fbpx
Прогнози и тенденции

“Криптовалутите са по-лоши и от отрова за мишки“ – пет предсказания от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е един от най-известните инвеститори в света. Той запазва своето четвърто място сред най-богатите хора в рейтинга на Forbes, въпреки големите загуби, които понесе заради пандемията. Въпреки че някой от неговите прогнози може да ни се струват спорни към настоящия момент, винаги е интересно да разберем какво да очакваме в дългосрочен план от бъдещето според „Оракула от Омаха“.

1. Повечето вестници ще затворят

Крахът на хартиените медии Бъфет, който в своето детство е работил като разносвач на вестници, е предсказвал нееднократно. В интервю за Yahoo Finance той обяснява защо хартията ще изчезне безвъзвратно.

„По-рано побеждаваше вестника, който имаше повече страници, тъй като тези страници се запълваха от реклама, а рекламата беше най-доброто съдържание, което можеш да намериш вътре във вестника. Искаш да си намериш работа? Отваряш вестника и гледаш обявите. По-рано за най-новите събития човек разбираше на следващата сутрин от вестниците, а сега ги гледаш в реално време“.

По данни на Pew Research Center, от 2006 година до 2016 година рекламните приходи в американския вестникарски пазар са се съкратили почти два пъти и половина – от $49 милиарда до $18 милиарда, и продължават да намаляват.

2. В близките 100 години индексът Dow Jones ще достигне до 1 милион пункта (текущото му значение е около 31 500).

Промишленият индекс Dow Jones Industrial Average – DJIA е най-старият от трите ключови борсови индекса (заедно с S&P 500 и NASDAQ), които отразяват развитието на американските фондови пазари. Създаден е от редактора на вестника The Wall Street Journal Чарлз Доу през 1896 година, като първите му котировки са били около 30.

Уорън Бъфет предсказва, че след 100 години индексът DJIA ще премине нивата от 1 милион, а САЩ ги очаква финансово процъфтяване.

„Междупрочем, аз не изпитвам илюзии. Tова процъфтяване няма да го дочакам“ – шегува се Бъфет, който миналата година навърши 90 години.

3. Криптовалутите ги очаква неизбежен крах

Бъфет е известен противник на криптовалутите и е предсказвал техния крах нееднократно.

„Аз мога почти с пълна увереност да кажа, че криптовалутите ги очаква колапс“ – споделя Бъфет в интервю пред CNBC, подчертавайки, че с удоволствие би инвестирал във всяка от големите криптовалути, ако не е уверен, че в перспектива те няма да струват и цент.

Това негово мнение е от началото на 2018 година и скоро след това в май 2018 година котировките на криптовалутите започнали рязко да падат. В него момент репортер на Fox Business му напомнил думите на неговия колега Чарлз Мангър от техния фонд Berkshire Hathaway, че „биткойнът е отрова за мишки“, на което Бъфет отговорил:

„Явно се оказва, че биткойнът е отрова за мишки на квадрат“.

По-късно Бъфет е обяснил своята гледна точка. По думите на инвеститора, за разлика от традиционните валути, криптовалутите в своята основа „нямат нищо, не се базират на производство и самите те нищо не произвеждат“. Криптовалутите не са способни да се възпроизвеждат и тяхното обръщение не носи гаранции.

При това Бъфет смята блокчейн технологията за изключително „напредничава“, но несъвършенна. По тази причина той препоръчва по-скоро да се инвестира в традиционни активи, например акции на промишлени предприятия, тъй като след 10-20 години никой няма да си спомня за биткойна.

Много любопитно е дали той продължава да е на това мнение и дали ще се окаже прав „Оракулът от Омаха“, с оглед на това, че в последните месеци, от есента на 2020 години досега, биткойнът поскъпна приблизително 5 пъти. Често Бъфет се е оказвал прав в дългосрочните си прогнози, въпреки наглед старомодния си подход към момента.

4. Бъдещето принадлежи на възобновяемите източници на енергия

„Ако вие си държите парите във въглища, то вие имате големи проблеми“. – смята Бъфет през май 2017 година, изразявайки още тогава готовност да подкрепи проекти от „зелената“ енергетика.

През юни 2020 година Бъфет заяви, че неговият фонд Berkshire Hathaway е инвестирал сумарно вече около $15 милиарда в слънчева и вятърна енергетика, а през юли стана известно за закупуването на акции от компанията Diminion Energy, която осъществява транспортиране и съхраняване на природен газ. Сумата на сделката се оценява на повече от $10 милиарда долара.

Агенцията по охрана на околната среда на САЩ прогнозира, че половината енергия в страната до 2030 година ще се произвежда от възобновяеми източници и явно Бъфет се стреми да ускори този преход.

5. Внедряването на изкуствения интелект прави икономиката по-ефективна, но това рязко ще увеличи безработицата.

Своите очаквания от бъдещето пред изкуствения интелект Бъфет изказва още през 2017 година.

„Развитието на изкуствения интелект може да подейства твърде разрушително на пазара на труда. Но плюсът се състои в това, че този проблем може и трябва да се реши чрез радикално реформиране на отношенията в обществото и държавите, и при хората едни с други“.

Очакванията на инвеститора разделят и аналитиците. По оценка на PwC, до 2030 година 40% от работните места ще бъдат заети от изкуствени невронни мрежи, обладаващи изкуствен интелект.

Междупрочем, самият Бъфет съветва да не се доверяваме твърде много на предсказания. В свое интервю той изказва знаменитата си фраза:

„Предсказанията много казват за този, който ги прави, но почти нищо за бъдещето“.

В края на краищата своето бъдеще си го градим ние самите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x