fbpx
Климат и екологияНа фокусПрирода и общество

Коронавирусът е спасил 11 хиляди европейци за един месец благодарение на по-чистия въздух

Подобряването на състоянието на околната среда, вследствие на пандемията, е спасило живота на 11 хиляди европейци за един месец.

Подобряването на качеството на въздуха през последния месец в европейските страни е помогнало да се избегнат 11 хиляди смъртни случаи (при достоверност 95% в интервала 7 000 – 21 000). Това са пресметнали специалистите от финландската организация Centre for Research on Energy and Clean Air, занимаваща се с въпроси, свързани със замърсяването на атмосферата.

Те са установили, че рязкото намалялаване на движението по пътищата и промишлените изходящи газове е довело до намаление на емисиите на азотен диоксид ( NO₂) с 40% и намаление на твърдите фини частиците РМ₂‚₅ ( частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра) с 10%. Именно тези две форми на замърсяване нанасят главния удар по сърдечно-съдовата система и белите дробове, напомнят учените.

графика на замърсяванията на въздуха в Европа
Намаляване на замърсяванията с NO₂ и РМ₂‚₅ в Европа
Източник: Centre for Research on Energy and Clean Air

„Този ефект възниква на фона на намаляването на производството на електроенергия от въглища с 37% и намаляването на потреблението на нефт приблизително с една трета. Изгарянето на въглища и нефт остава основния източник на замърсяване на въздуха с азотен диоксид и ключов източник на замърсяване с твърди частици на територията на Европа“ – се казва в отчета на организацията.

На фона на подобрението на екологичната обстановка в повечето страни на Европа, специалистите са оценили подобряването на показателите, свързани със здравето ( и не свързани с коронавируса). Така за последния месец са съкратило количеството на неходене на работа по медицински причини с 1,3 милиона човекодни, зарегистрирани са 6 хиляди по-малко случая на детска астма, 1900 по-малко са хоспитализациите заради пристъпи на астма и има 600 случая по-малко на преждевременни раждания. По думите на учените, повечето от тези показатели са свързани с постоянното замърсяване на атмосферата.

Статистическият анализ е показал, че най-голям брой жертви вследствие на подобряването на екологичната обстановка са избегнати в Германия (2083 човека), след нея следват Великобритания (1 752), Италия (1 490), Франция (1 230) и Испания (1 083).

Според анализа на финландските изследователи, намаляването на смъртните случаи при отделните заболявания е както следва: 40% при сърдечно-съдовите заболявания, 17% – при проблеми с белите дробове, такива като бронхит и емфизем, и 13% – инсулти и онкологични заболявания. Останалото намаление се дължи на инфекциозни заболявания и диабет.

В мащабите на целия свят ефектът от подобряването на екологията е още по-голям, отбелязват учените, тъй като в това изследване те са се съсредоточили само на един континент и на въздействието в рамките на един месец. В двете най-гъсто населени страни Китай и Индия също се наблюдава значително намаляване на емисиите.

„Нас ни заплашват много глобални кризи. Аз се надявам, че това ще накара хората да се замислят: какво ще стане ако такова подобряване качеството на въздуха се случи не защото всеки е принуден да си стои вкъщи, а защото сме успели да преминем към чист транспорт и енергетика. Ние трябва да се надяваме, че този вирус ще ни помогне да се предвижим напред в борбата с промяната на климата, а не да се върнем обратно където бяхме“ – отбелязва авторът на изследването Лаури Миливирта.

Лекари също обръщат внимaние на намаляването на хоспитализациите с проблеми, несвързани с пандемията на коронавируса в Европа.

„Ние наблюдаваме намаляване на пациентите, хоспитализирани с изострена астма и хронична обструктивна болест на белите дробове през последния месец и без съмнение намаляването на емисиите е една от причините – смята доктор Смит от Болницата на Кралския колеж на Лондон – Това ни позволява да си зададем въпроса, кое по-рано беше норма. Ако замърсяването на въздуха се върне на предишните нива, моят кабинет отново ще се изпълни с деца и възрастни, които не могат да дишат“.

През февруари в Centre for Research on Energy and Clean Air са анализирали няколко икономически индикатора, които са паднали в Китай на фона на разпространението на коронавируса и отражението им на състоянието на околната среда. Така, изгарянето на въглища в местите топлоелектростанции са били на четиригодишен минимум, а обемите на преработен нефт в заводите в провинция Шандун са били на минимални стойности от 2015 година. Освен това петгодишен минимум са достигнали обемите за производство на стомана, а броя полети в страната са намалели със 70%. В резултат на това намалението на NO₂ е било с 36%.

Наскоро публикувахме статия за две изследвания, проведени независимо едни от други от американски и европейски учени, които са констатирали, че продължителното повишено замърсяване на въздуха с NO₂ и твърди фини частиците РМ₂‚₅ в определени райони, е в пряка връзка с по-високия процент на смъртност от Covid-19 в същите тези райони.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x