fbpx
Наука и технологииТехнологии

Симулатор позволява да пробвате да присъедините космическия кораб Crew Dragon към МКС

Ако искате да изпробвате себе си в ролята на кoмандир на космическия кораб Crew Dragon, то такава възможност се появи. Ще успеете ли да осъществите присъединяването на вашия кораб към Международната космическа станция от първия път?

В края на май трябва да се състои първия полет на астронавти, организиран от частна компания до Международната космическа станция (МКС). Това ще бъде осъществено от кораба Crew Dragon, който е създаден от компанията на Илон Мъск SpaceX. В навечерието на това събитие компанията пусна браузерен симулатор за присъединяване на космическия кораб към МКС.

Ако всичко върви по план, стартът трябва да бъде на 27 май 2020 година 16:32 ч. ( 23:32 ч. Източно европейско време). Космическият кораб ще бъде изведен в орбита от ракета-носител Falkon 9. Стиковката на Crew Dragon с МКС трябва да премине в напълно автоматичен режим, но екипажът може при необходимост да превключи на ръчно управление. Именно този режим е възпроизведен със симулатора.

Интерфейсът е изключително опростен. Управлението се осъществява чрез два манипулатора. Десният отговаря за въртенето и скоростта на космическия кораб, а левият дава възможност да се приближава и отдалечава кораба от виртуалната космическа станция. В първоначалната позиция Crew Dragon се намира достатъчно далеч от МКС и като добавка под голям ъгъл към стиковъчния шлюз. „Командирът“ на космическия кораб отначало трябва да подравни Crew Dragon с шлюза, а след това внимателно да го доближи до космическата станция. С помощта на дисплея може да разберете дали правилно се движете. Присъединяването се признава за успешно , ако значенията на всички зелени индикации в центъра на дисплея са по-малки от 0,2.

Източник: SpaceX

По препоръка на SpaceX, когато се намирате на разстояние по-малко от 16 фута (5 метра) от космическата станция , трябва да държите скорост по-ниска от минус 0,6 фута в секунда (минус 0,2 метра), която е показана на дисплея. Не очаквайте присъединяването да стане много бързо, защото и в космоса това е достатъчно бавен процес. Освен това е предимство, ако разполагате с достатъчно мощен компютър.

Симулаторът има не само развлекателна, но и образователна цел. Той нагледно показва, че интерфейса на Crew Dragon е базиран на сензорни екрани, които коренно се отличават от сложните панели за управление на космическите кораби от сериите Apollo или Space Shuttle.

Програмата вече е изпробвана от генералния директор на NASA Джим Брайдънстайн и по неговите думи той е успял да присъедини космическия кораб от първия път.

Crew Dragon ще може да доставя до МКС и да връща от там на Земята четирима астронавта за един полет. Освен това ще бъде разработен и товарен вариант на кораба, който ще доставя провизии и оборудване. Първият демонстрационен безпилотен полет на Crew Dragon се осъществи на 2 март 2019 година.

По-рано NASA пуснаха подобна игра. Симулаторът с името Rocket Science Ride 2 Station позволява виртуално да полетите в космоса на един от двата космически кораба – Crew Dragon на SpaceX или Starliner на Boeing.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x