Дари
Климат и екологияПрирода и общество

Свързват преждевременната смърт на 31 милиона китайци за първите 17 години на века със замърсения въздух

Учени свързват между 1,5 и 2,2 милиона преждевременни смъртни случая ежегодно в Китай за периода 2000-2016 години с продължителното вдишване на фини твърди частици прах PM2,5. Само за 17 години този замърсител на въздуха е причинил смъртта на приблизително 31 милиона китайци. Учените са разполагали с данните от пряк повсеместен мониторинг за замърсяването на въздуха от 2013 година, но те са успели да моделират съдържанието на РМ2,5 във въдуха за предните години с помощта на спътникови снимки и алгоритъм на базата на машинно обучение. Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Фините твърди частици РМ2,5 са частици прах с размер по-малък от 2,5 микрона. Това е един от най-опасните фактори в замърсяването на въздуха, които влияе на здравето на хората. Според изследване само през 2015 заради въздействието на РМ2,5 са починали не по-малко от 4,2 милиона човека по цялата планета, като 1,1 милиона са живеели в Китай. Данните от комплексния мониторинг на замърсяването на въздуха в атмосферата, а не само от повърхностния слой за Китай са достъпни от 2013 година, затова броят на починалите от дългосрочното въздействие на РМ 2,5 в предните години оставаше неизвестен.

Учени под ръководството на Фенчао Лиян (Fengchao Liang) от Китайската академия на медицинските науки са изследвали преждевременната смъртност в Китай за периода 2000-2016 година, предизвикани от дългосрочното вдишване на фини твърди частици прах. Те са разглеждали сумарно смъртните случаи, причинени от рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето и инсулт, тоест болести най-тясно свързани с вдишването на твърди частици. През този период китайските природозащитни служби – Китайският национален център за мониторинг на околната среда, Департаментът за защита на околната среда в Хонконг и Агенцията за защита на околната среда на Тайван са провеждали мониторинг на съдържанието на РМ 2,5 в приземния слой, но не във всички провинции.

Авторите на изследването са използвали данни от този мониторинг, а също така значенията на показателя AOD (aerosol optical depth), който се пресмята от спътникови снимки. Той предсказва нивото на съдържание на РМ 2,5 във въздуха. За да бъде това съответствие точно, учените са използвали алгоритъм с машинно обучение, който да установи стабилна взаимовръзка между количеството прах в атмосферата (което се установява по AOD от спътниковите снимки) и количеството прах в приземния слой. По този начин учените са успели на възстановят съдържанието на прах в атмосферата над всички провинции в Китай за предишните години и да ги съпоставят с данните за смъртността сред населението.

Графика
Преждевременни смъртни случаи, свързани с дългосрочно въздействие на PM2.5, в периода 2000-2016 години. A — брой на такива смъртни случаи на 10 хиляди човека във всяка провинция на Китай; B — средногодишна концентрация на PM2.5 и нивата на смъртност на територията на Китай.
Fengchao Liang et al. / Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020

Оказало се, че от 2000 до 2016 година заради продължителното въздействие на РМ2,5 са починали 30,8 милиона човека, като смъртността от 2000 до 2013 година е нараснала с 29%, а от 2013 до 2016 година е намаляла практически до нивото от 2000 година. Авторите на изследването отбелязват, че избрания и усъвършенстван от тях метод за определянето на количеството на РМ 2,5 във въздуха в условията на отсъствие на директен мониторинг ще помогне за изследването на връзката на замърсяването на въздуха и здравето на хората в други развиващи се страни.

Това е поредното доказателство за сериозното отрицателно въздействие на фините твърди частици върху здравето на хората. Преди няколко месеца писахме как подобряването на състоянието на околната среда в резултат на пандемията, включително намаляването на съдържанието на РМ 2,5, е намалило смъртността в Европа от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, онкологични заболявания и проблеми с белите дробове, като ефизем и бронхит.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x