fbpx
Климат и екологияНа фокусПрирода и общество

Една трета от растителните и животински видове на Земята могат да изчезнат до 50 години

Антропогенният фактор оказва огромно влияние на околната среда. Днес учени от цял свят се обединяват около факта, че стремителната промяна на климата е предизвикана преди всичко от човешката дейност. Проблемът, както е известно, е преди всичко в повишаването на температурите. Резултати от мащабно изследване, проведено от учени от Университета в Аризона, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, свидетелства за това, че в следващите петдесет години под заплаха за изчезване се намират една трета от всички видове животни и растения на Земята. При това, ако промените в климата продължат със същата скорост, то ситуацията може значително да се усложни.

В хода на това изследване за да се оцени ролята на въздействието на човешкия вид върху глобалната екосистема са изучени последните измирания, предизвикани от промяната на климата, а също така различните прогнози на климатичните модели за бъдещето. По мнението на учените, участвали в изследването, тяхната работа е вероятно първата с такава насоченост. В нея се оценяват широкомащабните измирания на планетата, предизвикани от климатични кризи, използвайки данни за последните измирания на представители на растителните и животински видове, и скоростта на предвижване на отделните видове. Така или иначе , това е последната от няколкото наскоро публикувани статии, посветени на сегашното шесто масово измиране в дивата природа.

Екипът от изследователи от катедрата по екология и еволюционна биология към Университета на Аризона са използвали данни за 538 вида в 581 района, разположени по целия свят. Те са съсредоточили своето внимание на видовете, които са били изучени в тези райони в период не по-малък от преди десет години. Учените констатирали, че 445 от 538-те вида вече са изчезнали в един или няколко района, където преди това те са обитавали. Екипът също така е генерирал климатични данни, вземайки предвид най-ранно известните за всеки район измервания и последващите по-късни наблюдения.

Както съобщава The Independent, анализирайки 19 климатични променливи на всеки участък, учените са успели да определят, кои променливи спомагат за локалното измиране и какви промени може да понесе вида, преди да изчезне. Проучването показало, че максималните годишни температури, т.е най-горещите дневни максимуми през лятото са ключовата променлива, която най-добре обяснява дали даден вид ще изчезне. Освен това, изследователите оценили колко бързо едни или други видове могат да се преместват, за да избегнат бързите промени в околната среда и повишаването на температурата. Следващата цел на изследователите се състояла в сглобяването на всички отделни фрагменти за всеки един вид. Този подход позволил на учените да направят подробни оценки за глобалните показатели за измирането на стотици видове растения и животни.

Резултатите от изследването е показало, че повечето видове няма да могат достатъчно бързо да се преместят в други региони, за да избегнат изчезването на вида. До този извод учените стигнали, базирайки се на предишните скорости на предвижване на видовете. Вместо това много от тях ще успеят да се пригодят към известно увеличение на максималната температура, но само до определено ниво. Около 50% от видовете ще станат жертва на локално измиране, ако максималните температури се повишат повече от 0,5°С и 95% ще изчезнат в случай, че температурата се повиши повече от 2,9°С.

Така или иначе, прогнозите за измиране на видовете зависят от това, доколко по-топъл ще бъде местният климат в бъдеще. Ако световните лидери се придържат към Парижкото споразумение, то загубите ще бъдат по-малко от два вида на всеки десет вида растения и животни до 2070 година. Но ако ръстът на температурите продължи с по-високи темпове заради неспазването му, то загубите могат да достигнат повече от една трета от видовете, а не е изключен и варианта да изчезнат половината от всички видове животни и растения.

Прогнозите показват също така, че темповете на изчезване на растителните и животински видове е сходно. По-тревожен е фактът, че изчезването на видове във флората и фауната в тропиците е от два до четири пъти по-често, отколкото в умерените райони.

„Това е голям проблем, тъй като по-голямата част от растителните и животинските видове се срещат в тропиците“, казва един от участниците в изследването Кристиан Роман-Паласиос.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x