Дари
На фокусПрогнози и тенденции

Рубини още веднъж предупреждава за белите лебеди на 2020 година

Видният икономист Нуриел Рубини предупреждава, че в световната икономика могат да се очакват нови сътресения до края на година от така наречените „последващи“ рискове. Той се учудва защо финансовите пазари блажено игнорират всички тези рискове и призовава да се поддържа максимално внимание към това, което се случва в икономиката, политиката, геополитиката и екологията.

През февруари, преди още да се разрази пандемията от коронавируса, ние публикувахме анализа на Нуриел Рубини, в който той анализираше, кои фактори могат да се превърнат в „бели лебеди“ през 2020 година и да станат причина за сериозна световна икономическа криза. Той още през 2008 година въведе термина „бели лебеди“ в противовес с „черните лебеди“ на Насим Талеб и така той нарича финансовите кризи, които са закономерен резултат от „натрупванията на икономически и финансови уязвимости, и политически грешки.“

В новия анализ той актуализира своите прогнози в съответствие с всичко случило се през последните 5 месеца. Рубини отбелязва, че както е предупреждавал, избухването на Covid-19 в Китай действително ще прерасне в пандемия и очаквано този сценарий ще се отрази на световната икономика. Той отбелязва, че благодарение на мащабните мерки за стимулиране „По-голямата велика рецесия“ през 2020 година не е прераснала в „По-голяма велика депресия“. Но така или иначе състоянието на световната икономика остава много несигурно. Даже и ако се случи V-образно възстановяване след спада до изключително ниските нива на производство и търсене, то този подем може да продължи само едно или две тримесечия, отчитайки ниското ниво на икономическа активност.

Алтернативният вариант е, на фона на изключително силната неопределеност, а също така в стремежа да се избягват рисковете и да се съкращава размера на задълженията, които демонстрират корпорациите, домакинствата и даже цели държави, да имаме анемично U-възстановяване на икономиката. Рубини отбелязва, че ако наблюдаващото се напоследък ново увеличаване на случаите със заразяване с Covid-19 в САЩ и другите страни не бъде спряно, а есента и зимата започне нова вълна (до момента, в който бъде открита безопасна и ефективна ваксина), тогава в икономиката най-вероятно трябва да се очаква W-образна рецесия с два периода на спад. Освен това, отчитайки наличието на толкова много слабости в световната икономика, не може да се изключи варианта, че в средата на десетилетието ще настъпи L-образна „ По-велика депресия“ (този сценарий е описан в публикацията ни „ Следващото десетилетие ще е белязано от идващата „По-велика депресия“).

В своя февруарски анализ Рубини изказа прогноза, че съперничеството между САЩ и четирите ревизионистични държави – Китай, Русия, Иран и КНДР, ще се засилва с приближаването на ноемврийските президентски избори в Америка. Сега той отново отбелязва, че расте загрижеността от това, че тези страни ще използват кибероръжие за намеса в изборите и за задълбочаване на политическите разногласия в САЩ. Ако резултатите на изборите покажат незначителна разлика между кандидатите, то според Рубини, това несъмнено ще доведе до обвинения (от всяка от страните) за фалшификации, и потенциално до граждански вълнения.

Рубини отбелязва, че кризата, свързана с Covid-19, още повече е задълбочила китайско-американската студена война, която засяга въпросите за търговията, технологиите, данните, инвестициите и валутната политика. В Хонконг, на Тайван, в Източнокитайско и Южнокитайско морета се наблюдава опасна ескалация от геополитическо напрежение. Даже и ако смятаме , че и Китай и САЩ не желаят военна конфронтация, активното балансиране на границата на войната може да доведе до военни инциденти, които да излязат от контрол, смята Рубини. Той отбелязва, че изказаното от него опасение, че студената война може да прерастне в гореща, е станало оттогава още по-актуално.

