fbpx
Наука и технологииТехнологии

През 2021 на околоземна орбита с балон – това е реално и почти евтино

Новата компания Space Perspective има планове да изпраща космически туристи в стратосферата с помощта на височинен аеростат. Основателите на компанията World View Enterprises, която е специализирана в разработването на гигантски въздушни балони с научно предназначение за стратосферата, стартират нов проект. В него ще се използват същите летателни апарати за организиране на пътешествия над Земята.

На пазара се появи нова компания Space Perspective. Нейните планове са свързани с изпращането на платежоспособни клиенти на границата с космоса , където те ще могат да се любуват на планетата ни от необичаен ракурс.

Такова спокойно и ненатоварващо пътешествие в космоса вече отдавна е цел на Джейн Пойнтър и Табер МакКалум, които са съоснователи на Space Perspective. Тяхната идея се състои в това да предоставят на своите клиенти, впечатляващ вид на Земята от висините на стратосферата. При това те искат да не карат своите пътешественици да изпитват напрежението при полет с ракета-носител, която излита към космоса със скорост от хиляди мили в час, както планират конкурентните компании в областта на космическия туризъм.

„Ние се върнахме към идеята за използване на балоните, за да изпращаме хора към границата на космоса, колкото си може по-внимателно и колкото си може по-нежно“ – обяснява Джейн Пойнтър, генерален директор на Space Perspective.

Технически Space Perspective не планира да изпраща хора в реалното космическо пространство. Компанията иска да лети до височина от 30 000 метра (19 мили). Това е доста по-ниско от приетата височина за „граница на космоса“ от 50 мили. По тази причина космическите туристи няма да получат пълноценен космически опит. Например, членовете на мисиите със Space Perspective няма да изпитват безтегловност, въпреки че ще се чувстват с няколко килограма по-леки. Но така или иначе от компанията твърдят, че техните клиенти ще сa почти в космоса и че летателният апарат ще се регулира като космически кораб от Управлението на търговските космически полети.

аеростат
Източник: Space Perspective

„Да, ние отиваме на края на космоса, за да дадем на хората такъв опит. Да видят Земята от космоса в една спокойна тиха обстановка, да имат възможност за максимално приятно съзерцание на нашата планета … Това е онова чувство, което нашият консултант-астронавт нарича истински космически опит и именно ние се концентрираме за неговото постигане“ – разказва другия генерален директор на Space Perspective Табер МакКалум.

Космическият туризъм, който ще изпраща хора в космоса, бавно се развива. Такива компании като Blue Origin и Virgin Galactic, са все още далеч от своите търговски цели. Те разчитат на ракетни двигатели и ще се издигат доста по-високо – съответно 50 и 60 мили. Space Perspective твърдят, че техните летателни апарати ще се различават доста от тези космически кораби. Освен това се планира разполагането на космически хотели на орбита, такива като Aurora Station (2021 – 2022 г), в който ще живеят 4 туристи и 2 човека екипаж или огромната космическа станция “Фон Браун” (2027г), в която ще има 2 хотела за по 100 човека и три пъти повече екипаж.

За да попаднат в стратосферата, клиентите на Space Perspective ще се издигнат със сферическата бяла капсула „Нептун“. Тя ще бъде оборудвана с широки стъклени прозорци, осигуряващи прекрасна гледка надолу към Земята. Като „ракетно гориво“ ще се използва масивен полупрозрачен балон, запълнен с водород, който ще се издига със скорост от 12 мили в час. В капсулата ще летят осем пътника и един пилот. Предполага се, че един полет ще продължава около 6 часа, от които два летателният апарат „ще виси“ над Земята. В центъра на капсулата ще е разположен бар и баня с тоалетна, като там ще има и Wi-Fi.

Спътниковата връзка ще бъде ключова за постоянната връзка с управлението на полетите от Земята. Тя ще позволява също да се осъществява транслация от небето.

В Space Perspective имат големи планове за бъдещето. Пойнтър и МакКлум казват, че тяхната капсула ще може да се използва многократно и се надяват да постигнат 1000 полета с всяко летателно средство. Те планират да изпълняват около 100 полета годишно. Все още не е обявена официална цена за полет и предположенията са за достатъчно високи цени, но във всеки случай доста по-ниски от другите компании, които ще предлагат услуги за космически туризъм. Пойнтър се надява , че техният билет ще струва поне на половина по-евтино от това, което предлага Virgin Galactic ($ 250 000). Предполага се, че следващата година билетите ще постъпят в официална продажба.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x