fbpx
АкцентиНаукаПрирода и общество

НАСА планира експеримент по промяна орбитата на астероид(Видео)

В научната фантастика често се среща темата за промяна на орбитата на астероид или неговото унищожаване. Проблемът може да се окаже много актуален ако се открие астероид, който представлява опасност за Земята. Какво трябва да правим в такъв случай?

НАСА е решила да проведе експеримент за промяна орбитата на астероид. Вече е известен и обекта, избран за експеримента. Това е астероидът 65803 Didymos. Учените ще се опитат да променят траекторията на това небесно тяло през 2022 година.
Предстоящата мисия е получила името Double Asteroid Redirection Test (DART). Замисълът на експеримента се състои в насочване на космически апарат към астероида и след това осъществяване на сблъсък с космическото тяло. Размерите на избрания астероид съответстват на размерите на небесните тела, които според изчисленията, представляват опасност за Земята и нейните жители.
Целта на мисията е да се проверят възможностите за значително изменение на орбитата на астероида. Експериментът се оглавява от учени от Университета Джон Хопкинс (The Johns Hopkins University), Мериленд, САЩ.
Космическият обект 65808 Didymos представлява двойна система. Космическият апарат ще се сблъска с по-малкия по размер астероид, който е получил името Didymoon или Didymos B. Неговият диаметър е 165 метра, докато вторият обект е с доста по-големи размери – 775 метра.

Прозорецът за изстрелването на космическия апарат се отваря през юли 2021 година. Масата на апарата ще  е около тон и половина. Планира се целта на да бъде достигната през 2022 година и скоростта на апарата в този момент да е около 24 000 km/h. Взривни вещества на борда няма да има. В момента  се работи върху разработването на компютърни модели за уточняване на ъгъла на движение на апарата спрямо астероида. Те ще помогнат да се изяснят последствията от планирания удар. Тук важна роля играе не само ъгъла на сближаване, но и масата на астероида и неговия състав.

На минимално разстояние от Земята ( 10,9 млн.км ) астероида ще премине през октомври 2022 година. Системата от двата астероида може да приеме още един „гост”. Това ще е космическият апарат от мисията Hera, който се планира от Европейската космическа агенция. Но за разлика от мисията на НАСА, този космически апарат няма да се сблъсква с астероида, а ще изучава особеностите на Didymos, като състав и двойна система.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x