fbpx
НаукаНаука и технологии

Спящи хора решавали задачи и „поговорили“ с експериментаторите

Международен екип учени от четири страни са изследвали феномена, който се описва като „осъзнат сън“. Те открили, че хора в такова състояние, могат да следват инструкции, да отговарят на прости въпроси от типа „да или не“ и даже да решават елементарни математически задачи. Резултатите от това изследване са публикувани в изданието Current Biology.

Съществуването на „осъзнати сънища“, при които човек разбира, че спи и сънува, а даже може да управлява сюжета на съня, е доказан факт. Някои се оказват в това състояние по естествен начин, а за тези, които не могат, а искат, съществуват особени техники. Следвайки инструкциите, човек може да се окаже в това състояние „между съня и будното състояние“ и за учените отдавна е предизвикателство да разберат как тази особеност може да се използва за изучаване на съня и подсъзнанието на човек.

В новото изследване, проведено едновременно в четири различни страни, на учените им се отдало да общуват с хора, намиращи се в състояние на осъзнат сън. Те сравняват този експеримент с установяването на връзка с астронавт, намиращ се на друга планета.

За целите на експериментите във Франция, Нидерландия, Германия и САЩ са избрани 36-ма доброволци, които в различна степен са притежавали способности да изпадат в осъзнат сън, а един от тях е страдал от нарколепсия, тоест можел да заспива и да се събужда непроизволно, при това разбирайки, че се намира в спящо състояние.

Илюстрация на проведените експерименти Източник: Curent Biology 2021

При всичките експерименти се използвал стандартния метод на полисомнографията, за да се определи, дали участникът се намира във фазата на бързия сън (REM –съня). Именно тя е свързана със сънищата. За „общуването“ на спящите хора с външния свят учените решили да използват мускулите на лицето и движението на очите, тъй като опитите да заговорят спящите можели да доведат до тяхното събуждане.

„Ние открихме, че хората, намиращи се във фазата на бързия сън могат да взаимодействат с експериментаторите и да общуват с тях в реално време“ – казва психологът Кен Палър от Северозападния университет, Илинойс, САЩ- „Освен това показахме също, че спящите могат да разбират въпроси, да ги запомнят и да дават отговори. Повечето хора смятат, че това е невъзможно и че хората или ще се събудят, когато им зададат въпрос, или няма да могат да отговорят и няма да разберат въпроса“.

Доброволците са усвоили специални техники. Например, в отговор на въпрос дали се намират в състояние на осъзнат сън, те трябвало да преместват очите си от ляво надясно.

След това учените в различните страни действали по различен начин. Например в САЩ на спящите им предлагали да решат математическа задача, задавани на глас. За тази цел те трябвало да движат очите си от ляво надясно определен брой пъти. Тези „отговори“ можело да се проследят на електроенцефалограма (ЕЕГ), която се правила на участника.

Eлектроенцефалограма, получена от екипа в САЩ. Вижда се ясно резултата от решаването на елементарна математическа задача, задавана на глас
Източник: Curent Biology 2021

В Нидерландия са правили сходни експерименти, но със светлинни сигнали, а в Германия също са давали математически задачи, но с помощта на Морзовата азбука и последователности от цветове, които били достатъчно ярки за да могат да бъдат виждани от спящите.

Eлектроенцефалограма, получена от екипа в Нидерландия. Вижда се ясно резултата от решаването на елементарна математическа задача, задавана със светлинни сигнали. Източник: Curent Biology 2021
Eлектроенцефалограма, получена от екипа в Германия. Вижда се ясно резултата от решаването на елементарна математическа задача, задавана с морзови сигнали Източник: Curent Biology 2021

Екипът във Франция е работил с пациента , страдащ от нарколепсия, задавайки му на глас въпроси и очаквайки да получат отговори от вида „да“ или „не“ (например, на въпроса „Вие знаете ли испански език“). Учените са следели движението на мускулите на лицето. При положителен отговор участникът е трябвало да изобрази усмивка, а при отрицателен – да сбръчка вежди.

Eлектроенцефалограма, получена от екипа в Франция. Източник: Curent Biology 2021

Били предприети 158 опита да се осъществи контакт със спящите. Правилни отговори били получени в 18,4% от случаите, неправилни – в 3,2%, а неопределени – в 17,7%, а въобще не бил получен отговор в 60,1% от опитите.

След като се събуждали, участниците били питани какво се е случвало по време на съня и повечето от тях помнили, че са общували с изследователите. Някои казвали, че въпросите сякаш идвали отвън и се наслагвали в съня. Един от участниците разказвал, че е сънувал парти с приятели, а гласът на експериментатора е идвал като глас на разказвач някъде отвън.

Друг от участниците сънувал битка с гоблини и помнил колко е бил учуден, че може да прави толкова неща едновременно, успоредно реагирайки на задачата, поставяна му отвън.

Понякога въпросите се вграждали в картината на съня, например, се чували от присъстващия в съня радиоприемник.

Въпреки че участниците помнили за взаимодействията в съня си, те често неправилно са помнили детайли, например, задачите, които им били поставяни. Това по мнението на изследователите показва, че спомените за сънищата често могат да бъдат недостоверни.

От всичко това учените правят извода, че съществува начин да се изпращат съобщения в нечий сън, а спящият човек може да ги чува, да изпълни поставената задача, да отговори и като цяло да помни инструкциите, дадени му преди съня. Това означава, че спящите хора не губят връзка с реалността.

„Ние обединихме резултатите от нашите изследвания, защото чувствахме, че комбинацията от резултати от четири различни лаборатории, използващи различни подходи, най-убедително свидетелстват за реалността на този феномен за двустранна комуникация“ – обяснява невробиолога от Северозападния университет Карън Конколи.- „По този начин ние установихме, че за такова общуване могат да се използват различни средства“.

Изследването потвърждава догадките на учените, че съзнанието и мислителните процеси не се изключват по време на сън. Освен това резултатите от новото изследване разширява възможността на учените от гледна точка на по-нататъшните изследвания на спящия разум.

Перспективите на такива взаимодействия са наистина безгранични. Ако учените могат да вкарват отвън промени в нечий сън, то при хората ще се появят много различни възможности, например, да отработват танцови и спортни навици, без да стават от леглото.

Това може да има и лечебен ефект. Създавайки в съня особени ситуации, ще може по-лесно да се работи върху емоционални травми и да се провежда психотерапия на абсолютно ново ниво. Не напразно Фройд е наричал сънищата „кралския път към безсъзнателното“. Сега този път е отворен за изследователите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x