fbpx
На фокусНаука и технологииНовиТехнологии

Осем перспективни технологични събития, очаквани през 2024 г.

С приближаването на новата 2024 година започна да излиза все повече информация за възможни пробиви в различни области на науката и технологиите. Според експертите очаква се идната година да бъде година на поредните пробиви в областта на изкуствения интелект и роботиката, на осъществяване на някои интересни космически мисии, на експериментално въвеждане на иновативни форми на транспорт и още много други. Ето някой от най-очакваните и интересни събития за 2024 г.

Мисията Артемида с екипаж до Луната

През ноември 2024 г. трябва да стартира втората мисия Артемида (Artemis) до Луната, чиято подготовка се извършва от НАСА и нейните партньори. Това ще бъде първият полет с екипаж до спътника на Земята осъществена от ракетата SLS (Space Launch System) и космическия кораб Orion. Очаква се полетът около Луната да отнеме десет дни. Астронавтите ще тестват технологиите, необходими за живот и работа в дълбокия космос. Това ще бъде и най-отдалечения пилотиран полет в историята на космонавтиката. Участниците в мисията ще се отдалечат от Земята на максимално разстояние от 370 хил. км.

НАСА и Канадската космическа агенция (CSA) вече обявиха имената на членовете на екипажа, които ще летят до Луната: астронавтите на НАСА Рийд Уайзман (командир), Виктор Глоувър (пилот), Кристина Хамок Кох и астронавтът на CSA Джереми Хансен (и двамата специалисти). След завършване на мисията екипажът ще се спусне в Тихия океан край бреговете на Сан Диего, където ще бъде посрещнат от спасителен екип. Ако мисията е успешна, НАСА ще премине към следващия етап на програмата – изпращане на космическа мисия с астронавти и кацане на Луната.

Представяне на екипажа на Artemis II (Видео: YouTube)

Първите интерфейси мозък-компютър ще бъдат имплантирани на хората

Компанията на Илон Мъск Neuralink се готви да извърши през 2024 г. първите операции за имплантиране на доброволци на мозъчен имплант. Вече се извършва подбор за участници в първите операции: те трябва да са хора под 40 години, които страдат от парализа. Специален робот-хирург ще постави импланта в областта на премоторната кора на главния мозък, която контролира крайниците. Устройството ще чете и анализира мозъчната дейност на човека и след това ще предава информацията безжично на близкия лаптоп или таблет. Бъдещите усилия на Neuralink ще се фокусират върху превеждането на човешките мисли в поредица от команди, които компютърът да може да разбира и изпълнява.

Представяне на първите клинични опити на Neurolink (Видео: YouTube)

Очаква се подготовката за операцията да не надвишава два часа, а самата операция да отнеме 25 минути. Компанията изчислява, че една операция ще й струва приблизително 10 500 долара, включително прегледите на пациентите. От Neuralink съобщават, че през 2024 г. се планира да се бъдат проведени 11 такива операции и десетки хиляди до 2030 г.

Както обещава Мъск, в бъдеще чипът Neuralink ще позволява не само обмен на информация с компютър, но и регулиране на хормоналните нива, справяне с безпокойството и дори предаване на музика директно в мозъка.

Въздушно такси в Париж

Германският стартъп Volocopter обяви, че през лятото на 2024 г планира да пусне своето въздушно такси VoloCity в Париж. От компанията вече си сътрудничат с Groupe ADP, която действа като оператор на летищата в града, както и с RATP, оператор на обществен транспорт. Пускането на въздушното такси се планира да съвпадне с началото на летните олимпийски игри. VoloCity ще превозва гостите на френската столица по три маршрута, свързващи летища и хеликоптерни площадки, както и два туристически маршрута.

VoloCity е електрически летателен апарат с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Побира пилот и един пътник. Въздушното такси лети на височина от 500 м и практически не издава никакъв шум. Може да измине разстояние до 35 км.

Представяне на тестовите изпитания на VoloCity (Видео: YouTube)

Освен това от Volocopter планират да пуснат през 2024 г. маршрути с въздушни таксита в Сингапур, Рим и планирания град на бъдещето Неом в Саудитска Арабия. Компанията вече тества eVTOL с по-дълъг обхват, наречен VoloRegion, който ще свързва градовете с по-отдалечените им предградия и близко разположени други градове.

Роботи хуманоиди в помощ на хората

През 2024 г. няколко компании обещават да започнат масово производство на роботи хуманоиди, които не само ще работят в производството, но и ще действат като лични асистенти.

Тази година Tesla представи две актуализации на своите роботи Optimus. В момента те са в състояние да изпълняват елементрни задачи в офиса и в обектите на компанията, включително и при производството на пикапите Cybertruck. Например Optimus може самостоятелно да сортира обекти по цвят. Понастоящем Tesla активно набира служители за обучение на роботи, които се очаква да започнат да работят масово във фабриките на автомобилния производител през следващата година.

Междувременно компанията Figure представи първите разработки на хуманоиден робот, способен да изпълнява автономно някои задачи в производството. Роботът Figure 01, който е висок 170 см и тежи 60 кг, може да вдига 20 кг и да работи пет часа с едно зареждане. Той се движи самостоятелно, като движенията му са много по-плавни от тези на конкурента му от Tesla. Екипът на Figure се състои преди всичко от ветерани от индустрията и роботици, дощли от Boston Dynamics, Google Deepmind, Tesla и Apple.

