fbpx
АкцентиНаукаНаука и технологии

„Вълшебна таблетка” ще лекува от много видове рак

Канадски биофизици и онколози предлагат „магическа” алтернатива на традиционното лечение на онкологични заболявания. Никаква химиотерапия, лъчетерапия или хирургически операции. Само таблетки.

Прилича на вълшебство. Отчасти, да.

Изследователи по целия свят отдавна се занимават с проблема как ефективно да лекуват рак, без да увеличават страданията на болните от страничните ефекти на химиотерапията и лъчетерапията.

Изглежда, учените от Университета на Алберта (University of Alberta)в Канада са намерили начин за лекуване на много видове рак, „просто” укрепвайки имунната система с таблетки.

“Ние използваме думата „вълшебна” , защото нашата концепция не е да лекуваме определен вид рак. Тя ще се опита да реши проблема, свързан с много разновидности на заболяването” – пояснява водещият автор на новото изследване Халед Баракат (Khaled Barakat).

За търсенето на „вълшебната пръчица”, ученият-биофизик обявил още преди четири години. С помощта на суперкомпютър и „екип-мечта”, състоящ се от изследователи-онколози, той прогнозирал необходимите свойствата и впоследствие синтезирал миниатюрна молекула, която е способна да стане това чудо-средство. Подробно резултатите от изследването на екипа на Баракат са описани в статия, публикувана в изданието Scientific Report.

За да може да стане по-разбираем механизма на действие на предложеното от учените средство , трябва да се поясни как раковите клетки на различни видове рак защитават себе си от унищожаване от имунната система. За тази цел те изработват особени вещества, приличащи на така наречените имунни контролни точки (immune checkpoint).

С термина имунни контролни точки, специалистите наричат определени протеини в нашия организъм. Те могат да бъдат определени като „спирачки” , които държат имунитета в определена норма за да не предизвиква той прекомерно силни атаки, включително и на собствените тъкани.

Туморът произвежда множество такива вещества и по този начин лъже имунната система (преди всичко Т-лимфоцитите), лишавайки я от способността да атакува нарастващото раково образование.

Междупрочем, именно за стратегията за сваляне на „спирачките” на имунната система при лечение на рак беше присъдена Нобеловата награда по физиология и медицина през 2018 година на Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо. Официалната формулировка за присъждането беше за „тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране(подтискане) на отрицателна имунна регулация”.

Използваният от нобеловските лауреати подход пораждал редица сериозни странични явления. Така, учените използвали специални антитела за сваляне на естествените „спирачки” и съответно активирането на Т-клетките на имунната система.

Проблемът бил в това, че антителата представлявали големи молекули, които с месеци не можели да бъдат изведени от органите. Тоест едновременно с лечението се увеличавал риска организма „да нападне” сам себе си (именно по този начин се развиват автоимунните заболявания). Освен това се изяснило, че предложеният от нобеловите лауреати метод е изключително скъп и трудноуправляем.

По тази причина екипът на Баракат е провел последните четири години в търсенето на ново средство, способно да „разбуди” имунитета, избягвайки опасните странични реакции на организма.

С помощта на суперкомпютъра IBM Blue Gene/Q , притежаващ мощност, равняваща се на 60 хиляди обикновени стационарни компютъра, учените отначало моделирали необходимата молекула, а след това я синтезирали в действителност. Оказало се, че тази миниатюрна молекула притежава необходимите свойства за да изпълни предварително определената задача. Получената молекула била изпробвана и оценена от различни специалисти, включително химици, имунулози, вирусолози и биохимици в Университета на Алберта.

 суперкомпютърът  IBM Blue Gene/Q
Биофизикът Халед Баракат и суперкомпютърът IBM Blue Gene/Q
Източник: Faculty of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, University of Alberta

По думите на учените, голямо преимущество на малките молекули, подтискащи контролните точки и „включващи” имунитета, се състои в способността да напускат организма само за няколко часа. Такава скорост изключва развитието на автоимунна реакция.

Освен това, благодарение на своя малък размер, молекулите могат да проникват по-дълбоко в тъканите.

По думите на изследователите, най-голямото преимущество на разработената от тях молекула ще бъде широкия спектър на използване. Тъй като едни и същи имунни контролни точки се задействат при много видове рак, борбата с тях ще се води от един универсален препарат.

По този начин, препаратът ще се окаже ефективно средство против меланом, рак на гърдата, рак на белите дробове, лимфом и даже рак на мозъка.

Но като за всяко вълшебство (даже и на научна основа) е нужно време за усъвършенстване.

Сега пред екипа на Баракат предстои изпробването на тяхното откритие на различни групи животни, което се явява неразделна част за проверка на ефективността и безопасността на новото лекарство по пътя на клиничните изпитания.

Планира се производството на лекарството да бъде под формата на таблетки, което не изисква особено скъпите условия за съхраняване, за разлика от „традиционните” противоракови антитела.

Сега учените работят над по-точното „настройване” на молекулите и търсят вече партньор сред фармацевтичните компании за продължение на изследванията и евентуалното провеждане на клинични изпитания.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x