fbpx
НаукаНаука и технологии

Има ли реална заплаха от астероиди-убийци и може ли тя да се предотврати?

Нашата планета постоянно се намира под заплаха. Астероидите трудно се забелязват в космическото пространство. Не е изключение и открития това лято астероид „с ексцентрична орбита”, на който му дадоха прозвището „разрушителя на градове”. Може ли човечеството да опази Земята от сблъсък с опасни астероиди?

Към сегашния момент НАСА е класифицирала повече от 21 хиляди астероида и повече от сто комети. От тази група около две хиляди обекта се смятат за „потенциална заплаха”, което означава, че техните орбити се намират в пределите на 4,5 милиона мили (7,2 милиона километра) от орбитата на Земята и са достатъчно големи, за да предизвикат мащабни разрушения при сблъсък. Американският Конгрес е дал указания на НАСА да открие и изчисли разположението на най-малко 90% от обектите с диаметър по-голям от 460 фута (138 метра), намиращи се в пределите на 30 милиона мили (48 милиона километра) от орбитата на Земята. До момента не е открит нито един обект, който да представлява заплаха в близките 100 години. Но учените са идентифицирали засега само 40% от околоземните обекти. Тази година през юли астрономите бяха поразени, виждайки астероид с диаметър 427 фута ( 128 метра), който се приближи до Земята на разстояние 45 000 мили (72 000 километра) , което представлява по-малко от една пета от разстоянието до Луната. Ако този астероид беше се сблъскал със Земята, „той щеше да създаде ефекта на огромно ядрено оръжие” – казва Майкъл Браун (Michael Brown), астроном-наблюдател от австралийския Университет Монаш (Monash University).

Защо учените не са го забелязали?

Астероидите трудно се забелязват в космическото пространство. Астрономите постоянно правят фотографии на небето, използвайки компютри , за да отбелязват тяхното движение на фона на звездите. Астероидите с по-малък размер излъчват по-слаба светлина и трябва да се окажат на достатъчно близко разстояние от Земята и в определена точка от своята орбита за да могат да бъдат забелязани с наземните телескопи. Откритият през юли астероид, получил прозвището „разрушителя на градове”, е имал „ексцентрична” орбита и по тази причина е можело да бъде видян само за кратък период от време. Той се е приближил по време на почти пълна Луна и нейната яркост още повече е затруднявала възможността за откриване на астероида. Но не изпадайте в паника. Шансовете да ви убие астероид са много нищожни: около един на 250 хиляди. Много по-вероятно е да загинете при авиокатастрофа ( един към 30 хиляди) или при земетресение (един към 130 хиляди).

Колко често Земята се сблъсква с астероид?

Нашата планета постоянно е под заплаха за сблъсък с астероид. Около 100 тона прах и частици с размера на дребен чакъл ежедневно попадат в атмосферата на Земята, изгаряйки от триене, , сблъсквайки се с молекулите на въздуха със скорост 45 000 и повече мили в час (72 000 километра в час). Някои от тези сблъсъци генерират такова количество топлина, че можем да ги забележим като „падащи звезди”. Космическите камъни с диаметър по-малък от 80 фута (24 метра) създават красиви отблясъци и обикновено са абсолютно безобидни, или причиняват незначителни вреди. Но не винаги е така. През 2013 година незабелязан по-рано астероид с диаметър 66 фута (20 метра) се взриви на 14 мили (22 километра) над руския град Челябинск, като при това отделената енергия беше 20-30 пъти по-голяма от енергията, отделена при взрива на атомната бомба над Хирошима. Създавалата се в резултат на това взривна вълна е разтърсила сградите из целия град и като резултат са пострадали повече от 1100 човека. По прогнози на учените такива сблъсъци се случват веднъж на 60 години.

А по-големите астероиди?