Представяне на роботът Figure 01 (Видео: YouTube)

Над свой робот работи и канадската компания Sanctuary. AI. Phoenix, който има интеграция с ChatGPT и е в състояние да изпълнява 110 различни задачи. Разработчиците го наричат робот с „първия в света хуманоиден интелект с общо предназначение (GPR)“. Първите прототипи вече работят в магазин на Canadian Tire Corporation, където се занимават с опаковане, почистване, етикетиране и подреждане на стоките.

А китайската компания Fourier Intelligence до края на тази година планира да започне масово производство на хуманоидния робот GR-1. Той ще е способен е да се движи със скорост от 5 км/ч и да носи товар с тегло до 50 кг. GR-1 ще може да се използва при грижи за възрастни хора, за образователни цели и за забавление на гости на обществени места. Още през 2024 г. „хиляди единици“ ще бъдат на пазара, обещават от компанията.

Първият хъб за квантови изчисления

През 2024 г. IBM ще отвори в Германия първият в Европа център за обработване на данни с помощта на квантови изчисления. В него ще се помещават квантовите системи на компанията, всяка с капацитет над 100 кюбита, и центърът ще действа като хъб, който ще улесни изследователите, бизнеса и европейските правителства да експериментират с квантовите технологии.

Центърът за данни ще бъде разположен в помещенията на компанията в Енинген и ще се обслужва от IBM Quantum Network. Нейните клиенти включват повече от 60 организации, включително Bosch, Deutsches Elektronen-Synchrotron, Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и други.

Ядрени микрореактори

Следващата година в Съединените щати ядреният микрореактор MARVEL ще бъде свързан към първата в света ядрена микромрежа на Националната лаборатория на Айдахо (INL). Проектът се финансира от Министерството на енергетиката на САЩ. Микрореакторът е оборудван с натриево-калиев охладител и е способен е да генерира 100 kW енергия. MARVEL достига височина от 4,5 м и тежи само 900 кг.

Прототипът на MARWEL, известен като The Primary Coolant Apparatus Test (PCAT), ще бъде използван, за да потвърди термодинамичните характеристики и безопасността на реактора, използвайки електрическо подгряване вместо ядрено гориво. Изследователите също така проучват как може микрореакторът да се използва за пречистване на вода и производство на топлина за централно отопление. Те вярват, че микрореакторите ще могат да решат редица проблеми: да осигурят електричество в отдалечени райони, да поддържат аварийни електрозахранвания и т.н. Производството на такива реактори ще бъде по-евтино, а самите те ще могат в бъдеще да работят без отпадъци. Освен това най-новите версии на разработваните микрореактори не използват вода за охлаждане, а други материали, като течен метал, газ под налягане и разтопена сол.

Представяне на ядрения микриеактор Marvel (Видео: YouTube)

„Умно“ облекло

През 2024 г. стартъпът Humane ще пусне на пазара устройството AI Pin, което компанията позиционира като елемент от „умно“ облекло. Устройството в алуминиев калъф се прикрепя към дрехите с помощта на магнит. Въпреки липсата на дисплей, то предлага набор от функции – гласови съобщения и разговори, запис на снимки и видео, превод на текст в реално време и отговори на въпроси. При желание, отговорите на AI Pin могат да бъдат проектирани директно върху дланта с помощта на специален лазер.

Презентация на AI Pin (Видео: YouTube)

Особеността на устройството се състои в това, че е интегриран с модели с изкуствен интелект на Microsoft и OpenAI, както и с чат бота ChatGPT. Например. по време на демонстрацията съоснователят на Humane Имран Чаудри пита изкуственият интелект къде е най-доброто място за наблюдаване на следващото слънчево затъмнение и колко протеин има в шепа бадеми.

Устройството ще струва $699. Експертите отбелязват, че това е първото устройство, която може да се конкурира с традиционните смартфони. Списание Time включи AI Pin в списъка си с най-добрите изобретения на тази година.

Възможност за изтегления на приложения на трети страни и търсачка на Apple

IT журналистът Марк Гърман от Bloomberg направи интересно съобщение, че още през първата половина на 2024 г. Apple ще позволи изтеглянето на приложения на iPhone не от App Store, а директно от сайтовете за разработчиците. Доставчиците на приложения вече няма да плащат комисионна за поставянето на своите продукти в магазина на Apple, което означава, че услугите ще бъдат по-евтини за крайния потребител. Засега иновацията ще засегне само Европейския съюз, тъй като компанията се стреми да спазва местното законодателство. Законът за цифровите пазари на ЕС (DMA) изисква компаниите да отворят своите услуги и платформи за конкуренти и разработчици. В САЩ също така вече обмислят подобен проектозакон.

Технологичната консултантска фирма GP Bullhound също така прогнозира, че Apple през следващата година ще пусне своя собствена търсачка без реклами, предизвиквайки доминацията на Google. Ако е успешен, този ход може в значителна степен да промени интернет пейзажа, прогнозират анализаторите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x