fbpx
Наука и технологииТехнологии

Спусната е на вода най-мощната в света турбина за генериране на електроенергия от приливите и отливите

Шотландската компания Orbital Marine Power е завършила изработването на гигантската плаваща турбина О2, генерираща електроенергия за сметка на енергията на приливите и отливите. Тежащата 680 тона турбина на 22 април е спусната на вода с помощта на потопяема баржа в акваторията на град Дънди, Шотландия и е изтеглена по вода към мястото за изпитания в полигона на Европейския център за морска енергетика, разположен край бреговете на Оркнейските острови в северна Шотландия.

Orbital O2 представлява серийната версия на прототипа SR2000, разработен в рамките на европейския проект FloTEC. Експерименталният образец е спуснат на вода през 2017 година и резултатите показват, че за година той е изработвал 3 гигаватчаса електроенергия, която може да удовлетвори нуждите на 830 британски домакинства. Освен това турбината е демонстрирала своята устойчивост при екстремални условия в северните води на Шотландия. Тя без никакви проблеми е издържала на седемметрови вълни, продължавала е да генерира електроенергия при четириметрови и е работила в оптимален режим при вълни от два метра.

турбина, работеща за сметка на приливите
Източник: Orbital Marine Power

Основата на новата плаваща турбина представлява цилиндрична платформа с дължина 74 метра, като от двете и страни са закрепени две подвижни 18-метрови рамена. На края на всяко от тях е разположен електрогенератор с ротор, като неговия диаметър заедно с лопатките е 20 метра. Сумарно турбината обхваща зона с площ повече от 600 квадратни метра и мощността на всеки генератор е 1 мегават, а на цялото съоръжение – 2 мегавата.

турбина, работеща за сметка на приливите
Източник: Orbital Marine Power

Роторите могат да се въртят на 180 градуса относително рамото при промяна на посоката на теченията. По този начин енергия се генерира както при приливи, така и при отливи. При необходимост, рамената могат да се преместват във хоризонтална плоскост, повдигайки роторите над водата, например по време на техническото им обслужване.

турбина, работеща за сметка на приливите
Източник: Orbital Marine Power

О2 е предназначена за разполагане във всяка точка на океана , където се наблюдават приливни течения. Цялата конструкция се закрепва към дъното с помощта на четири вериги и това позволява монтажа да се изпълнява бързо и не изисква значителни разходи. От компанията заявяват, че всяка от тези вериги може да издигне 50 двуетажни автобуса. Към електроразпределителната мрежа на сушата съоръжението се присъединява с помощта на подводни кабели.

От компанията Orbital Marine Power твърдят, че О2 е „способна стабилно да произвежда екологично чиста електроенергия в количество, достатъчно за удовлетворяване на нуждите на около 2 000 британски домакинства и компенсира приблизително 2 200 тона емисии на въглероден диоксид годишно“.

Разработката на шотландската компания кардинално се различава от досега съществуващите приливни електростанции, представляващи заграждащи устие или залив диги с вградени в тях турбини.

турбина, работеща за сметка на приливите
Източник: Orbital Marine Power

О2 може да се сглобява на сушата и да се транспортира чрез изтегляне до мястото на монтаж както обикновен плаващ съд. По този начин тя може да бъде разположена във всяка точка, където има приливни течения и благодарение на това създаването на електростанция на базата на плаващи турбини струва значително по-евтино, отколкото строителството на традиционните приливни електростанции и при това не изисква съществена промяна на естествената среда.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x