fbpx
Наука и технологииТехнологии

DFAB House – сградата, построена от роботи, която революционизира строителството

Строителството се отнася към отраслите, които са най-вредни за природата и с ниска ефективност на човешкия труд. Съгласно изследване на ООН, строителният отрасъл е отговорен за 40% за световните емисии на въглероден диоксид. В Швейцария за решаването на този проблем са предложили да се задейства роботехника и цифровите технологии, а потвърждение на жизнеспособността на концепцията е станала сградата с название DFAB House.

Жилищната сграда, която е на три нива, се намира на територията на лабораторията NEST (Next Evolution in Sustainable Building Technologies). NEST е част от Швейцарските федерални лаборатории по материалознание и технологии, разположени недалеч от Цюрих.

  футуристична сграда
Фото: Roman Keller

В проектирането и осъществяването на проекта са били ангажирани изследователи от осем катедри в Швейцарския федерален технологичен институт (ETH) в Цюрих, включително архитекти, специалисти по роботика, специалисти по материали, строителни инженери, експерти по устойчивост и други. Освен това са участвали още 30 компании и партньори от най-различни отрасли.

колаж строителни дейности
Източник: www.dfab.ch

DFAB HOUSE заема площ от 220 кв.м и олицетворява бъдещето на жилищното строителство. Планирането и по-голямата част от строителния процес са осъществени с помощта на дигитални технологии. Подовете и таваните са напечатани на 3D принтер. Мобилни роботи на място са конструирали армиращи мрежи за изграждане на двойно извити бетонни стени без кофраж. Други роботи са сглобявали нестандартни дървени елементи, които след това са монтирани направо на строителната площадка. Това са само част от използваните високи технологии при строителството на „умната сграда“. Сравнявайки DFAB House с обичайното строителство, в нея са вложени 60% по-малко цимент, като в същото време са спазени на 100% строгите изисквания за безопасност.

роботи строят
Фото: Roman Keller

В сградата има интелигентна система за управление на енергоресурсите. Всичко е свързано в единна мрежа от уредите до осветлението. За да се пести енергия, топлината в отпадните води се използва директно в баните чрез топлообменници. Когато не се използва, топлата вода се връща обратно в котела, вместо да се охлажда в тръбите. Този процес премахва необходимостта от поддържане на висока температура на водата в системата, спестявайки енергия и предотвратявайки растежа на бактериите.

интериор в сградата
Фото: Roman Keller

В момента апартаментите в DFAB HOUSE се използват за настаняване на гостуващи изследователи и като тестова лаборатория за интелигентни решения и технологии на Интернет неща (IoT).

интериор в сградата
Фото: Roman Keller

Новата сграда не е първия архитектурен проект, изпълнен с помощта на високите технологии. Още през 2014 година китайската компания WinSun демонстрира потенциала на 3D-печата, построявайки за един ден 10 едноетажни сгради. Миналата година в един от районите на Дубай Варсан отвори врати нова двуетажна сграда, висока 9,5 метра и площ от 640 квадратни метра. Тя стана рекордна по размер сграда, създадена с помощта на 3D принтер.

Както отбелязва един от участниците в проекта Матиас Колер, швейцарският екип не си е поставял за цел да постига рекорди, а основната задача е била да се концентрират върху качеството на бъдещата сграда. По негово мнение , екипът е преосмислил основната задача в архитектурата. На първи план е излязло рационалното използване на ресурси, а не впечатляващите архитектурни форми.

Автоматизацията на производствените процеси често се асоциира със загуба на работни места. Но Колер е уверен, че използването на цифрови технологии ще повиши креативността на служителите и ще спомогне за развиването на други производствени навици. Резултатът от машинното обработване на информацията може да се използва и в сферата на дизайна. Пример за това е необикновения таван в DFAB House, напечатан на 3D-принтер.

интериор в сградата
Фото: Roman Keller

По мнението на Бенджамин Диленбург, участвал в проекта в качеството си на експерт в 3D-печата, използването на роботи ще позволи да се повиши нивото на безопасност на строителните площадки.

„Не следва да се драматизира ситуацията в строителството – предупреждава той – От създаването на максимум взаимодействие между роботи и хора да работят заедно, действително има огромен смисъл.“

Колер и Диленбург искат да започне диалог с представители на строителния отрасъл не само в Швейцария, но и в други страни с цел обмяна на опит в автоматизацията на строителството. За тази цел те са публикували цялата информация за своя проект и са организирали изложба „Как да построим сграда: архитектурно изследване в цифровата епоха“, която е предназначена не само за експерти, но и за широката публика.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x