fbpx
ИкономикаНа фокусПрирода и общество

Китай може да стане първата страна в света, която ще въведе официално национална цифрова валута

Коронавирусът ускорява развитието на много различни технологии, включително 3D печата, използването на дронове и безпилотни автомобили. Много е възможно, той да ускори и премахването на наличните пари, или поне да се яви като формален повод за това. Най-вероятно е този процес да се развие най-бързо в Китай. Преди две години правителството и Народната банка на Китай стартираха първите регионални тестове за национална цифрова валута. По време на пандемията от Covid-19 безконтактните плащания станаха един от начините за борба с инфекцията в много страни по света, включително и в Китай. Правителството обяви , че започва използването на цифрова валута в четири големи града. Това ни приближава да видим в близкото бъдеще първата държава с безналични плащания в света. В това отношение Китай изпревари даже Швеция , която беше на прага на този пробив.

Цифровият юан е държавно-частна инициатива. Новата валута се тестира в Шънджън, Суджоу, Сюнан и Чънду с участието на такива големи франчайзи като McDonald’s и Starbucks, а също така и местни компании.

„Това е истински game-changer в сферата на финансовите услуги – смята Намир Хан, председател на Mena FinTechAssociation – особено за страни, които още не са се оправили от удара, нанесен от Covid-19 и остро се нуждаят от известно време за това”.

След четири десетилетия ръст на икономиката на Китай, в последното тримесечие страната преживя рязък спад, предизвикан от коронавируса. От януари в страната, според официалната информация, бяха констатирани повече от 83 хиляди случая на заразяване от Covid-19 и не по-малко от 4500 смъртни случая. Повечето от случаите бяха в град Ухан и в провинцията Хубей, където избухна заболяването. Китайските чиновници смятат, че най-лошия период за страната е преминал и предприемат екстрени мерки за възстановяването на втората по големина икономика на планетата.

Китайците отдавна са свикнали да използват смартфоните за заплащане на стоки и услуги. През 2014 година местните технологични гиганти Alibaba и Tencent първи започнаха внедряването на цифровите търговски плащания, което доведе до намаляването на използването на налични пари. По данни на Вашингтонския финансово-аналитичен център CGAP в момента тези компании заемат 90% от пазара на мобилните плащания и техният оборот е приблизително $17 трилиона.

По данни на CGAP компаниите и правителството на Китай разглеждат цифровите плащания като входна точка в огромната екосистема за доставката на стоки и услуги. Данните в тази екосистема помагат, както за трансформирането на дигиталните финансови услуги, така и за промяната на реалната доставка при търговията на дребно. Технологията бързо стана масова благодарение на широкото разпространение на банковите услуги и смартфоните.

Но такива транзакции не винаги се базират върху използването на обичайните валути. Цифровият юан много прилича на обичайните пари, но съществува само във вид на код в дигиталните портфейли, които се създават с помощта на Националната банка на Китай. И това е голямата разлика с криптовалутите, в чиято основа лежи идеята за децентрализацията.

Южнокитайският вестник Morning Post съобщи, че в списъка, които започват да тестват националната дигитална валута, влизат такива международните франчайзи като Starbucks, McDonald’s и Subway, а също така местни предприятия – хотели, пекарни, спортни зали и други.

Преди няколко години Китай забрани ICO (Initial Coin Offering – първично предлагане за създаване на нова криптовалута) за нови криптовалути и препятстваше разпространението на останалите криптовалути в страната, като успоредно пускаше научни статии за разработването на собствена дигитална валута.

„RMB (remnimbi или дигитален юан) е естествен резултат от еволюцията на дигиталните плащания – смята Лин Чжан, вицепрезидент на Binance – Преди пет години, когато Tencent и Alibaba пуснаха своите системи, никой не си представяше колко широко разпространение ще получи тази технология. Тези неща протичат постепенно и сега вече потребителите са готови за дигитална валута”.

Covid-19 се превърна в катализатор за развитието на безналичните плащания. До голяма степен това е свързано със страха за заразяване с вируса от използването на банкноти.

„Обичайните начини за плащане на стоки и услуги престанаха да работят” – обяснява Гурав Дар, CEO на компанията Marshal, специализирана в сферата на плащанията.

При подобни ситуации потребителите ще са принудени да променят своите навици, а безналичните плащания е много лесно да бъдат свързани с дигитална валута.

Според поддръжниците на дигитилизацията, с използването на налични пари са свързани и други проблеми. По думите на Хан от Mena FinTech Association, средният срок за използването на банкнотите от $10 е 4,2 години и изследванията са показали, че банкноти в оборот средно са замърсени между 53% и 100%.

Според Федералния резерв на САЩ стойността на печата на една банкнота с номинал $1 струва 5,5 цента, а петдоларовата банкнота е два пъти по-скъпа.

„Според изследване, само за 2018 година човечеството е изразходвало $35,5 милиарда за печатането на печатни пари. И това е без разходите за разпространяването, събирането, унищожаването и борбата с фалшификаторите – разказва Хан – Създаването на национални дигитални валути позволява на страните да защитават своя суверенитет и да се противопоставят на световните криптовалути.”

Действително, дигиталният юан ще бъде важен елемент както в поддържането на плащанията вътре в страната, така и за прокарване на глобалните търговски амбиции на Китай.

Според Джейсън Ву, CEO на компанията DeFiner, занимаваща се с цифрови спестявания, цифровата валута ще позволи на Китай да заобиколи сегашната финансова система, в която доминират САЩ и американския долар. Като резултат Китай може да стане лидер по брой на транзакции в глобалната дигитална икономика. Конкуренцията между големите страни в областта на цифровите валути ще нараства и ще се изостря.

Ву смята, че стартирането на Libra, криптовалутата на Facebook, е действие от същия ранг по важност и може да получи подкрепа от държавната администрация на САЩ в условията на борба с последствията от пандемията.

Наскоро сенатор Шерод Браун излезе с предложение за включването на дигитален доларов портфейл в пакета за подкрепа на потребителите на фона на последствията от Covid-19. Той е предложил създаването на безплатна банкова сметка за получаване на пари, осъществяването на плащания и получаването на налични пари в пощенските отделения и офисите на банките-участници. Аналитиците смятат, че идеята е заимствана от Марк Зукърбърг, но тя по-скоро прилича на мерките, предприети в Китай.

Така например, местните органи на властта в засегнатите райони в Китай са изпратили на смартфоните на гражданите дигитални купони, които е можело да бъдат изхарчени в местните ресторанти и хранителни магазини. Например всеки жител на Ухан е получил подобни купони, през специални приложения за покупки, като WeChat (най-популярнaта социална мрежа , месинджър и услуга за мобилни плащания в Китай) и Alipay.

“Държавата лесно проследява използването на цифровите купони” – разказва д-р Шърли Ю, експерт по икономиката на Китай и сътрудник в Лондонското училище по икономика.

Тя отбелязва, че в случая с паричните средства, които наскоро са раздадени на гражданите на САЩ , това е невъзможно.

При това чрез цифровите купони правителството на Китай може да разбере кой сектор получава повече подкрепа, кой и за какво фактически използва тези пари.

„По време на сегашната криза ние видяхме как съвременните технологии помагат на Китай да ускори и да увеличи ефективността, както при борбата с пандемията, така и за подкрепата на икономиката” – обяснява тя.

На сегашния момент 20 държави официално са обявили, че работят над създаването на цифрови валути при подкрепата на своите централни банки и конкуренцията нараства в тази област, но сякаш Китай вече има солидна преднина в това отношение.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x