fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Храната на бъдещето: от електричество, вода и въздух?

Финландската компания Solar Foods обещава за две години да извърши революция в хранителната промишленост. Тя ще пусне на пазара продукт, за който може да се каже, че се състои само от три елемента: електричество, вода и въздух.

В компанията са уверени в своя успех и планират след две години да могат да продават в магазинната мрежа по 50 милиона тона от новия си продукт . Цената , с която се планира той да излезе на пазара, е 5 евро за килограм. Продуктът изглежда и има вкус на пшенично брашно. Към края на тази година Solar Foods ще кандидатстват за получаване на лиценз за производство на „нова храна” (novel food) от Европейската комисия. Засега се очаква промишленото производство на продукта да започне през 2021 година.
Едновременно с това, компанията е подписала споразумение с Европейската космическа агенция за доставка на специална храна с високо съдържание на протеини, която се планира да бъде използвана при мисии до Марс. Разработките на компанията от Хелзинки се подпомага от научните разработки на Финландския изследователско- технически център (VTT Technical Research Centre of Finland) и Технологическия университет в Лапеенранта (Тhe Lappeenranta University of Technology).

Прахът с името Solein може да се използва като съставка в храната. Процесът на производството му е много подобен на производството на бира. Специални микроби се поставят в течност и се подхранват от въглероден диоксид и водород, образуващи се в течността под въздействието на електричество ( процес на електролиза ). В този процес микробите се наяждат и започват да произвеждат протеин. Този протеин след това се изсушава и се стрива на прах.
Д-р Паси Вайника, изпълнителен директор на технологичния стартап, казва ,че компанията им е създала продукт с нулева въглеродна следа, който се явява напълно натурален протеин и неговото производство не оказва никакво вредно въздействие на околната среда. По неговите думи, предварителните инженерни дейности за изграждането на пълноценно промишлено производство вече са започнали.

„Това е абсолютно нов вид храна, нов вид протеин. Той се отличава от всяка друга храна, която днес се произвежда и се продава на пазара. Той не се нуждае от селско стопанство и от аквакултура”, заявява изпълнителния директор на Solar Foods.

Специалистите вече окачествяват  тази разработка  като “пробив в хилядолетното производство на храна”. Самият  Паси Вайника не смята, че в близките двадесет години техният  продукт ще измести селскостопанската продукция. Но той може да стане „нов източник на урожай”. На сегашния момент  три четвърти от източниците на калорийна храна  са дванадесет вида растения и пет вида животни.

Фактът, че производството на Solein не влияе отрицателно на околната среда, е много важен, защото в момента една четвърт от глобалния въглероден отпечатък се дължи на производството на храни, а по оценка на ООН до средата на века необходимостта от хранителни продукти ще нарасне с около 50% до 70%. От друга страна вече почти няма възможности за увеличаване на обработваемите площи, а пикът на улов на риба е бил преди двадесет години и постепенно намалява с всяка изминала година.

По думите на Вайника, техният прах ще може да се използва „като инградиент в храната като всеки друг инградиент”, а при желание ще може да се преработва във фибри, които по вкус ще напомнят на месо и хляб.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x