fbpx
Климат и екологияЛюбопитно

Да се прави „месо” от въздух предлага американският стартап Air Protein

Наскоро Air Protein обяви за стартирането на протеинов продукт на „въздушна” основа, който може да се използва за приготвянето на най-разнообразни месни продукти. Освен това, разработената формула може също да бъде използвана за създаването на други категории продукти, като макаронни изделия, каши и напитки.

Месото от растителна суровина вече не е новина и някои компании са усвоили масовото производство на такива продукти. Но Air Protein са стигнали по-далеч, предлагайки да се произвежда месо от въздух.

Готовият продукт много прилича на протеинов прах, но съдържа единствено елементи, съдържащи се във въздуха – въглероден диоксид, кислород и азот. Тези компоненти се смесват с вода и минерални хранителни вещества, а след това под въздействието на пробиотици се превръщат в продукт, подходящ за употреба (прахообразната основа).

По този начин, в процеса на ферментация се получава продукт с идеален аминокиселинен профил, аналогичен на този на натуралното месо. Протеинът от въздуха съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, необходими при човешкото хранене, което означава, че разполагаме с така наречения „пълноценен протеин”. Главните източници на такива протеини в природата са червеното месо, птичето месо, рибата, яйцата, млякото, кашкавала , сиренето и киселото мляко.

пилешко месо от въздух с аспержи и доматки
Пилешко месо от “въздух”, сервирано с аспрежи и доматки
Източник: Air Protein

Изкуственият протеин е обогатен с витамини, в това число и витамин В12, който основно се съдържа в продуктите с животински произход. По тази причина продуктът може да стане популярен сред веганите и вегетарианците.

Идеята за създаването на протеин от въздух принадлежи на д-р Лиза Дайсън, изпълнителен директор на Air Protein, която взела за основа на новия продукт естествения процес, а именно способността на едноклетъчните организми да превръщат въглеродния диоксид в хранителни вещества.

Air Protein е дъщерна компания на производствената група “Kiverdi”, която е известна с това, че използва въглероден диоксид за създаването на екологично чисти продукти. От компанията се надяват в недалечно бъдеще „месото” от въздух да се появи по магазините. В момента компанията все още доработва амбициозната си идея и технология за производството на реални продукти.

Още е много рано да се правят изводи за това кое ще е по-вкусно и полезно – истинското месо или протеина от въздух. Но уверено може да се каже, че иновационният продукт е много по-безопасен от екологична гледна точка.

такос
Месото от “въздух” може да замени натуралното месо в такива ястия като такос
Източник: Air Protein

Едва ли Air Protein ще убеди месоядците да преминат на растителна храна, но този смел проект може да стане голяма крачка в хранителната промишленост и добра алтернатива на месото от епруветка.

Наскоро ви запознахме с конкурентен в тази сфера проект на финландската компания Solar Foods, която възнамерява до две години да изкара на пазара подобен протеинов продукт с името Solein, произвеждащ се от електричество, въздух и вода с помощта на специални микроби. В компанията са уверени в своя успех и планират след  две години да могат да продават в магазинната мрежа по 50 милиона тона от новия си продукт.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x