fbpx
На фокусПсихологияЧовекът

5 проверени съвета за преодоляване на стреса

Стресът е бича на нашето време и сигурно ще нараства в бъдеще заради условията на несигурност, неопределеност и постоянни промени. В същност стресът е убиец №1 , който ни заплашва с унищожение. По данни на Американската психологическа асоциация, хроничният стрес е свързан с шестте основни причини за смърт: болести на сърцето, рак, заболявания на белите дробове , нещастни случаи, цироза на черния дроб и самоубийства. Ние можем да преодоляваме стреса, управлявайки го ефективно и създавайки си навици, които да ни позволят да живеем продуктивен, свободен от стрес живот. За изграждането на тези навици е необходимо време, но вие можете да почнете да ги изграждате още днес. Да се очакват прекалено бързи резултати е наивно, тъй като тези навици изискват дисциплина и концентрация.

Много от нас живеят със стрес, безпокойство, страх и неувереност в това, какво ще се случи в бъдеще в техния живот. Някои от нас така свикват с това и е възможно въобще да не го осъзнават. Започваме постоянно да сме във възбудено състояние, а когато преживяваме тези усещания, ние или не предприемаме никакви действия, или започваме на интернализираме стреса, което се проявява в чувството на постоянна тревожност.

Нашият шанс е чрез умни, усърдни и целенасочени усилия да се пригодим към реалността, за да можем да живеем продуктивен, щастлив и здравословен живот. Колкото сте по-готов за всеки следващ ден, толкова по-продуктивен ще бъдете. Няма никакви вълшебни таблетки, а просто позитивното , трудолюбиво мислене ще ви помогне да си изградите навици, които ще ви помогнат да контролирате стреса.

Ето и пет проверени съвета за преодоляване на стреса:

Полезните навици се раждат в резултат на планиране

Психологът Робърт Ъпщейн обяснява, че планирането е нашето най-добро оръжие за управление на стреса.

„Да се бориш със стреса още до неговото начало, да планираш нещата, а не да им позволяваш да се случат, това означава да планираш своя ден, година и живот, така че да сведеш стреса до минимум“.

Изследването на Ъпщейн му позволило да проследи връзката между управлението на стреса и общото ниво на щастие (удовлетвореност) на участниците.

„Връзката беше много силна –казва Ъпщейн – и това говори, че почти 25% от нашето щастие е свързано с нашата способност да се справяме със стреса“.

Да се планира не е много привлекателна работа. Затова се появяват мисли от рода „Сега не е точното време“, „Няма да даде резултати точно сега“. По тази причина много хора не го правят. Но даже започвайки да практикуваме планирането, трябва да знаем, че резултатите често идват много по-късно след първата крачка в тази посока.

Само тогава, когато ние започнем да планираме и да проявяваме търпение, и да го съединяваме с жизнения си опит, разбираме това. В живота е много трудно да се откъснеш от паметта си в името на постигането на високи резултати. Планирането ни дава увереност, от която ние се нуждаем, помага ни да определим приоритетите си и поражда позитивно усещане, че ние сме добре организирани и структурирани.

В момента, когато вие започнете да правите това, вие ще разберете, че многозадачността само влошава ситуацията.

Анализ на първопричините

Ако стресът се явява причина за намаляване на производителността, то базовият анализ за първопричините ще бъде изключително полезен. Разбирайки, защо изпитваме стрес, ние можем много по-добре да се справим с всякакви тревоги, страхове и препятствия, които ни обкръжават. Именно това смята клиничният психолог Сюзан Хайтлер.

„Моята техника №1 за разсейване на стреса се заключава в решаването на проблема, който предизвиква стреса. За разлика от повечето методи за намаляване на стреса,откриването и решаването на проблема сваля напрежението от самия му корен”.

Решаването на проблема обикновено се състои от три етапа:

Да се смирим с това

Да уточним конкретните проблеми

Да си създадем план за действие

По този начин ние се противопоставяме на изградената от нас реалност и проясняваме какво касае точно нас в конкретния случай.

Задълбочи се в своята работа

„Първата крачка е да започнем да развиваме навика си да правим всичко, което трябва, с концентрирано внимание, с майсторство , а не по инерция“ – съветва в своята книга „Потокът“ Михай Чиксентмихай, професор по психология в Клеърмонтския университет.

Най-добре е когато изпълнявате дадена задача, да го правите концентрирано и фокусирано. Когато вие сте в потока, вие имате усещането, че сякаш времето е спряло. Всичко останало (например, стресът!) вече няма значение. Това позволява на вашия мозък да не изпълнява такава „ненужна“ работа, като да се безпокои и да изразходва емоционална енергия, и ви помага да подобрявате изпълнението на това, което е най-важно за нас.

Силният фокус и концентрация помагат да се визуализира и да се изпълнява работата по най-добрия начин. Успокоявайки ума си и напълно потъвайки в ситуацията, вие можете да повишите мотивацията си и да оставите стресът зад себе си.

Ретроспекция на бъдещето

„Миналата година през ноември изследователи от Корейското бизнес-училище публикуваха статия в списание „Психологическа наука“, показващо, че хората с много по-голяма вероятност постигат целите си, занимавайки се с така наречената “ретроспекция на бъдещето“- обяснява Дени Саутвик, научен сътрудник към Института за високопроизводителни технологии към Университета в Пенсилвания.

Какво представлява ретроспекцията на бъдещето? Най-достъпно казано, това е когато си представяме, че все едно сме достигнали до поставената цел, а след това започваме да планираме в обратна посока всички крачки, които трябва да предприемаме, за да стигнем до целта. Това повишава производителността, мотивацията и увереността в себе си. Обратното планиране освен това намалява нивото на стрес, който хората изпитват при усилията си за постигане на целта.

Не се вълнувайте, че вие още не сте направили нищо. Планирайте бъдещето и ще се убедите, че това работи и стресът сам по себе си ще намалее.

Обучавайте се цял живот и запазете интереса си към самоусъвършенстване

Навиците водят към производителност. Те раждат постоянство и предотвратяват блуждаенето, безпокойството и стреса, породени от неща, които нямат значение. Това ви дава повече време за творчество, повече време за почивка и за нещата, които действително харесвате да правите. Навиците формират крайъгълния камък на продуктивния живот и стимулират планирането, необходимо за успешното движение напред.

Това много точно е формулирал Чарлз Дъхиг, автор на бестселъра „Силата на навика“:
„Когато психолозите са видяли квантовите преобразователи, те открили, че приличат на хората, които внезапно са започнали да обръщат внимание на своите навици. Има нещо почти вълшебно в това как работят навиците, тъй като изследванията показват, че в момента, в който разберете и се замислите за структурата на навика, на вас ви става много по-лесно да се промените. И когато започнете да правите малки, постепенни корекции, това в един обозрим срок може да донесе голямата разлика“.

На какво можем да се научим? Животът се състои в това да се учим, да растем, да се усъвършенстваме и да се движим напред с любопитство. Коригирайки грешките си, ние получаваме нова информация и опит , които правят нашето пътешествие в бъдещето много по-осмислено и интересно.

И ако трябва да резюмираме накратко:
Планирайте своите дни и отстранете двусмислеността, която може да ви донесе стрес;
Доберете се до същността на проблема;
Влезте в състоянието на поток и се концентрирайте над това, което правите;
Убедете се, че това, което вече правите, е вашата цел в бъдещето;
Формирайте своите навици и бъдете готови да промените мисленето си и действията си;

Именно изграждайки и следвайки тези навици, вие незабелязано ще свалите нивото на стрес и ще можете пълноценно и осмислено да живеете в бъдеще.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x