Дари
ОбществотоПрирода и общество

На кого харесват тираните?

Защо някои хора обичат егоистичните, властните лидери-манипулатори в бизнеса и политиката, въпреки техните отвратителни постъпки? Вероятно причината трябва да се търси в тяхното детство, смята екип от американски учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание «Journal of Leadership and Organizational Studies».

Съгласно проведените нови изследвания съществува връзка между семейната среда в детството и личността на лидера, когото човек предпочита в зряла възраст. Подрастващите, които са се сблъсквали с голям брой конфликти и насилие, след това като възрастни определят, като признаци за идеалния лидер, много социално нежелателни черти.

Новото дългосрочно (лонгитюдно) изследване е започнало през 1979 година с наблюдение на 130 новородени деца и техните родители. С помощта на родителите учените са получавали информация за детайлите в личния живот на участниците.

През 1996 година, когато децата вече са били на 17 години, учените са анализирали данни за 102 млади участника. В тази анкета въпросите били свързани със семейната динамика, повишават ли глас родителите им, критикуват ли те един друг и склонни ли са към физическо насилие.

След още двадесет години, когато участниците вече били достатъчно зрели, в анкетата, която провели с тях, ги помолили да опишат идеалния ръководител, определяйки неговите характерни черти. Оказало се, че тези, които като подрастващите са живеели при високо ниво на конфликтност, с 20% по-голяма вероятност предпочитат тираничния модел на управление. Този ефект се засилвал още повече ако бащата в семейството бил от егалитарен тип или майката с подчертано мъжки качества. Основните черти, с които те описвали идеалния образ на лидера били: властен, настоятелен, доминиращ, шумен, егоистичен, непоносим и взискателен.

По думите на учените, за да се обясни поведението и привлекателността на такива лидери, досега преимуществено са се анализирали само техните личности. Получените в това изследване резултати показват, че към модела, обясняващ това явление, трябва да се включи и профила на техните поддръжници.

Ние постоянно виждаме, как отвратителни хора достигат върховете на социалната йерархия, но много малко знаем защо това се случва – обяснява Дайна Хербърт Уолкър, която е професор в Държавния университет на Сан Франциско и участник в изследването.- Тираните нямаше да получават толкова много власт в бизнеса и политиката, ако не ги подкрепяха“.

Очевидно, някои хора, заради получения в детството си травматичен опит, ги привличат тираничен тип хора на ръководни длъжности, въпреки тяхната жестокост и безцеремонност.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x