fbpx
Наука и технологииТехнологии

Пет частни мисии, които сигурно завинаги ще променят космическия туризъм

Космическото пространство става все по-достъпно. В бъдеще хора без специална подготовка ще могат да си купят билет за космически кораб, така както самолетен билет. В близките години са планирани пет мисии, които сигурно завинаги ще променят характера на космическите пътешествия.

Полетът на Том Круз до Международната космическа станция (МКС)

Том Круз и режисьорът Дъг Лайман, който по-рано е работил с актьора във филма “На ръба на утрешния ден“ (The Edge of Tommorow), планират да се отправят в космическо пътешествие. Те ще посетят МКС заедно с вицепрезидента на компанията Axiom Space и бивш астронавт на НАСА Майкъл Лопес – Алегриа. Едно място в екипажа още е свободно.

Засега е неизвестно, коя точно компания ще изпрати Крус на станцията. Изданието NME предполага, че Том Круз ще стане един от членовете на екипажа на космическия кораб Grew Dragon на SpaceX. Това твърдение явно се базира на туита, публикуван през септември 2020 година в акаунта @SpaceShuttleAlmanac.

Първоначално обявената дата за тази експедиция беше за октомври 2021 година, но и досега няма официално потвърждение кога точно това ще се случи.

Джаред Айзекман и Inspiration 4

На дадения момент единственият обявен член на екипажа на Inspiration 4 се явява милиардера и основател на платежната платформа Shift4 Джаред Айзекман. Освен това е известно, че едно място ще бъде заето от човек, който е свързан с детската изследователска болница St. Jude’s Children’s Research Hospital. За другите две места се провежда конкурс. Едното ще бъде предложено на бизнесмен, който ще направи дарение на тази детска болница, а второто ще получи предприемач, използващ конструктора за сайтове Shift4Shop на Shift4 за стартиране на свой успешен бизнес.

Inspiration 4 ще излети на ракетата Falcon9, а екипажът ще бъде на борда на капсулата Grew Dragon на SpaceX. На сайта на мисията Inspiration 4 се казва, че в космоса се планира да се проведе научно изследване в областта на микрогравитацията, а също така експерименти, насочени към разширяване знанията за Вселената.

Точната дата за началото на мисията още не е определена. Към настоящия момент е известно единствено, че конкурса за местата в Inspiration 4 завършва в края на февруари. Съставът на екипажа ще бъде анонсиран през март и е сигурно, че Inspiration 4 няма да стартира по-рано от четвъртото тримесечие на 2021 година.

Първият частен полет на МКС

Досега на борда на МКС се изпращаха само астронавти от държавни космически агенции, но в скоро време това ще могат да направят и частни лица.

Участниците в първата частна мисия АХ-1 на МКС към настоящия момент са:

– Командир: вице-президентът на Axiom Space Майкъл Лопес – Алегриа, който е бивш астронавт на НАСА и е прекарал в космоса 250 дена;

– Помощник-командир: бившата астронавтка на НАСА Пеги Уитсън;

– Пилот: американският предприемач Лари Конър;

– Другите членове на екипажа ще бъдат канадският инвеститор Марк Пети и израелският инвеститор Ейтън Стибе.

Екипажът на мисията АХ-1 отляво надясно: Лопес-Алегриа, Марк Пати, Лари Конър, Ейтън Стибе Източник: Axiom Space

Екипажът ще полети на борда на капсулата Grew Dragon, която ще бъде изведена на орбита от Falcon 9.

Планира се членовете на екипажа да проведат редица научни експерименти в космоса на борда на МКС. По данни на Washington Post, Конър ще работи над съвместни изследователски проекти с Клиниката Майо от Кливлънд. Освен това предприемачът планира да проведе уроци за учениците от училището Dayton Early College Academy. Канадецът Пети си сътрудничи с Канадската космическа агенция и с Детската болница в Монреал Montreal Children’s Hospital, за да подберат подходящи изследователски проекти в областта на здравеопазването, които могат да се проведат в космоса. Стибе също планира провеждането на научни експерименти в сътрудничеството с израелски учени, а също така планира да проведе учебни мероприятия за израелските ученици.

