fbpx
НаукаНаука и технологии

Биосферата на някои екзопланети може да е много по-разнообразна, отколкото на Земята

Възможно е наблюдението на океаните на екзопланетите да помогне на учените да открият извънземен живот. Някои екзопланети могат да имат по-добри условия за съществуване и по-разнообразен живот. До такъв извод са стигнали група изследователи, работещи под ръководството на д-р Стефани Олсън (Stephanie Olson) от Чикагския университет (University of Chicago).

Първата екзопланета е открита през 1992 година и понастоящем са известни повече от 4000 такива светове. Въпреки че специалистите от време на време намират максимално приличащи на Земята небесни обекти, в така наречената зона на обитаемост извънземен живот все още никой не е открил.

Огромните разстояния не позволяват на човечеството да изпрати космически апарати към потенциално обитаемите светове. По тази причина учените са принудени да използват мощни телескопи, помагащи им да определят какви условия има на различните екзопланети.

Получените данни за далечните светове трябва да се анализират и тук на помощ идват разработените сложни математически модели на климата и еволюцията. Те позволяват на учените да определят на кои от отдалечените обекти може да има живот.

„Търсенето на живот във Вселената, осъществяван от учените на НАСА, е съсредоточено на планети в така наречената зона на обитаемост. Става въпрос за светове, на които е възможно да има океани с течна вода. Но не във всички океани условията са еднакво подходящи за живот. Някои от тях са по-подходящи от други, благодарение на схемите на циркулация в тях” – обяснява Олсън.

Нейният изследователски екип е моделирал вероятните условия на различни типове екзопланети с помощта на програмата ROCKE-3-D. Тя е разработена от специалисти от Института за космически изследвания Годард към НАСА (NASA Godard Institute for Space Studies) за моделиране на климата и други параметри в различните типове отдалечени светове.

„Животът в океаните на Земята зависи от процеса, наречен ъпуелинг (upwelling) или издигане, при който хранителните вещества от тъмните дълбини на океана се издигат към осветените от Слънцето повърхностни слоеве на океана, където обитава фотосинтетичен живот. Повече ъпуелинг означава повече запаси от хранителни вещества , което е показател за голяма биологична активност. Именно такива условия ние трябва да търсим на екзопланетите.” – смята Олсън.

Специалистите са моделирали много варианти на екзопланети и са определили какви типове светове имат най-голям шанс за развитие и поддържане на процъфтяващи биосфери.

„Ние използвахме различни модели на циркулация в океани за да определим , какви планети биха имали най-ефективен ъпуелинг и по този начин особено благоприятни за живот океани” –обяснява Олсън.-„Ние открихме, че по-голямата плътност на атмосферата на екзопланетатата, по-бавната и скорост на въртене и наличието на континенти води до по-високи скорости на ъпуелинг”.

Още един любопитен извод, който са направили изследователите, е този, че земните условия не могат да се нарекат оптимални за процъфтяване на живот. Възможно е някъде да има планета, на която има далеч по-добри условия, отколкото на Земята.

По мнението на Олсон, ако човечеството иска да открие извънземен живот, то трябва да се концентрира само на тези планети , които имат най-благоприятните условия за съществуване на огромни и активни биосфери.

„Животът на такива планети може да бъде открит по-лесно, а ако това не се случи, то този резултат ще е най-значим”- казва Олсън.

В момента учените не разполагат с такива телескопи, с които да се открият екзопланети, съответстващи на критериите, зададени от Олсон. Това би помогнало да се провери новата хипотеза. Но авторите се надяват , че техните резултати ще бъдат полезни за бъдещи изследвания в тази насока.

„Сега вече знаем какво да търсим” – резюмира Олсън

За резултатите от своята работа екипът е докладвал на конгреса по геохимия Голдшмид (Goldshmidt Geochemistry Congress), провел се от 18 до 23 август в Барселона.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x