fbpx
Здраве и дълголетиеНа фокусЧовекът

Как супербогатите от Силициевата долина се опитват да живеят вечно или поне много дълго

Даже супербогатите не могат да си купят безсмъртие. Но за сметка на това с нарастването на своето богатство, те смятат, че тяхната ценност за себе си и за света се увеличава и някои от тях започват усилено да инвестират огромни суми в компании, изучаващи проблемите на герентологията и регенеративната медицина. Благодарение на тази тяхна вманиаченост медицината бележи сериозен напредък в обществена полза в борбата с остаряването и болестите, съпровождащи тези етап на човешкия живот. Ето няколко проекта на известни предприемачи от Силициевата долина, които се опитват да победят смъртта.

Повечето хора се боят от смъртта, старостта и болестите, както за себе си, така и за близките и приятелите си. Анкети показват, че около 80% от хората се притесняват за здравето на своите деца, а 42% се страхуват постоянно от смъртта, тоест страдат от танатофобия.

Освен това много хора се притесняват не от самата смърт, а от неопределеността, която следва след нея. Невробиологът Бо Лото в своята книга „ Deviate. The Science of Seeing Differently“ пише, че човешкият мозък винаги иска да сведе неопределеността до минимум, правейки по този начин света по-разбираем. Тази особеност на човешката психика кара едни хора да вярват в теориите на заговора, други се обръщат към мистиката, а много започват да търсят лекарства и способи да се борят с остаряването.

Цифровото безсмъртие

По данни на Pew Research Center, 5,8 милиарда човека в света се смятат за последователи на една или друга религия. По мнението на учените, една от основните причини за силните позиции на различните църкви са свързани именно със страха от смъртта, тъй като религиите дават надежда за безсмъртието на душите.

Цифровата трансформация предлага нов път към вечния живот – не духовен, а виртуален. Адептите на цифровото безсмъртие смятат, че технически е възможно да „възкресим“ определена личност, ако след смъртта му е останало някакво интелектуално наследство. Кореспонденцията, фотографиите, постовете в социалните мрежи, научните публикации съхраняват във виртуалната реалност частички от съзнанието на починалия човек и те могат да станат основа за създаването на цифров клонинг. Междупрочем, ако не сте гледали прекрасния научно-фантастичен сериал „Черното огледало“, една от историте е посветена точно на тази тема.

Но цифровото безсмъртие не задоволява всички. Много хора искат да живеят вечно в собственото си тяло, а не във виртуалното или задгробно пространство. Въпреки появяващите се все повече публикации , доказващи ограничените възможности на човешкия организъм, движението на трансхуманистите продължава да се развива. Сред тях са немалко богати хора, които са готови да влагат в технологиите за подмладяване милиони долари. Най-перспективните методи в борбата със старостта и смъртта на сегашния момент се смятат биохакинга, регенеративната медицина и криониката.

Питър Тил и „вампирският“ стартъп

Един от основателите на PayPal Питър Тил нееднократно е заявявал, че възнамерява да живее вечно. По думите на милиардера, той не разбира защо много хора се отнасят към смъртта пасивно, при положение, че имат възможност да се борят с нея. Според Тил главният проблем представлява стареенето, тъй като „ с него е свързано практически всяка сериозна болест“.
За да постигне вечен живот милиардерът е основал компанията Breakout Labs, която инвестира в биотехнологични компании. Една от тях е Abrosia. Учените, работещи в нея, смятат, че най-доброто средство срещу остаряването е преливането на плазма от млади хора на възрастни. Обществото и медиите скептично се отнасят към тази технология, а някой въобще я наричат „вампирска“.

Междупрочем преди време бяха публикувани любопитни резултати от изследване на друг научен колектив от Калифорнийския университет в Бъркли, които също са изследвали въпросите с преливането на плазма. Оказало се, че кръвта на младия донор не е необходима за да се наблюдават подмладяващи ефекти, а е достатъчно кръвта на възрастната особа, в случая мишка, да се разреди с безвредна субстанция. 

Освен иновационните технологии, според основателя на PayPal, ключът към дългия живот се крие в отказването от захарта, редовните кросове и палеодиетата. За да избегне артрит и счупвания, Тил следи за обема на мускулната си маса и поддържа нейното ниво с помощта на хормона на растежа соматропин.

„Лечение на смъртта“ от Лари Пейдж и Сергей Брин

През 2013 година основателите на Google стартират биотехнологичната компания Calico, изучаваща механизмите на стареене и удължаването на живота. Идеята за този стартъп се е родила дълго преди това. Още през 2004 година Лари Пейдж попаднал на среща с Обри де Грей, Питър Тил и Синтия Кеньон, молекулярен биолог и биогерентолог , която тогава вече е успяла да удължи два пъти живота на аскариди (Ascaris lumbricoides), чревни паразити по човека, кучетата, котките, свинете и много други гръбначни животни. Тогава Пейдж се запалил по идеята за постигането на безсмъртието и бил уверен, че терабайтите информация, събирани от Google, ще помогнат за това.

