fbpx
На фокусПрогнози и тенденции

Идва ли „бял лебед“? Нуриел Рубини за факторите,които могат да предизвикат бъдеща криза

Един от най-авторитетните експерти в глобалните финанси Нуриел Рубини, който предсказа кризата през 2008 година, разказва как противопоставянето на САЩ с Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предстоящите президентски избори в САЩ, кибератаките, новият коронавирус и промените в климата могат да предизвикат нова световна криза през 2020 година или близките след нея години.

През 2007 година известният есеист и икономист Насим Талеб публикува своята нашумяла книга „Черният лебед – въздействието на слабо вероятното в живота и пазара“ (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable), в която въведе термина „черните лебеди“, с които той определя събития, възникващи непредсказуемо, като торнадо, от слабо вероятните опашки в статистическите разпределения“.

Професорът по икономика в Ню Йоркския университет Нуриел Рубини, който предсказа кризата през 2008 година, още през 2010 година в книгата си „Кризисна икономика“ въведе нов термин – „белите лебеди“. Този термин е в противовес с „черните лебеди“ на Насим Талеб и така той нарича финансовите кризи, които са закономерен резултат от „натрупванията на икономически и финансови уязвимости, и политически грешки.“

В своя статия за Project Syndicate Рубини пише за факторите, които могат да предизвикат през 2020 година прелитането на „бял лебед“, тоест да се разрази нова финансова криза.

Има такива времена , когато ние трябва да очакваме достигането на системата до преломен момент, или така наречения „момент на Мински“. Той настъпва, когато бума се сменя с крах и балоните се пукат. Подобни събития не са „неизвестни неизвестни“, а са по-скоро „известни неизвестни“ – обяснява Рубини.

Единият от факторите е съперничеството на САЩ с „четирите страни – ревизионисти (а може би и съюзници )“ – Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Тези страни, по негово мнение, искат да хвърлят „ръкавицата“ на предизвикателството „към световния ред доминиран от САЩ“. Затова президентските избори в САЩ през 2020 година ще са критично важни, тъй като могат да предизвикат промени в глобалната политика на страната. Ако изборите в Америка протекат със скандали при броенето на гласовете и има обвинения за фалшификации, то това ще е изгодно за Китай, Русия, Иран и Северна Корея, а катаклизмите в политическата система на САЩ ще отслабят влиянието на страната зад граница, смята Рубини.

Освен това някои страни са заинтересовани да свалят Тръмп. Той е заплаха за иранския режим, а значи в Иран имат всички основания да искат ескалиране на конфликта в предстоящите месеци, даже с риск за пълномащабен конфликт, посочва Рубини. Като последствия от това, той прогнозира вдигане на цените на нефта, срутване на цените на акциите на фондовите пазари, провокиране на рецесия и лишаването на Тръмп от шанс да бъде избран за втори път.

Що се касае отношенията между САЩ и Китай, то постигането на разбирателство за „първата фаза“ може да се окаже само временна кръпка в отношенията между двете страни, посочва Рубини. Според него, двустранната „студена“ война за технологии, данни, инвестиции, валута и финанси продължава с неотслабваща сила. Сега епидемията от вируса Covid-19 само засилва позициите на тези, които в САЩ са за сдържането на Китай. Освен това в близка перспектива , тази епидемия може да окаже по-сериозно влияние, отколкото се очаква.

„Прекъсванията в китайската икономика ще окажат сериозно влияние на глобалните производствени вериги (в това число и фармацевтичните, в които Китай се явява изключително важен доставчик). Освен това ще се подкопае деловата увереност сред бизнеса“ – казва професора по икономика.

Според Рубини, страните-ревизионисти могат да атакуват американската и западната финансови системи, в това число и платформата за междубанкови финансови телекомуникации SWIFT . Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард вече излезе с предупреждение, че загубите от такава кибератака могат да струват на европейските финансови пазари загуби от $645 млрд. Представители на специалните служби на САЩ изразяват аналогична тревога и за САЩ, където спектърът на телекомуникациона структура е още по-широк.

„Разбира се САЩ няма да седят със скръстени ръце ако бъдат подложени на асиметрични атаки. Те ще засилват натиска си върху тези държави с помощта на санкции и други инструменти на търговската и финансова война, без да се смята това, че САЩ притежават най-добрия в света военен киберпотенциал“ – посочва Рубини.

Според него, активизирането на американските кибератаки срещу тези противници ще продължи, което от своя страна ще увеличи риска за началото на първата в историята кибервойна, което може да доведе до настъпването на масов икономически, финансов и политически хаос.

И на края третата причина, това е промяната на климата, която може да „провокира екологични катастрофи с огромни негативни последствия“. Рубини предупреждава, че глобалното затопляне, това не е нещо, което ще предизвика икономически хаос след няколко десетилетия. По неговите думи, „това е заплаха тук и сега“.

Но освен това Рубини посочва, че има данни за протичащи отделни дълбоки сеизмични събития, водещи до глобална промяна на магнитната полярност и ускоряване на океанските течения.

„Всяко от тези събития може да стане предвестник на „бял лебед“ в сферата на екологията. Такова събитие може да стане „преломния момент“ в състоянието на климата, например разрушаването на най-големите ледени щитове в Антарктида или Гренландия в близките години. Ние знаем и за повишената подводна вулканическа активност. Какво ще стане, ако тази тенденция предизвика бързо окисляване на океана и изтощаване на глобалните рибни запаси, от които зависи живота на милиарди хора?“ – пише Рубини.

„Този списък едва ли е изчерпващ, но той показва , какво може съвсем резонно да очакваме от 2020 година. В същото време финансовите пазари както и по-рано се намират в благо настроение, игнорирайки рисковете. Те са убедени, че икономически най-силните страни в света и глобалните пазари ги очаква една спокойна, даже щастлива, година“ –резюмира Рубини.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x