Дари
НаукаНаука и технологии

Люлката на живота: в облаци от прах и газ, от които се раждат планети, са открити вода и органични съединения

Астрономи са изучили облаци от прах и газ, от които би трябвало да се образуват планети. В тях са открити вода и органични вещества, които могат да станат строителни блокове за живот. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Astrophysical Journal.

Учените са наблюдавали протозвездите AFGL 2591 и AFGL 2136, тоест и двете звезди са на етапа на своето формиране. Те са обкръжени от дискове от газ и прах, от които по всяка вероятност, ще се образуват в бъдеще планети.

AFGL 2591 и AFGL 2136 са гигантски космически обекти, като тяхната маса е по-голяма 40 пъти от тази на нашето Слънце. Именно благодарение на това, те са удобни небесни обекти за изучаване с помощта на земни телескопи, въпреки достатъчно голямото разстояние, на което те се намират. Двете протозвезди са отдалечени от Земята приблизително на три хиляди светлинни години, но в различни посоки. Изследването на небесните тела се извършило с два инфрачервени телескопа. Първият от тях, IRTF има огледало с диаметър три метра и е разположен на Хаваите на височина четири хиляди метра. Вторият, SOFIA има по-малък диаметър – 2,7 метра, но за сметка на това може да работи на значително по-голяма височина, тъй като е разположен на борда на самолет Боинг 747SP. За инфрачервените телескопи е важно да бъдат на възможно по-голяма височина, тъй като при това положение на тях по-малко им пречат примесите в атмосферата (преди всичко водните пари, въглеродният диоксид и праха).

 В данните и на двата астрономически инструмента учените са открили „подписи“ на вода и органични вещества.

„Ние виждаме много повече молекулярни сигнатури, отколкото когато и да било на тези дължини на вълните – обяснява водещия автор на изследването Ендрю Бар от Лайденския университет в Нидерландия – Оказва се, че тези звезди приличат на химически заводи, произвеждащи молекули, важни за живота, който ние познаваме и на нас просто ни трябваха подходящи наблюдения за да видим това“.

Сред откритите съединения са се оказали органични вещества, като метан (CH₄), циановодород (HCN), ацетилен (C₂H₂). Освен това в протопланетните облаци са открити вода (H₂O), въглероден окис (CO), амоняк (NH₃) и съединения на сяра с въглерод (CS). Така в този „първичен бульон“ присъстват почти всички елементи, ключови за биологичните молекули: водород, кислород, въглерод, азот и сяра. Единствено отсъства фосфора.

Температурата в най-близките до звездите части на протопланетния диск е около 300 градуса по Целзий, така че реакциите там би трябвало да протичат доста бурно. Посочените елементарни органични и неорганични съединения могат да бъдат строителните блокове за образуването на сложни органични съединения.

Учените предполагат, че подобен химически състав би трябвало да имат протопланетните дискове не само на гигантските звезди, но и на по-скромни небесни светила, приличащи на Слънцето. Ако това е така, то вече на етапа на формирането на планетните системи, би трябвало в тях да се създават голямо количество органични вещества, които могат да бъдат в основата на органичен живот.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x