fbpx
Наука и технологииТехнологии

С помощта на SpaceX NASA за пръв път след 10 години ще осъществи американски пилотиран полет

На 27 май SpaceX планира да проведе първия пилотиран полет с космическия кораб Crew Dragon, който трябва да заведе американските астронавти до Международната космическа станция (МКС). Боб Бенкен и Дъг Хърли ще бъдат първите астронавти, изведени в космоса на борда на частен космически кораб. Но другото много по-важно за американските космически програми е, че за пръв път от 2011 година ще има пилотиран полет с американски космически кораб. САЩ, респективно NASA, десет години не са извеждали астронавти на орбита.

През цялото това време американската космическа агенция купуваше места на руския космически кораб „Съюз“ за транспортиране на астронавтите до МКС, като NASA плащаше на руснаците (по-точно на Роскосмос) 85 милиона долара при себестойност от 5 милиона долара. Тоест изпращането на космическа мисия на двама астронавта струваше на NASA около 170 милиона долара. Само за сравнение, стойността на старта на многоразовата ракета–носител Falcon 9 , която ще изведе на орбита Crew Dragon се оценява на 60 милиона долара. Това е при положение, че ракетата благополучно се приземи (ако всичко е според предварителния план), а след това бъде използвана повторно. Не случайно в последния месец имаше медийни престрелки между Илон Мъск и Дмитрий Рогозин, ръководителят на Роскосмос, които се обвиняваха съответно в технологична изостаналост и дъмпинг.

Капсулата на Crew Dragon
Капсулата на Crew Dragon
Източник: NASA

Не е учудващо, че NASA преди години стартира своята програма Comercial Crew за да стимулира разработването на нови космически апарати американско производство и съвместната програма на NASA и SpaceX ознаменува именно това.

Транспортиране на Crew Dragon
Транспортиране на Crew Dragon
Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
Американските пилотирани полети в космоса

От 1961 до 1975 година NASA осъществяваше своите полети по програмите „Меркюри“ (Mercury) , „Джемини“ (Gemini) и „Аполо“(Apollo), като в рамките на последната те осъществиха първите си полети до Луната. От 1981 година до 2011 година САЩ проведоха 135 пилотирани полети по програмата „Спейс Шатъл“(Space Shuttle), като при тези полети те можеха да изпращат едновремеnно до 8 астронавта, което беше значително повече от възможностите на „Съюз“ със своите три места за космонавти. Но през 2011 година NASA реши да затвори програмата „Спейс Шатъл“, тъй като тя струваше прекалено скъпо на американския данъкоплатец. По проведени пресмятания преди затварянето на програмата се установи, че тя е струвала на правителството на САЩ около 210 милиарда долара, като голяма част от средствата са били използвани за обслужването на космическите кораби в периода между полетите, а също така и за гориво. При това, всеки полет е струвал от 200 до 500 милиона долара, като проблемът се състоял в това, че въпреки развитието на технологията, стойността на полетите с всяка изминала година се увеличавала. Именно по тази причина преди десет години NASA реши, че е по-добре да се възползва от услугите на “Съюз“ срещу 85 милиона долара за полет, вместо да разработва собствен нов космически кораб.

Програмата Space Shuttle
Програмата Space Shuttle
Източник: NASA / Wiki Common
Полетът на Crew Dragon до МКС

Благодарение на това, че SpaceX успя съществено да намали разходите си за космическите полети чрез многократното използване на ракетата-носител, САЩ отново ще имат конкурентна космическа програма за транспортиране на астронавти до МКС, а след това за евентуалните космически мисии до Луната и Марс.

Crew Dragon изглежда изключително впечатляващо отвътре, като дизайнът много повече прилича на космическия кораб от филма „Интерстелар“, отколкото на всички досегашни космически кораби. Освен това Илон Мъск като гениален маркетолог даже предвиди автомобили Tesla с логото на NASA,с които американските астронавти да стигнат до стартовата площадка.

Интериорът в Crew Dragon
Интериорът в Crew Dragon
Източник: SpaceX

Но сега на 27 май предстои най-важното, а именно SpaceX да докажат, че действително могат да осъществят космически полет с реални хора до МКС. Преди малко повече от година беше осъществен безпилотен полет с Crew Dragon, като в ролята на астронавт беше манекен на лейт.Елън Рипли от филма „Пришълецът“. Мисията на SpaceX под името Crew Demo-1 премина успешно като космическият апарат се стикова автоматично с МКС. Това доказа, че съвсем скоро NASA ще може да излезе от своята зависимост от руската космическа програма и с помощта на SpaceX ще може да транспортира американски астронавти до космическата станция. Crew Dragon може абсолютно автономно да осъществи целия полет, включително и присъединяването към МКС. Разбира се е предвидена възможност за ръчно присъединяване в случай на извънредна ситуация. Наскоро ви запознахме със симулатора на Crew Dragon, с който и вие можете в ръчен режим да се опитате да стиковате космическия апарат към МКС.

Стиковането на  Crew Demo-1  с МКС
Стиковането на Crew Demo-1 с МКС
Източник: NASA/Flickr

SpaceX имаха доста проблеми със своите космически апарати. Един от последните проблеми, с който трябваше да се справи компанията беше взривяването на двигателите на Crew Dragon. По време на изпитанията се случи „аномалия“ (това беше термина, който използваха от SpaceX), когато по време на обратното броене се взриви двигателя. След това от компанията съобщиха, че проблемът е в системата, поддържаща налягането в резервоарите с гориво и по-конкретно в клапана, отговарящ за пропускането на хелий към горивните резервоари. Заради дефект с този клапан гориво е преминало обратно към резервоара с хелий. Друг проблем, който трябваше да отстранят в SpaceX, беше при изпробването на парашутната система на Crew Dragon. При експеримента, при който трябваше да се изпробва дали космическия апарат ще кацне при един развален парашут (той беше предварително повреден) се оказа, че останалите три парашута въобще не се отвориха. Но вече от екипа на Илон Мъск твърдят, че са напълно готови за пилотирания полет и даже пандемията от коронавируса не стана причина за отлагане на старта.

Grew Dragon в полет
Grew Dragon в полет
Източник: SpaceX / Flickr

Друг важен за Илон Мъск момент е, че ще изпревари своите конкуренти Джеф Безос и Ричард Брансън с осъществяването на първия частен пилотиран полет.

Така че ни предстои вълнуващо събитие в сряда 27.05 в 16:32 ч. (23:32 Източно европейско време), когато от стартовата площадка на космическия център Кенеди ще стартира ракетата-носител Falcon 9, която ще изведе в космоса космическия кораб Crew Dragon на път за МКС. На борда ще бъдат двама ветерани в американската космическа програма. Хърли и Бенкен са започнали като военни летци, а след това са зачислени към екипа от астронавти на NASA. И двамата са летели до МКС на борда на „Съюз“ в състава на международни мисии.

Aстронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли
Астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли
Източник: NASA / Flickr

Така че в сряда вечерта всеки желаещ може да наблюдава директно това историческо събитие.

За SpaceX тази мисия на Crew Dragon ще стане заключителното изпитание, след което компанията ще бъде сертифицирана от NASA за редовни пилотирани полети. Любопитното е, че тази година МКС ще бъде отворена за туристически посещения ( два пъти годишно) и SpaceX ще могат да запълнят тази ниша с доставянето на първите туристи до космическата станция.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x