fbpx
АкцентиОбществотоПрирода и общество

Защо жените не са толкова успешни при договаряне на заплата?

Изследователи, изучавайки разликата в заплащането между различните полове, установили, че жените се опасяват да искат по-голяма заплата, ако водят преговори с мъже. В своя статия двама учени в областта на поведенческата икономика Iñigo Hernandez-Arenaza от University of the Balearic Islands, Spainи Nagore Iriberri от IKERBASQUE, Basque Foundation for Science, University of the Basque Country UPV-EHU, Spain , описват резултатите от свое изследване, базирано на изследване на едно телевизионно шоу. В него те констатират разликите в поведението на двата пола при преговори, аналогични с преговорите за работно възнаграждение.

Разликата във възнагражденията между двата пола

Бюрото по статистика на САЩ е направило оценка на разликата в заплащането между мъже и жени, работещи на пълен работен ден. на Оказало се, че на всеки долар заработен от мъж се падат 78 цента, заработени от жена. Тези данни не са изключение. В Австралия разликата е около 15 цента, а в Европейския съюз – около 16 цента. И така е по целия свят. В опитите си да обясним всичко това, ние можем да намерим цял списък от характеристики, като разликата в академическата подготовка между половете , избора на отрасъл или професия . Това обяснява много, но не всичко. Няма съмнение, че своята роля играе дискриминацията, но има и други фактори, които заслужават внимание. Тук ще се съсредоточим над това, как полът влияе при преговорите за работна заплата и как преобладаващата работна структура ( начело, на която обикновенно стои мъж ) може негативно да повлияе на резултатите от преговорите и след това на заплатата на жените.

Как мъжете и жените преговарят за своите трудови възнаграждения

В частност, в случая с високоплатените работни места, изискващи квалифициран персонал, възнаграждението до голяма степен се определя от резултатите в преговорите един на един с представителя на компанията. Данните показват, че разликата в заплащането между мъжете и жените на тези висококвалифицирани длъжности е по-голяма.
Струва си да се отбележи също, че преговорите не са едноразов опит, а нещо, което присъства по време на целия професионален път при обсъждането на работната заплата, на бонусите и повишаването в длъжност.
По този начин, ако висококвалифицираните мъже и жени водят преговори по различен начин и достигат различни резултати, то това до известна степен обяснява разликата между половете, за която не можем да намерим причина. Това обяснение се поддържа от икономистите Линда Бебкок и Сара Лашевер в книгата „ Жените не молят: преговорите и разликата в половете” ( 2009 ). Авторите показват, че сред възпитаниците на Университета Карнеги-Мелон в Пенсилвания 57% от мъжете за обсъждали своята стартова заплата, докато от жените това направили само 8%. Такова несъответствие, безусловно, спомага за разликата в заплащането на мъжете и жените при равни условия. Но това не е всичко.
Даже, когато мъжете и жените водят преговори, крайните резултати може да се различават. Мъжете като правило са по-конкурентноспособни и по-малко просоциални, което им позволява да си изтъргуват по-висока заплата от жените. Но в неотдавнашно наше изследване ние открихме, че тази разлика при преговорите между половете не носи общ характер, а по-скоро зависи от състава на участниците. Говорейки по-просто, жените изискват по-ниска компенсация , когато фирмата се представлява от мъж, а не жена. И отчитайки, че в повечето случай компаниите се ръководят от мъже, тази динамика играе роля в показателите за работните възнаграждения.

Изследване на резултатите на телешоу , в което мъже и жени преговарят за своите възнаграждения

Стигнахме до този извод, използвайки данни от едно телешоу. В него за участника се заделяше определена сума пари и му задаваха прост въпрос. След това участникът трябваше да избере някого на улицата, който да отговори от нейно/негово име. Именно тук протичаха преговорите. Участникът трябваше да си купи отговора на улицата, договаряйки се за цената. Той правеше предложение, а ответната страна предявяваше своите искания. Като в болшинството реални ситуации , в телешоуто имаше силна и слаба страна в преговорите. Участникът можеше във всеки един момент да се откаже от преговорите и да намери друг желаещ, а освен това знаеше сумата, която може да заплати. Тоест това изглеждаше като типична ситуация на преговори за работа, при която представителят на компанията знае максимума, който фирмата може да си позволи. Ако преговорите станат твърде тежки, то представителят на фирмата има възможност напълно да се откаже от тях и да търси друг работник.
Ние използвахме това за да разгледаме крайните резултати от преговорите, базирайки се на половия състав, стоящ на „масата на преговорите”. ( участници – мъже с респонденти-жени, участници –жени и респонденти-мъже и т. н ). Констатирахме, че вероятността за сключване на сделка, както и количеството предложения и насрещни оферти ( те показват степента на конфликт в хода на преговорите ), бяха еднакви, независимо от половия състав.
Но респондентите –мъже, водещи преговори против участници-жени, получаваха 2% по-изгодни сделки, от респондентите в другите комбинации. Респонденти от женски пол при участници-мъже получаваха около 16% по-малко – разплатата за преговори с мъже. И което може би е по-важно, мъжете не демонстрираха дискриминация по отношение на жените, предлагайки по-малко – просто жените искаха по-малко. Но най-главното е, че това се случваше само, когато цените преговаряха с мъже. Жените, които се договаряха с други жени, се държаха точно както се държат мъжете.

Изводи

Един от най-важните аспекти на нашите изводи се заключава в това, че половите различия възникват само при преговори на мъже с жени, когато жената се намира в слаба позиция, а не в по-силната. Това подчертава важността на пола при първоначалните позиции при преговорите. Връзката между пазара на труда и разликата в заплащането между половете изглежда по следния начин: тъй като ръководителите са по-често мъже ( което ги прави силна страна ), работещите жени ще искат по-рядко увеличаване на заплатата и предвижване в кариерата. Освен това , даже, когато ще го правят, те ще искат по-малко, което спомага за увеличаване на разликата в заплащането при мъжете и жените. И изводът е следния: на следващ етап трябва да разберем същността на ефекта от взаимодействието на половете и да намерим справедлив начин да го преодолеем.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x