fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Биоматериалите за дрехи, които поглъщат СО₂, могат да помогнат в борбата с промяната на климата

Гъби, ананас и водорасли. Звучи като странна плънка за пица. Но всъщност от тези продукти може да състои гардероба на бъдещето. Все повече дизайнери се стараят да създават дрехи, които не нанасят вреда на околната среда, a също така да помогнат в борбата с промяната на климата, пише The Guardian.

Ако внимателно се прочете етикета на такава дреха, вие ще видите, че тя е направена от стъбла на ананас или кактус, а пазарската чанта е изтъкана от влакна от бананови дървета. От кожата на гъбите до фланелките от водорасли, това са еко-алтернативите днес, които предлагат дизайнерите. А последните постижения в тази сфера са дрехите от водорасли, поглъщащи от въздуха въглероден диоксид.

„Модата, това е част от проблема, но и част от решението“ – казва Нина Марензи, основателка и директор на организацията с идеална цел Sustainable Angle, която представя екологичен текстил на ежегодната изложба Future Fabric Expo.

Ню-йоркската дизайнерка Шарлот МакКарди е създала прозрачна непромокаема биопластмаса с използването на водорасли, в частност прах от водорасли, които се срещат във веганските продукти. Тя дълго е работила над този продукт, за да намери начин да нагрява водораслите и да ги охлажда, така че те да станат прозрачни. Този материал е въглеродно отрицателен. Това означава, че водораслите изсмукват въглеродния диоксид от въздуха, тоест дрехата се явява поглътител на СО₂.

„Ние много говорим за това, какво се случва с материалите след тяхното използване, но не и за това, откъде те се появяват“ – говори Дян-Джен Лин, дизайнер и съоснователка на Post Carbon Lab.

Post Carbon Lab използва същия принцип с други материали от водорасли, които фотосинтезират. Лондонският стартап е създал фотосинтезираща дреха от живи водорасли и плат. По думите на Дян-Джен Лин, една голяма фланелка от такъв материал с площ от около един квадратен метър, изработва приблизително толкова кислород, колкото шестгодишен дъб.

яке от материал, включващ плат и водоросли
Дян-Джен Лин с яке от материал, включващ плат и водоросли, който поглъща СО₂
Източник: The Gardian

Стартапът работи с дизайнери и предприятия над задачата, как от този материал да се изработи продаваем продукт. Лин разказва, че той може да се използва при производството на обувки, раници, завеси, калъфки, чадъри и други подобни продукти.

По думите на Дян-Джен Лин, грижите за такъв материал могат много да се различават от грижите за обичайните дрехи. Ако вие искате да носите водорасли, ще трябва да свикнете с някой странни особености на новите дрехи.

„Те не трябва да се слагат в тъмен шкаф. На материала му е необходим въглероден диоксид, затова трябва да се разполага в добре проветряващо се помещение, например да се окачва на облегалката на стол.“

Прането в пералня може да повреди този материал, затова може да се използва само ръчно пране, като при това трябва да сте много внимателен/на. По думите на дизайнерите, онова за което не е подходящ този материал, е за долно бельо.

Лин и другият съосновател на стартапа Ханс Хулстерт изпитват границата на възможностите на новия материал. По думите на Лин, от него може да се прави практически всякаква дреха, даже с щампи.

„Материалът може да си променя цвета, ако нещо не е наред около него, например под въздействието на светлината или температурата. Повечето от организмите имат зелен оттенък. Ако всичко е наред, те са тъмно кафяви със зелен или оранжево-зелен оттенък. Но ако на материала нещо не му харесва, неговият цвят може да стане жълт, оранжев, кафяв, виолетов, бял или прозрачен“ – казва Лин.

При различните експерименти с новоразработения материал се оказало, че той е изключително устойчив.

„Ние имаме образци, които живяха три години“.

Post Carbon Lab не са сами в разработването на подобни материали. Например, компанията Piñatex разработва екологични тъкани от листата на ананаси. Материали от гъби използват модните гиганти Hugo Boss и H&M . Компанията Desserto е започнала производство на екокожа от кактуси. Тази мексиканска компания се занимава oт години с изработването на кожа на растителна основа.

Чанти от ананас
Чанти от ананас, разработени от Piñatex
Източник: Piñatex

Пред модната индустрия, която се стреми да става все по-екологична, стоят глобални предизвикателства. Само във Великобритания се изхвърлят около 300 000 тона дрехи всяка година и някои изследвания показват, че глобалното производство на текстил предизвиква изхвърлянето на 1,2 милиарда тона въглероден диоксид годишно, а това е повече отколкото емисиите от морския и въздушен транспорт взети заедно.

В края на миналата година ви запознахме с разработка на екип от Университета Обърн в Монтгомъри, Алабама, предлагаща много по-щадяща за екосистемата замяна на натуралната кожа. В търсене на нови решения за използване на остатъците от хранителната промишленост за създаване на дълговечни преработващи се материали, изследователите са разработили многообещаващ, биоразлагащ се заместител на кожата от остатъчните продукти от производството на зелен чай.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x