fbpx
Здраве и дълголетиеНаукаЧовекът

Биолози: за подмладяване е необходимо да се разреди кръвната плазма

В ново иследване учени изучавали ефектите на подмладяване, свързани с преливането на млада кръв. Резултатът бил съвършено неочакван. Оказало се, че кръвта на младия донор не е необходима за да се наблюдават тези ефекти, а е достатъчно кръвта на възрастната особа, в случая мишка, да се разреди с безвредна субстанция. Резултатите от това изследване са публикувани в списанието Aging.

През 2005 година научният свят с интерес и ентусиазъм прие една сензационна новина: кръвта на млади животни подмладява възрастни особи. При тези експерименти биолозите са създавали от млади и възрастни мишки нещо като двойка сиамски близнаци с обща кръвоносна система. При тази манипулация в органите на старото животно настъпвали удивителни промени. В черния дроб се наблюдавало намаляване на омазняването и фиброзните образувания, мускулите ставали по-силни, а в хипокампа активно започнало създаването на нови неврони. С една дума, старите гризачи буквално се подмладявали.

Това откритие предизвикало бурна реакция. Науката сякаш потвърждавала правотата на средновековните мистици за търсенето на елексира на младостта в кръвта на юношите и девойките.

След това изследване много биолози започнали да препроверяват резултатите на своите колеги и се опитвали да разберат кои от компонентите на младата кръв работят по този чудесен начин. Медици даже експериментирали да лекуват болести, свързани с остаряването, посредством преливане на кръв от млади донори.

Ирина Конбой (Irina Conboy) от Калифорнийския университет в Бъркли е била един от водещите изследователи, провели това първо изследване през 2005 година. Тя вече възглавява цял екип , който се занимава с този проблем. Преди известно време Конбой и колегите и си задали елементарния въпрос : а действително ли младата кръв е причината за тези поразителни ефекти? Може би вливането на млада кръв просто разрежда старата?

Известно е, че с възрастта при хората и животните отслабват “лепенките” в ДНК-то, които пречат на работата на вредните гени. По тази причина в организма се натрупват вредни протеини, които се кодират от тези гени. Това е една от многото причини за стареенето на организма. Естествено е да се предположи, че намаляването на концентрацията на тези протеини може да има подмладяващ ефект и затова е достатъчно просто да се разреди кръвта.

За да проверят своята хипотеза, биолозите използвали възрастни мишки, на които заменили половината кръвна плазма. Този път на гризачите не се преливала млада кръв, а просто разтвор от соли във вода с физиологична концентрация и се добавял албумин, който се явява основния протеин в плазмата. Тази субстанция въобще не е ноу-хау, а отдавна се използва при замяната на кръвната плазма при лечение на автоимунни заболявания.

Оказало се, че тази елементарна процедура въздействала на възрастните мишки точно по същия начин , както при преливането на млада кръв, тоест въпреки твърденията на много нови изследвания, въпросът въобще не е в младата кръв.

„ Аз мисля, че на хората ще им трябва време, за да могат наистина да се откажат от идеята., че младата плазма съдържа молекулата за подмладяване или „сребърния куршум” за остаряване” – казва съавторът на изследването Добри Кипров (Dobri Kiprov – колко е приятно да пишеш такава фамилия на човек, който е попаднал там, където явно се е стремял – бел.ред.) от компанията Apheresis Care Group.

Биолозите проверили протеиновия състав в кръвта на мишките след замяната на половината кръвна плазма. Оказало се, че в нея намаляла концентрацията на няколко протеина, спомагащи за развитието на възпалителни процеси. В същото време съдържанието на полезни протеини, например стимулиращи растежа на капилярите, се увеличило.

По какъв начин разреждането на кръвта с вода, съдържаща соли и албумин може да увеличи концентрацията на каквито и да е протеини? Според изследователите, това се дължи на транскрипционните фактори. Това са протеини, които управляват синтеза на другите протеини. В дадения случай е възможно процедурата да е намалила концентрацията на вредните транскрипционни фактори, които подтискат синтеза на полезните протеини и в резултат на това се възстановило тяхното изработване.

Интересно, че същите промени в протеиновия състав са фиксирани и при хора, на които по медицински причини е била заменена частично кръвната плазма.

Понастоящем изследователите възнамеряват да проведат клинични изпитания, за да се изясни дали тази изпробвана и одобрена вече от регулаторите в САЩ процедура, ще помогне за лечението на заболявания, свързани с възрастта , такива като диабет от втори тип или невродегенеративни заболявания. Освен това се планира внимателно изучаване на подмладяващия ефект от разреждането на плазмата.

Разбира се, стареенето е много сложен и многостранен процес, за да може той да бъде спрян или обърнат в обратната посока с помощта на една процедура. Но с всяко ново изследване човечеството прави крачка след крачка към постигане на благородната цел за удължаване на човешкия живот и лекуването на болестите, свързани със стареенето на организма. В тази насока има и други много интересни изследвани. Преди време писахме за изследване на американски учени, които чрез специален „коктейл” от хормони на ръста и още два широко известни препарата против диабет – дехидроепиандростерон и метформин, са успели да спрат и да обърнат назад процеса на биологичното стареене на организма, което било дозано при проведените клинични изпитания.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x