През 1908 година космически астероид с диаметър 160-260 фута ( 50-80 метра) се е взривил над безлюден район в Сибир, унищожавайки 80 милиона дървета и оставяйки стотици овъглени скелети на елени на територия два пъти по-голяма от тази на Лос Анджелис. Ако астероидът е бил долетял четири часа по-късно, той е щял да падне над Санкт-Петербург и да го унищожи. Метеорити с подобни размери се сблъскват със Земята един-два пъти на хиляда години. Астероидът, който е унищожил динозаврите преди 65 милиона години, е бил още по-голям, от 6 до 9 мили диаметър ( 9,5 – 14,5 километра). Той е паднал в днешния Мексикански пролив, провокирайки цунами и разпростанявайки отровна сярна следа. Толкова разрушителни сблъсъци се случват веднъж на 100 милиона години.

Може ли да се възпрепятства сблъсъка на астероид със Земята?

Теоретично, да. Но за разлика от киното , опит да се взриви приближаващ се астероид няма да има смисъл. Тези космически обекти са устойчиви остатъци от образуването на нашата Слънчева система, като са преживяли безчислено количество сблъсъци в космоса. По мнението на някои учени, ако се взриви астероид, гравитационното притегляне на неговото ядро ще съедини отново неговите части. За да се унищожи астероид с размери два пъти по-големи от тези на астероида, който е унищожил динозаврите, ще е нужно ядрено оръжие четири хиляди пъти по-мащабно от най-голямата атомна бомба, създавана някога. Много по-разумно е да се отклони астероида.

Как може да се отклони астероид?

Ядрен взрив на разстояние около 1000 фута ( 300 метра) от астероида, вероятно ще се справи с тази задача. Ядреният заряд може да е натоварен на специален космически кораб, но НАСА не планира да провежда подобни изпитания в скоро време, тъй като разполагането на ядрено оръжие в космоса от една страна е рисковано, а от друга забранено от международното законодателство. Още една опция е използването на космически кораб в качеството на таран и дадената методика ще бъде изпробвана през 2021 година, когато ще бъде изстреляна космическа сонда към астероид , непредставляващ заплаха за Земята (подробности за тази космическа мисия, получила наимениванието Double Asteroid Redirection Test (DART), може да прочетете тук – бел.ред.). Освен това може внимателно да се измени курса на астероида, използвайки гравитацията на космически кораб, летящ близко до астероида в продължение на дълъг период от време, тоест изпълняващ ролята на така наречения гравитационен трактор. Даже минимално въздействие може да промени траекторията на астероида с хиляди мили. Но затова ще е необходима като минимум година за да се изчисли траекторията на астероида , гарантираща, че нашия космически кораб ще постигне своята цел. Имайки за подготовка само няколко месеца, оптималното решение при перспектива за сблъсък с „разрушител на градове” би било масова евакуация и този сценарий вече е отработван на учения в НАСА.

„Тези мероприятия, не са рядкост и те имат своето значение –разказва пред Конференцията за планетарна отбрана по-рано тази година Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine). – Това не е кино. Това е защита на единствено известната ни планета, подходяща за живот.”

Варианти за Съдния ден

Последствията от сблъсъка с астероид с диаметър по- голям от половин миля ще доведе до глобална катастрофа. Даже при прогнозиране на минимална вреда, астероид с подобни размери ще унищожи всичко в периметър от стотици мили от мястото на сблъсъка, предизвиквайки мащабни земетресения и пожари. Прах и дим, попадащи в атмосферата, в течение на няколко месеца ще закрият небето, потапяйки Земята в миниледников период и предизвиквайки недостиг на селскостопанска продукция на цялата планета. Сблъсък с астероид с такъв размер, като този, който е решил съдбата на динозаврите, вероятно ще предизвика масово измиране на много видове, би скрил слънцето напълно за няколко месеца и би унищожил милиарди хора. При това някои учени смятат, че тези , които не загинат по време на самия взрив и не умрат в последвалия всеобщ глад, могат да получат шанс на оцеляване в дългосрочен план. Геофизикът от Университета в Колорадо Браян Тун (Brian Toon) предполага, че за пълното унищожение на човешкия вид трябва астероид с диаметър 60 мили (100 километра) .

„Такъв – казва той- ще обърне всичко в прах”.

Източник

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x