System).

Широкото използване на тримерните принтери в строителния отрасъл е въпрос на близкото бъдеще и създателите на такова оборудване вече демонстрират не само къщи и казарми, но даже цели микрорайони, напечатани със строителни 3D принтери.

Къщата на SQ3D с площ от 46 м² все още няма търговско име. Конструкцията и стените са направени, използвайки широко известната технология за послоен 3D печат с бетонова смес. Самият принтер има някои нестандартни технически особености. Това е така, защото компанията SQ3D освен строителни принтери, произвежда принтери с образователна цел, а също така се занимава с разработването на експериментални прототипи, предназначени за занаятчии.

„Нашият строителен принтер ARCS представлява подвижен портал в декартова система на координати, но има няколко патентовани особености. – се съобщава в прес-релийза на компанията – Ние използваме въртящо се (тангенциално) сопло с правоъгълен накрайник. Благодарение на него се постига контролирана широчина на полаганата смес. Освен това принтера има още няколко нестандартни функции, които ние сега изпробваме на практика”.

Къщата-прототип е построена в непосредствена близост с производствената база на компанията в Лонг-Айлънд, Ню-Йорк. Изграждането е преминало на няколко етапа, тъй като компанията е искала по-внимателно да провери оборудването и техниката на печатане. Веднага след като принтерът е отпечатал правоъгълната конструкция, работници са монтирали покрива и дограмата.

Всички технологични отвори в  основната конструкция  са били предварително програмирани в принтера и той в необходимите моменти спирал за да могат строителите да поставят тапи в технологичните отвори. След завършването на печатането, строителите  отстранили тези тапи и пристъпили към монтажа на  прозорците, вратите, кабелните канали за вътрешната инфраструктура на къщата и санитарното оборудване. В компанията подчертават , че типовият проект за 3D печат  на принтера ARCS  позволява да бъде трансформиран не само по площ, но и по разположението на всякакви технологични отвори в съответствие с желаната  планировка.

къща построена с 3D printer
Източник: SQ3D

В компанията се надяват, че принтерите ARCS в най-скоро бъдеще ще намерят широко използване в строителството на социални жилища и при реализацията на различни хуманитарни мисии.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x