fbpx
Наука и технологииТехнологии

В Испания изграждат първата хибридна слънчева електроцентрала (със слънчеви концентратори, разтопена сол и фотоволтаици)

Компанията Sener Renewable Investments ще въведе в експлоатация първата хибридна слънчева електроцентрала в Испания, която комбинира технологии за слънчеви концентратори (CSP) с акумулатори на топлина с разтопена сол и фотоволтаични панели.

В този дизайн Sener интегрира два често използвани метода за генериране на енергия от слънчевата светлина. По отношение на CSP, Sener вече имат опит в изграждането и експлоатацията на подобни проекти, включително проекта Andasol, първата в света електроцентрала със слънчеви концентратори, използваща технология с цилиндрични параболични огледала и съхранение на енергия с помощта на разтопена сол, и проекта Gemasolar, първата слънчева електроцентрала с използването на кула и със солеви топлинен акумулатор.

Sener се позиционира като една от водещите инженерингови компания в областта на слънчевата топлинна енергия. Във фотоволтаичния сектор компанията разполага със собствена система за проектиране на слънчеви електроцентрали, използваща технологии на базата на изкуствен интелект, като например софтуера Oruga, който осигурява оптималното разположение на слънчевата електроцентрала за дадено местоположение.

Новата хибридна слънчева електроцентрала Solgest-1 ще е с инсталирана мощност 150 MW и ще се намира в община Фуентес де Андалусия в провинция Севиля. Това е същата община в която Sener Renewable Investments са построили електроцентралата Gemasolar Тower, която е в експлоатация от 2011 г.

В настоящата си конфигурация Solgest-1 има CSP блок с капацитет за съхранение от над 6 часа и обща мощност от 110 MW, което му позволява да генерира енергия през нощта или при облачно време. Блокът CSP е комбиниран с фотоволтаична секция с инсталирана мощност 40 MW, предназначена както за генериране на електричество през дневните часове, така и за покриване на част от паразитния товар на CSP, а също така и за подаване на електроенергия в мрежата.

Хибридната електроцентрала ще може да генерира електричество 24 часа в денонощието, подавайки електроенергия чрез електропреносна линия високо напрежение (220 kV) до подстанция Carmona в Севиля.

В инсталацията със слънчеви концентратори (CSP) Sener ще използва собствената си параболична технология (SENERtrough® parabolictrough technology), комбинирана със система за съхранение на топлина, използваща разтопена сол в два резервоара, които ще осигуряват капацитет за съхранение на топлина от повече от 1900 MWh.

Фотоволтаичната централа ще се състои от 96 930 поликристални силициеви модула с мощност 415 W всеки, които ще са монтирани на хоризонтални едноосни слънчеви тракери.

Благодарение на интегрирания дизайн всяка част на хибридната слънчева електростанция ще може да работи и да генерира електричество независимо една от друга, което ще позволява, например планова поддръжка без спиране на производството. Максималната (номинална) мощност на съоръжението ще бъде 98,06 MW, проектният му експлоатационен живот – над 30 години.

Sener Renewable Investments в момента очакват доклад за въздействието върху околната среда. Компанията ще представи Solgest-1 в предстоящ диспечерски търг за възобновяема енергия, за да завърши една от първите CSP електроцентрали по плана PNIEC, в който е залегнала целта до 2030 г. да бъдат инсталирани допълнителни 5000 MW слънчеви топлинни електроцентрали в Испания.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x