Дари
На фокусСаморазвитиеЧовекът

Защо най-бързия начин да станеш по-продуктивен е да спреш да бързаш

Работи ли многозадачността и как да забавим времето? Случвало ли ви се е да седнете на компютъра, бързо да напишете паролата, да сгрешите, да напишете отново паролата още по-бързо и пак да я сбъркате? Въпреки някои вкоренили се стереотипи в нашата култура трябва да разберем, че постоянната заетост и бързане не е повод за гордост, че многозадачността не работи и ако забавим нашия ритъм на работа и живот това ще се отрази благотворно на нашето ментално здраве и работна ефективност.

Бягане в колело

Ние постоянно бързаме, за да успеем повече. Ние постоянно сме заети и не търпим безделието. Но ние забравяме, че да си зает въобще не означава да си продуктивен. Освен това, забравяйки за почивката, ние сме изложени на прегаряне, тревожни състояния, болести, свързани със стреса. Имунитетът намалява, рискът от простудни заболявания се увеличава.

Молекулярният биолог-еволюционист Джон Медина, автор на няколко книги за работата на мозъка, отбелязва: „Все повече задачи се дават на все по-малко хора“. Впрочем, проблемът е и във всички нас, тъй като ние постоянно се затрупваме със задачи, разписвайки деня си по минути.

„Аз мисля, че ние почваме да осъзнаваме, че този модел е наистина токсичен – отбелязва Медина – Все повече хора казват: аз имам проблем. Не се радвам на живота. Аз не мисля за самоубийство, не се намирам в депресия, но нищо не е така както би ми се искало да бъде“.

Постоянните крайни срокове и други ограничения изтощават, отнемат радостта от живота, а заедно с това и възможността да се мисли и твори.

Цезар едва ли е правил няколко неща едновременно

Една от конкретните причини да се случва всичко по този начин е многозадачността. В нашата култура тя се смята за ефективен начин да се свърши повече работа. Но всъщност мозъкът просто не може да работи в многозадачен режим, обяснява Медина.

„Вие можете да си вървите и да дъвчете дъвка, но когато става въпрос за изпълнение на няколко задачи едновременно, изискващи интелектуално ангажиране, мозъкът се отказва да ни помага“.

Човешкият мозък може да се концентрира само върху една задача. Да, той бързо превключва на различни обекти, но проблемът е, че само превключва.

„Това е последователен, а не паралелен процес“ – обяснява Медина.

На мозъкът му е нужно време за да може да превключи от една задача на друга и да се съсредоточи над нея.

„Всеки път, когато вие се опитвате да накарате мозъка да работи в режим на многозадачност, вие просто подкопавате работата на определени системи в него“. – казва Медина.

Но проблемът не е само в това. Многозадачността в крайна сметка води до постоянното чувство за не докрай свършената работа. А когато вие чувствате, че не сте довършили някоя работа, отново нарушавате определени функции на мозъка и изпадате в състояние на „научена безпомощност“ (състояние, при което човек след ред неуспехи се отказва да промени своята ситуация към по-добро, въпреки че може да го направи).

„Аз съм уверен, че половината служители преживяват това състояние ежеседмично“ – добавя Медина.

Холандската успокояваща практика „никсен“

Как да се борим с това състояние? Всъщност отговорът е много прост: да се предадем, да прекратим да бързаме и да забавим темпото. Например, холандците имат понятието „никсен“. Това е тогава, когато вие осъзнато отделяте време, например, да погледате през прозореца, да поседите без да се движете. Известно е, че когато ние безделничим , нашият ум започва да блуждае, но всъщност ние продължаваме да мислим, но не за нещо конкретно, а сякаш за всичко едновременно. Такова блуждаене на ума ни прави по-креативни и ни помага по-ефективно да откриваме решения на стоящите пред нас проблеми. Забавянето на темпото е добър начин да повишим личната си ефективност. Всичко е просто; когато сме изтощени, се работи по-трудно. А практиката „никсен“ може да ни помогне да възстановим нашата енергия.

6 начина да забавим времето

Ако вие сте готови да използвате тази практика в своя живот, ето няколко начина да го направите.

Изпийте си кафето в кафенето, а не вървейки за работа

Следващия път, когато си поръчвате кафе, не казвайте „ Не за тук“. Просто седнете, изпийте го спокойно вътре, почувствайте топлината на чашата, съсредоточете се на вкуса. Не протягайте ръка към смартфона, а по-добре се огледайте наоколо. Бъдете осъзнат, за да постигнете по-пълна хармония с това, което ви обкръжава.

Върнете се към практиките на „старата школа“: носете си бележник и химикал

Разбира се, много по-бързо и удобно е да си записвате идеите в лаптопа. Но пробвайте да използвате бележник и химикал. Авторът на The Forbes Еми Блашка смята, че този способ повишава креативността.

Планирайте си време, в което няма да правите нищо

Пробвайте да вкарате време във вашия график, когато просто ще помислите, ще наблюдавате случващото се наоколо и ще послушате своя вътрешен глас. Отделяйки време са своето лично благополучие, вие ще можете по-добре да се фокусирате върху това, което действително е важно.

Променете обстановката

Сложно е да запазиш темпото, ако всичко наоколо те отвлича. Като начало пробвайте просто да излезете навън на улицата, да се разходите в парка или поне в двора. Ако вие не можете да излезете от офиса, просто затворете прозорците в компютъра, изключете уведомленията, поставете телефона в беззвучен режим и се насладете на момента на тишина.

Занимавайте се с неща, изискващи бавно темпо

Страхувате се, че вашият мозък никога няма да може да избяга от бягането в колело? Предлагайте му по-малко стимули и сменете „Нетфликс“ с медитация. По време на тренировките нямате време да нормализирате дишането си? Пробвайте да добавите елементи от пранаяма (йога дишане). Обичате да бягате? Редувайте бягането с ходене и наблюдавайте как всичко това ще се отрази на вашата памет, креативност и способност ефективно да решавате задачи.

Престанете да чувствате вина

Не се винете, че не поддържате висока скорост на работа. Не трябва да се забравя за важността на кратките прекъсвания, почивните дни и отпуските. Това не са отвличащи фактори, а фактори на успеха. Включвайки в живота си повече периоди на тишина и безделие, вие само ще повишите своята продуктивност, а заедно с това своето лично благополучие.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x