Да се прави „месо” от въздух предлага американският стартап Air Protein
Наскоро Air Protein обяви за стартирането на протеинов продукт на „въздушна” основа, който може да се използва за приготвянето на най-разнообразни месни продукти. Освен това, разработената формула може също да бъде използвана за създаването на други категории продукти, като макаронни изделия, каши и напитки.
Месото от растителна суровина вече не е новина и някои компании са усвоили масовото производство на такива продукти. Но Air Protein са стигнали по-далеч, предлагайки да се произвежда месо от въздух.
Готовият продукт много прилича на протеинов прах, но съдържа единствено елементи, съдържащи се във въздуха – въглероден диоксид, кислород и азот. Тези компоненти се смесват с вода и минерални хранителни вещества, а след това под въздействието на пробиотици се превръщат в продукт, подходящ за употреба (прахообразната основа).
По този начин, в процеса на ферментация се получава продукт с идеален аминокиселинен профил, аналогичен на този на натуралното месо. Протеинът от въздуха съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, необходими при човешкото хранене, което означава, че разполагаме с така наречения „пълноценен протеин”. Главните източници на такива протеини в природата са червеното месо, птичето месо, рибата, яйцата, млякото, кашкавала , сиренето и киселото мляко.
Изкуственият протеин е обогатен с витамини, в това число и витамин В12, който основно се съдържа в продуктите с животински произход. По тази причина продуктът може да стане популярен сред веганите и вегетарианците.
Идеята за създаването на протеин от въздух принадлежи на д-р Лиза Дайсън, изпълнителен директор на Air Protein, която взела за основа на новия продукт естествения процес, а именно способността на едноклетъчните организми да превръщат въглеродния диоксид в хранителни вещества.
Air Protein е дъщерна компания на производствената група “Kiverdi”, която е известна с това, че използва въглероден диоксид за създаването на екологично чисти продукти. От компанията се надяват в недалечно бъдеще „месото” от въздух да се появи по магазините. В момента компанията все още доработва амбициозната си идея и технология за производството на реални продукти.
Още е много рано да се правят изводи за това кое ще е по-вкусно и полезно – истинското месо или протеина от въздух. Но уверено може да се каже, че иновационният продукт е много по-безопасен от екологична гледна точка.
Едва ли Air Protein ще убеди месоядците да преминат на растителна храна, но този смел проект може да стане голяма крачка в хранителната промишленост и добра алтернатива на месото от епруветка.
Наскоро ви запознахме с конкурентен в тази сфера проект на финландската компания Solar Foods, която възнамерява до две години да изкара на пазара подобен протеинов продукт с името Solein, произвеждащ се от електричество, въздух и вода с помощта на специални микроби. В компанията са уверени в своя успех и планират след две години да могат да продават в магазинната мрежа по 50 милиона тона от новия си продукт.