fbpx
Наука и технологииТехнологии

Модулни микроферми ще преобърнат хранителната индустрия в градовете

Американски стартап произвежда модулни микроферми, в които могат да се отглеждат чрез хидропоника плодове, зеленчуци и зеленина в градски условия. Те са подходящи за магазини за хранителни стоки, складове, заведения за обществено хранене, а и за всеки дом и апартамент.

Един от ключовите принципи на устойчивата градска среда е местното производство на хранителни продукти. Ако започне отглеждане на плодове, зеленчуци и зеленина в градовете, това ще позволи да се оптимизира търсенето и предлагането, да се намалят вредните емисии и да се намалят разходите за транспорт. Това до определена степен ще даде възможност за укрепване на продоволствената безопасност.

Проблемът се състои в това, че градското отглеждане на селскостопанска продукция не винаги е практично. Земята в очертанията на града струва скъпо и перспективата за смяна на предназначението на селскостопанска, даже и в запустели градове, може да доведе до допълнителни разходи, особено ако тези градове започнат да се възраждат. Идеята за вертикално земеделие, когато продукцията се отглежда в стелажни конструкции с контролиран климат, заемащи несъизмеримо по-малко площ, засега не издържа на конкуренцията на традиционното земеделие заради по-скъпата продукция и недостиг на финансиране.

Най-практични от гледна точка на градското земеделие в момента са микрофермите. Уеб-сайтът Lexicon of Food определя този термин като “дребно фермерско стопанство , което може да се организира в градовете или техните покрайнини на площ по-малка от 5 акра (2 хектара)”. В микрофермите се използва неголямо автоматично модулно оборудване за отглеждане на хранителни продукти и може да се инсталира практически във всеки дом или апартамент.

Производството на оборудване за такива микроферми вече е започнал стартапът Babylon Microfarms от Шарлотсвил, щат Вирджиния. Компанията продава оборудване с размери 32”x 66”x 96” (81х168х244 сm), коeто използва хидропоника, представляваща метод за отглеждане на растения без почва чрез потапяне на корените на растенията във вода и хранителен разтвор. В зависимост от сорта семена ( в Babylon те са 227) се регулира подаването на вода и осветлението. В резултат продуктивността от един хектар при такива условия е значително по-висока, отколкото в традиционните ферми.

модул на Babylon
Последният модел на модули за микроферма
Източник: Babylon Microfarms

На участък от вертикална ферма с площ 1,2 квадратни метра, може да се отгледа толкова продукция, колкото на 185 кв.м. в традиционна ферма. Такива модулни системи могат да бъдат съединявани заедно за създаване на ферми от различен мащаб във вече съществуващи здания. Тяхната работа се управлява дистанционно чрез облак с възможност за събиране на данни в реално време.

Babylon предлага своето оборудване за тези микроферми по интересен начин, възприет от някои компании, реализиращи слънчеви батерии. Клиентите се съгласяват , че ще използват фермите минимум две години, като заплащат фиксиран месечен наем. Babylon инсталира оборудването, предоставя възможност за доставка на семена и дистанционно управлява растежа на растенията през облак с помощта на специално програмно осигуряване.

Това позволява на потребителите да се наслаждават вкъщи на израстването на плодовете и зеленчуците, без да си цапат ръцете и да навлизат дълбоко в аграрната тематика.

модули вкъщи
Модулите могат да се инсталират и при домашни условия
Източник: Babylon Microfarms

Понастоящем в създадената през 2017 година компания, работят 14 човека, а в развитието на семепроизводството са вложени 3 милиона долара, включително от грант на Националния фонд за наука, а също венчърен капитал от няколко фонда. Babylon имат изследователски център в Шарлотсвил, където учени изучават сортове семена от цял свят, подбирайки най-добрата технология за получаване на по-високи добиви. За протичащите процеси в развитието на различните семена наблюдават множество датчици и камери, анализирайки растежа на всяко растение. Това позволява да се подбере най-добрата технология и след това тя да се използва на постоянна основа.

В перспектива Babylon планират използването на своята модулна вертикална платформа за строителство на по-големи предприятия. По този начин ще могат да бъдат отглеждани плодове и зеленчуци до всеки по-голям магазин, предлагащ хранителни стоки, до складове и заведения за обществено хранене.

модули в заведение за бързо хранене
Модулите могат да бъдат инсталирани в заведенията за бързо хранене
Източник: Babylon Microfarms

Една от основните изгоди ще бъде в това, че значително по-малко селскостопанска продукция ще се разваля . Понастоящем заради дългото транспортиране негодната за употреба продукция може да достигa 50%, след което тя просто се изхвърля. Освен икономия от разходите за отглеждане на тази негодна продукция и разходите за транспортиране, този начин на отглеждане на селскостопанска продукция ще има и екологичен ефект, както при самото отглеждане, така и за намаляване на вредните емисии при транспортирането.

Подобни проекти се развиват и в Европа.Почти аналогична на Babylon технология, е разработил берлинския стартап InFarm. Минифермите на този стартап започнаха да се инсталират в много хранителни магазини в Германия и проектът започва да става все по-популярен в целия ЕС.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x