Рубини пише, че през февруари е очаквал Иран да засилва напрежението в отношенията си със САЩ и техните съюзници в региона, особено със Саудитска Арабия и Израел. Но явно на фона на все по-падащите рейтинги на Тръмп иранците са избрали политиката на относителна сдържаност, надявайки се на победа на Джо Байдън, което да доведе до обратно присъединяване на САЩ към ядрените договорки от 2015 година и отслабване на американските санкции. В същото време Израел, разбирайки, че техния стратегически прозорец се затваря, съгласно твърденията на СМИ, е започнал да осъществява секретни атаки срещу различни военни и ядрени цели в Иран ( с предполагаема негласна подкрепа на администрацията на Тръмп). Според Рубини, това засилва вероятността от предполагаеми „октомврийски изненади“, свързани с Близкия Изток.

Във февруарския си анализ Рубини изказа своята загриженост, че администрацията на Тръмп може да използва санкции за арест и замразяване на купените от Китай, Русия и други страни-съпернички американски държавни книжа, провокирайки тяхното разпродаване на фона на прехода на тези страни в геополитически по-безопасни активи, такива като златото, например. Тези опасения, а също така опасността от ръст на инфлацията заради огромния, монетизиран бюджетен дефицит, предизвикаха рязко покачване на цената на златото. Рубини отбелязва, че през тази година неговата цена се е покачила с 23%, а от края на 2018 година – повече от 50%. Според него САЩ превръщат долара в оръжие, което в последно време отслабна, тъй като и съперниците, и съюзниците на Америка се стараят да направят диверсификация на активите си, избавяйки се от такива, номинирани в долари.

На фона на всички тези предизвикателства, екологичните опасности също се увеличават, отбелязва Рубини. В източна Африка процесът за превръщането на тези райони в пустинни, създава идеални условия за библейско нашествие на скакалци. Съгласно нови изследвания, в предстоящите десетилетия на неурожай, предизвикан от повишаването на температурите и сушите, ще предизвика преселването на стотици милиони хора от горещите тропически зони в посока на САЩ, Европа и другите региони с умерен климат. Рубини отбелязва, че преминаването на така наречените „ невъзвратни точки“, такива като топенето на ледените щитове в Антарктика или Гренландия, циркулацията в Атлантика и други могат да доведат до много сериозни екологични последствия.

Освен това, Рубини посочва, че става все по-очевидна връзката в промяната на климата и пандемиите. Хората активно навлизат в местата на обитаване на дивите животни, което предизвиква все по-чест контакт с животински носители на зоонозни заболявания. Освен това, се засилва тревогата, че в резултат на започналото топене на вечната замръзналост в Сибир, (там затоплянето протича двойно по-бързо, отколкото в другите части на планетата – бел.ред.) могат да се появят смъртоносно опасни вируси, които дълго време са били замръзнали и подобно на коронавирусът могат да се разпространят по цялата планета.

Рубини си задава въпроса защо финасовите пазари блажено игнорират всички тези рискове? След спада на цените с 30-40% в началото на пандемията, много фондови пазари почти успяха да възстановят тези загуби. Това според него се е случило благодарение на мащабните мерки за бюджетна подкрепа и надеждата за скорошна поява на ваксина срещу Covid-19. Наблюдаващото се на пазарите V- образно възстановяване говори, че инвеститорите очакват същото V- образно възстановяване на икономиката.

Проблемът е в това, че днес е вярно всичко това, което беше вярно през февруари, отбелязва Рубини. Икономиката може да тръгне надолу заради материализирането на една от икономическите, геополитически или медицински малко вероятни заплахи или така наречения „последващ риск“. Много от тези заплахи съществуват, а в сегашния момент са даже по-актуални заради текущата криза. Според Рубини, пазарите обикновено не могат много добре да отчитат политическите и геополитическите „последващи“ рискове и още повече екологичните, тъй като тяхната вероятност трудно се оценява. Той предупреждава, че на фона на събитията от последните няколко месеца ние не трябва да се учудваме, ако се появят още един или даже няколко бели лебеда, който да разтърсят световната икономика, даже преди да е свършила настоящата година.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x