fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Учени са създали обувки на основата на зелен чай

Екип от Университета Обърн в Монтгомъри, Алабама, воден професор Янг-Ли ( Young-Lee), предлага много по-щадяща за екосистемата замяна на натуралната кожа. В търсене на нови решения за използване на остатъците от хранителната промишленост за създаване на дълговечни преработващи се материали, изследователите са разработили многообещаващ, биоразлагащ се заместител на кожата. Интересното е, че тази алтернатива се произвежда от остатъчните продукти от производството на зелен чай. Резултатите от научната разработка са публикувани в изданието Clothing and Textiles Research Journal.

Не е тайна, че всяко производство негативно влияе на околната среда, замърсявайки въздуха, водата и почвата. Процесът на изработване на кожени изделия освен това оказва силно негативно влияние на здравето на работниците във фабриките и заводите, произвеждащи обувки.

Учените са открили, че съдържащият целулоза материал, получен от остатъците от производството на зелен чай има качества, близки до свойствата на натуралната кожа.

Изследвайки възможностите за използване на получените биоразлагащите се вещества, американските учени са предположили, че материалите, изработени на тяхна основа, ще са толкова удобни, здрави и комфортни за използване, колкото традиционната кожа за изработка на обувки.

Истината е, че учените са се сблъскали с известни затруднения. Слой от такъв заместител на кожа лошо понася въздействието на дъжд или сняг и бързо губи своите полезни свойства. Затова авторите решили да „усилят” безопасната целулоза с други „екологично неутрални” тъкани.

В своя експеримент изследователите решили да укрепят външния слой от чайна целулоза с тъкан от конопени влакна. С помощта на вторично преработена памучна тъкан (деним) като среден слой, учените съединили тези два слоя.

На следващия етап експериментаторите създали абсолютно истински чифт екологично чисти обувки. Екипът на Янг-Ли анализирал теглото, естетическите качества, водопропускливостта, топлинния комфорт и здравината на своето изобретение в сравнение с кожен аналог.

Структура на обувка, изработена от заместител на кожа
Структура на обувка, изработена от заместител на кожа
Илюстрация: Changhyun Nam et al. / Аuburn University

Учените констатирали, че създадените от тях обувки с нищо не отстъпват на традиционните кожени обувки. Дишащият „чаен” материал се оказал лек и здрав, а по степента на комфорт предната част на обувката даже превъзхождала класическите обувки, съобщават изобретателите.

Освен това, учените открили любопитно явление. Чифтът, изготвен от зелен чай, се износвал по-равномерно от традиционните модели. Но, въпреки отличните си качества, разработеният продукт в някои показатели отстъпвал на традиционната кожа. Обувките от този заместител на кожата бързо се мокрили и по-дълго изсъхвали.

На сегашния момент проектът се намира все още в експериментална фаза и усъвършенстване. Учените търсят начини да подобрят водонепроницаемостта на екообувките и да ги направят пригодни за всекидневно ползване.

„Модната индустрия от сезон в сезон, от година в година произвежда нови продукти, стремейки се да удовлетворя нуждите и желанията на потребителите. Настъпи време сериозно да се замислим за това, какво в края на краищата се случва с цялата тази продукция. В интерес на човека, обществото и цялата планета ние трябва да намерим нови начини за създаване на дълговечни материали. Време е да внедрим по-екологично устойчиви алтернативи в производството” – споделя Янг-Ли в прес-релийза на университета.

По мнението на екипа, резултатите от тази научна работа свидетелстват за големия потенциал на многослойни биоразлагащи се материали в качеството на заместители на натуралната кожа. Учените планират също да създадат за шивашката промишленост други продукти на основата на възобновяеми ресурси.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x