fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Биореактор, работещ с водорасли, поглъща СО₂ по-ефективно от горичка дървета

Технологичната компания от Остин, САЩ Hypergiant Industries представи устройство под името Eos Bioreactor. Неговата работа се базира на способностите на водораслите да поглъщат въглеродния диоксид 400 пъти по-ефективно от дърветата. Биореакторът е способен да изработва до 2 тона кислород годишно, количество, което изработва гора на площ от 0,4 хектара. Работата на устройството се управлява от изкуствен интелект, оптимизиращ процеса на растеж на водораслите и поглъщания от тях въглероден диоксид.

На сайта на Hypergiant Industries се посочва, че едноклетъчните водорасли демонстрират впечатляваща ефективност, благодарение на способността си бързо да се размножават при поглъщането на въглеродния диоксид под въздействието на слънчева светлина. Те могат практически да растат навсякъде, като се нуждаят минимално от хранителни вещества.

Системата за управление на основа на изкуствен интелект осъществява мониторинг върху ефективността на работа на биореактора, анализирайки степента на осветяване, наличието на въглероден диоксид, температурата, показателите за киселинност на средата, количеството водорасли и биологичните цикли. Благодарение на това биореакторът поддържа оптимално ниво на поглъщане на въглеродния диоксид. Размножавайки се, водораслите образуват биомаса, която може да бъде използвана за производството на масла, торове, пластмаса, козметични средства, горива или богати на протеин хранителни продукти.

Пулт за упраление и контрол на Eos Bioreactor
Пулт за упраление и контрол на Eos Bioreactor
Източник: Hypergiant Industries

Биореакторът Eos Bioreactor се различава от аналогични прототипи по своите по-малки габарити. Неговите размери са 91х91х213см (3’х3’х7’). Той е проектиран за използване в градове, където свободното пространство е ограничено. Устройството заема приблизително 0,80 квадратни метра. Hypergiant Industries до края на годината възнамерява да публикува изходните чертежи на биореактора на тематични портали с цел да подтикне разработването на подобни или по-компактни устройства за използването им в жилищни, офисни и обществени пространства.

Eos Bioreactor в отворен вид
Eos Bioreactor в отворен вид
Източник: Hypergiant Industries

В бъдеще Hypergiant Industries планират да използва за производство на своите устройства преработена пластмаса от океана, призовавайки всички да последват техния пример. Подробности за новите разработки ще бъдат публикувани следващата година. По думите на основателя и изпълнителен директор на компанията Бен Лам, мисията на компанията е да използва най-добрите технологии за решаване на сложните световни проблеми.

„Eos Bioreactor е първото устройство, с което ние реално искаме да спомогнем за намаляване на вредните ефекти, причинявани на нашата планета от въглеродния диоксид” – завършва Лам.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x