Впоследствие Кеньон станала вице-президент на Calico по въпросите на остаряването. Изследователите от компанията стигнали до извода, че скоростта на остаряването може да се управлява. С помощта на компютърно зрение и машинно обучение те определили „генетичния ландшафт“ на стареенето на клетките на дрожди. В Calico смятат, че резултатите от техните изследвания могат да бъдат използвани за увеличаване на продължителността на живота на човек.

Освен Пейдж и Брин в Calico са инвестирали също така председателя на Съвета на директорите на Apple Артър Левинсън и основателя на Google Ventures Бил Марис. До 2017 година в тази научно-иследователска лаборатория са били инвестирани около $1 милиард. Въпреки, че учените от Calico говорят само за удължаване на живота, основателите на компанията са настроени по-амбициозно. Например, Марис заявява, че „ се надява да живее достатъчно дълго, за да не умре“, а Брин отбелязва, че „не планира да умира“.

Много експерти се отнасят скептично към изследванията в Calico. Например Ювал Ноа Харари в книгата си «Homo Deus: Кратка история на бъдещето» пише : « По всяка вероятност Google няма да успеят да решат навреме проблема със смъртта, за да направят своите основатели Лари Пейдж и Сергей Брина безсмъртни». Обри де Грей въобще смята изледванията в Calico за «пределно безсмислени».

„Смъртта е безсмислена“, смята Лари Елисън

Основателят на Oracle Лари Елисън не крие, че възнамерява да живее вечно. Той вече е изхарчил $430 милиона за изследвания в областта на борбата със стареенето и мисли да поддържа тези разработки в бъдеще.

„Смъртта никога е нямала за мен някакъв смисъл – споделя той пред своя биограф Майк Уилсън – Как може да го има човек , а след това да изчезне, просто да го няма?“

Милиардерът е основал Медицинския фонд Елисън, който се занимава с изучаването на стареенето и търси начин да победи смъртта. Освен това, той инвестира в Human Longevity, стартъп, разработващ начини за удължаване на живота на базата на разшифроването на генотипа и фенотипа на човек. Освен това компанията предлага на частни лица ранна диагностика за онкологични и сърдечно-съдови заболявания. На базата на получените данни учените предлагат на пациентите си „план по промяна на начина на живот“, който ще им помогне да отсрочат смъртта.

Обри де Грей и пропагандата на безсмъртието

Обри де Грей е британски милионер и известен като идеолог на безсмъртието. През 2007 година той публикува книгата-манифест „Ending Aging“ („Краят на стареенето“) , в която той описва програмата SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence), представляваща системен план в борбата с човешката смърт. През 2009 година де Грей основава SENS Research Foundation, изследваща възможността за съхраняване и възстановяване на клетки и тъкани от човешкото тяло.

Натрапчивите мисли за безсмъртието сред калифорнийските милиардери се дължат именно на де Грей, който призовава за инвестиране в технологии за борба със старостта. В случай, че човечеството не изобрети в близките десетилетия „елексира на вечната младост“, то де Грей има резервен вариант – криониката. SENS Research Foundation си сътрудничи с компанията Alcor, която е една от най-големите американски криогенни компании. Още от 70-те години на миналия век тази компания замразява хора, като вече повече от хиляда човека са нейни „клиенти“.

Сам де Грей възнамерява да замрази само главата си. Сред желаещите да съхранят своето тяло с помощта на Alcor са вече споменатия Питър Тил, създателя на компютърната криптография Ралф Меркъл и канадския милиардер Робърт Милър.

Биохакингът

Докато едни предприемачи от Силициевата долина инвестират в лаборатории и стартъпи, и раздават грантове в областта на герентологията, то други се грижат само за личното си безсмъртие. Много от калифорнийските милионери и милиардери се увличат от биохакинга. Биохакингът е сравнително нов термин, с който се описват позитивните въздействия върху физиологията, психиката, биохимията на човек, като крайната цел е оптимизиране на производителността и постигането на оптимално здраве. Или казано по друг начин – желанието да бъдем най-добрата версия на себе си и да забавим максимално процесите на стареене. Може би едни от най-известните калифорнийски биохакери са шефът на Bulletproof Cofee Дейв Аспри и техническия директор на Google Рей Курцвейл. Последният, който е и известен футуролог, през 2010 година публикува книгата „ Transend: Nine Steps to Living Well Forever”, написана съвместно с известния специалист в областта на геронтологията Тери Гросман. В нея освен своите виждания си за развитието на медицинските технологии в близките десетилетия, той описва всички действия, които той предприема в борбата с остаряването.

Идеите на трансхуманизма имат много и до голяма степен основателни критици, които изказват своите етични и философски възражения. Но от друга страна, благодарение на тщеславието на технологичните милиардери от Силициевата долина , медицината постигна сериозен напредък в обществена полза в борбата с остаряването и болестите, съпровождащи тези етап на човешкия живот.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x