fbpx
Изкуствен интелектЛюбопитноНаука и технологииПсихология

Нов чатбот, базиран на изкуствен интелект, позволява на човек да общува с „бъдещото си аз“

Чатбот, разработен от американски изследователи на базата на изкуствен интелект, дава възможност на потребителите да осъществяват контакт със „своята версия от бъдещето“. След подобно общуване хората започват да изпитват по-малко тревожност и да се замислят доста по-сериозно за своето бъдеще.

Каква е тенденцията?

Хората започват все повече да използват изкуствения интелект в професионалния си и ежедневен живот. Тази технология може да замени или допълни човешкия труд в почти всички случаи, когато трябва да се вземе решение въз основа на предишен опит. Именно затова разработчиците на невронни мрежи прогнозират през следващите пет години огромен скок в развитието не само на големите генеративни езикови модели, използващи изкуствен интелект, но и на по-малки приложения, разработени със специфични цели, които ще се използват в науката, професионалния и личен живот на човека.

От друга страна според резултатите от множество психологически изследвания, проведени през последното десетилетие, реакциите на хората към идентификацията си в бъдещето често са много различни и разкриват изненадващи факти за закономерностите на нашето поведение.

Някои хора имат силно усещане за бъдещото си „аз“, което е много близко до сегашното им „аз“. Тези хора, като правило, са по-отговорни към парите и по-етични по отношение на другите: те се стремят да действат по такъв начин, че да улеснят живота си в бъдеще.

Но на други хора им е трудно да си представят бъдещото си „аз“ като продължение на човека, който са днес, и са склонни да бъдат много по-малко отговорни в поведението си. Сякаш виждат бъдещото си „аз“ като отделна личност, която няма много общо със сегашната им личност, и в резултат на това се тревожат много по-малко за дългосрочните последици от действията си.

Можете да мислите за бъдещото си „аз“ като за връзка, която трябва да се развива и усъвършенства. За щастие има няколко прости стратегии за увеличаване на емпатията и състраданието към човека, който ще станете, което в значителна степен ще повлияе на вашето здраве, щастие и финансова сигурност.

Спомени от бъдещето

Именно с подобна цел американски изследователи са създали чатбот, базиран на изкуствен интелект, наречен Future You. Той симулира версия на потребителя в по-напреднала възраст и споделя със своя събеседник натрупаната светска мъдрост. Проектът е осъществен от учени от няколко американски университета под ръководството Пат Патаранутаборн от Масачузетския технологичен институт (MIT). Той формулира целта, която екипът е поставил пред себе си по следния начин:

„Целта на нашия проект е да насърчим дългосрочното мислене в човек и евентуалната промяна на неговото поведение. Това може да мотивира хората да правят по-мъдри избори в настоящето, които да оптимизират тяхното благосъстояние и удовлетвореност от живота в бъдеще.“

Изследователите са използвали цифрови технологии, които от една страна състаряват изкуствено снимките на по-младите потребители, добавяйки бръчки и побеляла коса към външния им вид, а от друга след предварително попълнен въпросник чатботът генерира правдоподобни синтетични „спомени“ от бъдещето.

Например в разговор на студентка , участвала в експеримента и която в бъдеще се надявала да стане учител по биология, със своята „бъдеща версия“ попитала чатбота за най-вълнуващия момент от своята кариера. Изкуственият интелект “си спомнил” епизод, в който тя помогнала на ученици със затруднения в усвояването на учебния материал да подобрят оценките си:

“Беше толкова хубаво да видя лицата им да светят от гордост от постиженията си.” – генерирал чатботът Future You.

Зареждане на самоличността

За да взаимодействат с чатбота, потребителите първо трябва да отговорят на поредица от въпроси за себе си, приятелите си, семейството, минали формиращи преживявания и как си представят своя идеален бъдещ живот. Освен това трябва качат и портретна снимка от настоящето.

След това програмата въвежда информацията от отговорите на потребителя в голям езиков модел, който генерира богати синтетични спомени при симулирането на по-възрастната версия на човека. Съответно, отговаряйки на зададените му въпроси, чатботът разчита на свързаната с потребителя предистория. Сегашната версия на невронната мрежа е базирана на OpenAI GPT-3.5.

Планиране за настоящето

Самият Патаранутаборн многократно е общувал с “бъдещото си аз” и специално за него най-съкровеният момент бил, когато чатботът му напомнил, че родителите му няма да живеят вечно, така че при възможност да прекарва повече време с тях или да им отделя повече внимание, докато това още е възможно. Патаранутаборн отбеляза:

„Тази сесия ми даде възможност да погледна от съвсем различна гледна точка, която ми влияе и до днес.“

На потребителите се обяснява, че „бъдещото аз“ не е прогноза, а по-скоро потенциално бъдеще въз основа на предоставената информация. На тях им се предлага да изследват различни варианти за своя живот, променяйки отговорите на въпросите в първоначалната анкета.

Според препринта на научна статия, описваща проекта, тестовете, в които са взели участие 344 доброволци, показали, че след общуване с чатбота участниците започнали да изпитват по-малко тревожност. Според Патаранутаборн, свързването с „бъдещото аз“ може да помогне на човек да взема по-правилни житейски решения, от фокусирането върху конкретни цели до редовни упражнения, здравословно хранене и правилни финансови решения за бъдещето.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x