fbpx
На фокусПрогнози и тенденции

Светът, с който сме свикнали, скоро ще бъде много по-различен

Израелският изследовател и футуролог Рой Цезана смята, че в бъдеще за хората със средно ниво на знания няма да има работа, пропастта между бедните и богатите ще се увеличи още повече, а креативността никого няма да спаси. И всичко това ще се случи много по-бързо, отколкото ни се струва.

Рой Цезана работи в Центъра за киберизследвания към Университета в Тел Aвив и в The Humanity Centered Robotics Initiative към Университета Браун. Футурологът споделя в израелския вестник Haaretz своите виждания за бъдещето. Ето и главните негови тезиси.

Разликата между бедните и богатите ще премине на ново ниво

Поляризацията на пазара на труда ще нараства, а неравенството между купувачите на интелектуални машини, техните създатели и хората, които не могат да си ги позволят ще се увеличава, казва Цезана.

Новите работни места няма да успяват да догонват изчезването на старите

„Най-дълбоките и интересни въпроси са свързани <…> с това, как бързо ще започнат да изчезват старите професии и как ще се появяват нови. С други думи, с каква скорост ще се удовлетворява търсенето на нова експертиза и навици“ – разсъждава футуролога.

В бъдещето няма да вземат всички

Сега много компании казват, че от замяна на хората с роботи може да ни спаси емпатията, креативността, адаптивността и обучението по време на целия живот. Но Цезана се съмнява, че това подхожда за всички.

„Разбира се, има хора, които могат да изучават нови неща във всяка възраст. Но колко са тези хора? Повечето от тези, които са 50+, са уверени, че те трябва да се наслаждават на плодовете на своите усилия, които са полагали цял живот.“

Хората със средно ниво на знания ще останат без работа

Високата заплата чака специалисти в техническите области, а тези, които имат ниско ниво на квалификация ще печелят значително по-малко. Цезана смята, че това е резултат от постоянното увеличаване броя на служителите от средното ниво, чиито работни места изчезват с внедряване на автоматизацията.

„Завод, където по-рано са работили хиляда човека, днес там са нужни само сто специалисти. Това са тези, които знаят как да управляват машините, които заменят хората. Тези, които са останали безработни, от своя страна ще отидат в сферата на услугите или ще дават нещо под наем“.

По думите на Цезана, работниците не получават изгода от прогреса и изостават, което не съответства на идеите на демокрацията и може да предизвика глобална катастрофа.

Такова още не се е случвало в историята на човечеството

Това е само началото, предупреждава футуролога. След няколко години ние ще се приближим още повече към света, където машините ще бъдат бъдат на едно ниво с хората, а след това ще станат по-умни от тях.

„Тогава всички трендове и прогнози ще станат съвършено неразбираеми. На нас ще ни е трудно да оценим, какво ще се случи, тъй като никога не сме били в такава ситуация за цялата човешка история“ – разсъждава учения.

Хората нямат преимущества

Цезана не е съгласен, че съществува „човешко“ преимущество. По негово мнение, хората недооценяват разработката на технологии, способни да разбират хората, създаването на аватари и виртуалната реалност. Изследователят е уверен, че ботовете в близките десет години ще могат да предоставят услуги по-внимателно и деликатно, отколкото хората в обслужващата сфера.

Единствената причина, по която хората ще купуват стоки и услуги от други хора, а не от роботи, ще бъде чувството, че по този начин постъпват правилно.

“Избирайки това, даваме на човека работа и такова отношение ще бъде актуално в много професии”, смята Цезана.

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x