fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Завоюват ли криптовалутите света? На NASDAQ излиза криптоплатформата Coinbase

Предстоящото публично листване на криптовалутната платформа Coinbase на борсата NASDAQ предизвиква активни дискусии. Почитателите на криптовалутите смятат, че излизането на Coinbase на борсата ще стане един от най-важните етапи по пътя за признаването на криптовалутите в качеството им на инвестиционен продукт. Противниците им посочват съществуването на много отрицателни моменти това да се случи.

Средствата за масова информация активно обсъждат плановете за предстоящото публично листване на криптовалутната платформа Coinbase. Тя ще стане първата в света криптоборса, чиито акции публично ще се търгуват на фондовия пазар.

The Wall Street Journal подчертава голямото значение на това събитие за стремително растящия пазар на криптовалутите. Аналитиците смятат листването на Coinbase на NASDAQ за важна стъпка, тъй като това отговаря на изискванията на инвеститорите за осигуряване на по-голяма надеждност и прозрачност в новия финансов сегмент. Досега волатилността на биткойна и другите криптовалути ограничаваше тяхното използване в качеството им на платежно средство.

Германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung също смята, че днешното излизане на Coinbase на борсата ще стане изключително важен етап по пътя за широкото признаване на криптовалутите в качеството им на инвестиционен продукт.

Френската La Tribune отбелязва, че криптоборсата излиза на борсата NASDAQ със заобикаляне на класическата процедура на IPO, използвайки директното листване. Това означава, че няма да се продават нови акции, а такива, които принадлежат на акционерите на Coinbase.

По мнението на La Figaro, инвеститорите по целия свят ще следят много внимателно това листване.

Подръжниците на криптовалутите разглеждат листването като допълнителен факт за легитимизацията на този изключително специфичен финансов инструмент, към който традиционните инвеститори, финансовите регулатори и широката общественост се отнасят все още с недоверие. Освен това, важен ще бъде факта, че това ще бъде едно от най-големите листвания в технологичния сектор на NASDAQ.

Coinbase е най-голямата в света интернет-площадка за купуване и продажба на криптовалути. Тя е основана през 2012 година в Сан Франциско и оказва услуги на частни и институционални инвеститори. Днес тя обслужва около 43 милиона клиента от повече от сто страни по света. По време на последната частна сделка стойността на Coinbase беше оценена на $68 милиарда , но по оценка на NASDAQ нейната стойност е $77 милиарда. Провеждайки публично листване, компанията икономисва средства, които при традиционното IPO би трябвало да изразходва за услугите на инвестиционните банки, а също така ще може да си спести скъпоструващите презентации. За разлика от обичайното разполагане на акциите за търговия, компанията няма да емитира нови акции, а ще продава тези, които са на разположение на инвеститорите и сътрудниците в Coinbase. За NASDAQ директно листване в такъв обем ще бъде първото в нейната история. По-рано такова голямо предлагане с помощта на директно листване на NYSE са провеждали компании като Spotify, Slack и Palantir. Очаква се, получените от листването средства Coinbase да отдели в така наречения „военен резерв“ (war chest), който да позволява на компанията по-лесно да преживява периодичната волатилност на пазара на криптовалутите.

Платформата Coinbase е тясно свързана с биткойна и другите криптовалути, като те формират 96% от приходите на платформата. Водеща роля в това отношение играе биткойнът, който от началото на годината е поскъпнал два пъти, а в навечерието на листването премина границата от $60 хиляди. По данни на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, печалбата на криптоборсата Coinbase за 2020 година се е увеличила два пъти и достигнала до $1,28 милиарда. Този успех аналитиците го свързват в частност със световната финансова нестабилност и пандемията от коронавируса, които са подкопали доверието на инвеститорите към традиционните валути.

Съгласно френския делови La Tribune в лагера на поддръжниците на криптовалутите са започнали да преминават както традиционни, така и „нови“ инвеститори, а също така компании и състоятелни хора, например Илон Мъск. Мъск наскоро обяви , че е готов да продава електромобилите Tesla за биткойни, като цената ще е малко повече от два биткойна. След това негово заявление цената на биткойна нарасна рязко. Едновременно с това Мъск обмисля собствена криптовалута – Marscoin.

Парижката La Figaro напомня, че платформата Coinbasе има и своите „тъмни страни“. Така например, през март тази година Комисията за търговията на стокови фючърси на САЩ (CFTC) глоби с $6,5 милиона за изкуствено завишаване на показателите за транзакции в периода от 2015 до 2018 година с цел въвеждане в заблуждение на инвеститорите. По отношение на криптовалутите все още са силни възраженията както от техническо, така и от психологическо естество.

Въпреки последните успехи на биткойна и другите криптовалути, броят на противниците на тази платежна форма все още е доста голям. На миналия Икономически форум в Давос повечето водещи западни финансисти (сред които управляващия Английската централна банка Андрю Бейли, бившият CEO на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн, Уорън Бъфет и други) са изразили сериозни съмнения в перспективността на криптовалутите. По тяхно мнение, те няма да могат да се използват като разплащателно средство и финансов инструмент за спестяване заради своята нестабилна стойност и висока волатилност. Все повече икономисти стигат до извода, че бъдещето принадлежи на цифровите валути на централните банки, които ще са привързани към реалните пари. Много показателен пример в това отношение е бързото развитие на проекта на Националната банка на Китай за въвеждане на национална цифрова валута, като Китай може да стане първата в света страна, която да въведе официално цифров юан.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x