Съгласно предварителния план, АХ-1 ще стартира не по-рано от януари 2022 година.

Лунната туристическа мисия #dearMoon на Юсаку Маедзава

Проектът #dearMoon принадлежи на японския милиардер Юсаку Маедзава. По данни на Forbes неговото състояние се оценява на $2,1 милиарда. В рамките на тази мисия Миядзава и неговия екипаж ще прелетят около Луната.

Понастоящем имената на другите членове на екипажа още не са обявени. Като колекционер на предмети на изкуството Миядзава иска да полети към Луната с представители на творчески професии. По неговите думи, за членове на екипажа на #dearMoon това пътешествие може да се превърне в творческо вдъхновение, а направените произведения на изкуството ще бъдат представени на изложба на Земята.

По данни на сайта на мисията, милиардерът ще бъде съпровождан от музикант, художник, режисьор и дизайнер на дрехи. Маедзава вече е отправил предложение към младото „дете-чудо“ на киното – режисьора Деймиън Шазел по време на интервю по повод излизането на неговия филм „Първият човек“ през 2018 година. Режисьорът е бил потресен от направеното предложение и обещал да го обсъди със съпругата си, но засега участието му още не потвърдено. Миядзава е планирал да покани и своята приятелка, но тази идея вече е отхвърлена.

Благодарение на сътрудничеството със SpaceX милиардерът ще стане първия частен турист, който ще направи обиколка около Луната. Сумата на сделката не се разкрива. В мисията #dearMoon ще бъде задействан космическият кораб Starship и неговата ракета-носител SuperHeavyRocket.

Стартът е планиран за 2023 година. Точните срокове зависят от процеса на разработване на самия Starship, който още е в режим на тестове.

Реалити шоу в космоса

Компанията Space Hero планира да стартира едноименно телевизионно шоу „Космически герой“, в което победителят ще получи възможност да получи възможност да полети към МКС. По данни на компанията, участниците ще бъдат обикновени хора, увлечени по космоса, но нямат нужната подготовка за космически полети. На страницата на компанията в Instagram има информация как може да се подаде заявка за участие.

По съобщенията, победителят в Space Hero ще получи място в екипаж, който ще се отправи към МКС през 2023 година. Предполага се, че SpaceX ще осигури полета, но засега това не е потвърдено.

По данни на изданието Deadline, победителят от шоуто трябва да премине през редица изпитания, които да потвърдят неговите физически, интелектуални и емоционални качества. Зрители от целия свят ще гласуват за своя избраник.

Ръководителят на компанията Space Hero Марти Помпадур заявява, че главната цел на реалити-шоуто е то да стане повод за преосмислянето на индустрията чрез създаване на многоканален опит за възможно най-широка аудитория. Наградата явно ще бъде 10-дневното пребиване на МКС. Компанията води предварителни преговори с НАСА за преминаване на неголямо обучение по време на полета.

Съгласно информацията от официалните акаунти, шоуто Space Hero ще стартира през 2021 година, но точната дата още не е определена. Ако рейтингите се запазят, най-вероятно е победителят да полети през 2023 година.

Не трябва да се забравят и проектите за космически хотели. Преди две години се планираше първият космически хотел Aurora Station на компанията Orion Span да бъде изведен на ниска околоземна орбита през 2022 година, но в момента няма конкретна информация на каква фаза е проекта. Космическият хотел Aurora Station ще представлява модулна космическа станция, където ще могат живеят 6 човека – 4 туристи и 2 човека екипаж. Предполага се, че космическият апарат ще лети на ниска околоземна орбита на височина 320 километра. Много по-амбициозен е проектът на компанията Gateway Foundation за космическата станция „Фон Браун“, която да бъде изведена в орбита до края на десетилетието. Космическата станция ще представлява подобие на круизен кораб, който може да събере два хотела от по 100 гости и вероятно три пъти повече членове на екипажа. Космическият обект ще има изкуствена гравитация и ще включва ресторанти, спортни зали, спортни арени и концертни площадки. Освен това постоянно на разположение на гостите ще бъдат космически шатъли, готови да върнат гостите обратно на Земята в случай на извънредни ситуации.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x