fbpx

7 причини, заради които човек не може да се справи с емоционалната си крехкост

Емоционалната крехкост е черта на хората, на които им е сложно да контролират своите чувства и реакции. Заради неголеми неуспехи или неочаквани събития човек бързо попада в цикъл на тревога и паника, а лекото раздразване преминава в злоба и ярост. За да се научи човек по-добре да контролира емоциите си е много важно да стане приятел с тях и по-добре да ги разбира.

Ето седем навика, от които си струва човек да се откаже, за да стане по-устойчив и да се научи по-добре да интерпретира собствените си чувства.

Вие напълно се доверявате на всичките свои мисли

Ние рядко се доверяваме на всички хора в нашия живот. Например вие можете напълно да се доверите на най-добрия си приятел или на партньора си, да бъдете достатъчно уверен в своя началник и въобще да не приемате сериозно всичко това, което ви разказва човек, предлагащ ви поредната банкова услуга по телефона. Това е нормално и естествено поведение, което ни позволява да бъдем в безопасност. По същия начин не трябва да се доверявате на всички мисли, които се появяват във вашата глава:

– Ако вие вярвате, че всяка плашеща ви мисъл е истина, то вие ще се намирате в състояние на постоянна тревога;

– Ако вие вярвате в това, че всяка фантазия как вие ще отмъстите на човек, е истинска, то вие постоянно ще изпитвате агресия (най-често необоснована);

– Ако възприемате всяка критика (даже необективна), като нещо истинско, то вашата самооценка ще бъде ниска.

Пробвайте да се отнасяте към своите мисли със здрав скептицизъм. Наблюдавайте ги, но не зацикляйте на тях.

Вие разчитате на защитните си механизми

Защитните механизми понякога ни помагат да се справяме с неочакваната тревога. Но те много често имат краткосрочен ефект. Те се справят със симптомите, но не и с основния проблем. Както в случая с физическата болка, неприятните емоции са само сигнали, че нещо се случва не така, както трябва:

– Страхът не е проблем, а знак,, че във вашия живот има нещо, което ви се струва опасно;

– Тъгата също не е проблем, а съобщение, че е възможно вие да сте загубили нещо много ценно;

– Злобата също не е проблем, а знак, че дълбоко в душата си на вас ви се струва, че нещо не е справедливо;

Вие нарушавате собствените си обещания

Емоционално крехките хора много често нарушават своите обещания, които дават сами пред себе си. Това снижава и без това ниската им самооценка. Основният проблем е, че те често си поставят големи и сложни задачи, предварително знаейки, че не могат да ги достигнат. Но въпреки всичко се разстройват, натъжават се и осъждат себе си, когато не достигнат поставената цел.

Започнете с малко. Адекватно оценете, за колко време може да постигнете поставената задача и си поставете твърди срокове за изпълнение. Не забравяйте да оцените общото си натоварване. Напълно естествено е, вие да не можете да изпълните поставената задача, ако искате да завършите още нещо.

Вие винаги плувате по течението

Няма нищо лошо в това да плувате по течението. Но ако това се превърне в постоянно ваше състояние, има риск, че вие просто ще спрете да изказвате пред себе си собствените си желания, тъй като всичко вече е решено заради вас. „Да плуваш по течението“ не работи ако:

– вашият партньор постоянно ви кани в италиански ресторанти, а вие не можете да търпите паста, но все пак отивате, защото се страхувате да не го обидите;

– вие постоянно казвате „да“ при поставянето на нови задачи на работа, като явно не ви стигат сили, а с такива темпове скоро ще стигнете и до емоционално прегаряне.

Не се бойте да изразявате своите реални нужди и желания. Възможно е, някои хора действително да се разстроят, но това е нормално. Да се защитават собствените граници не винаги е удобно, но е необходимо да се прави.

Вие често осъждате себе си

Много хора вярват в токсичната идея, че за да постигнем вътрешна мотивация, ние трябва да се отнасяме към себе си строго и твърдо. Всичко започва в детството, когато родителите, роднините и културните норми ни учат да оценяваме високо продуктивността и успеваемостта, сякаш нашата любов към себе си и нашата ценност е свързана само с това колко сме успешни. Именно заради това, когато вече сме възрастни, ние често се опитваме да се справим с гласа на критиката и да намерим нови начини за мотивация.

Започнете да практикувате състрадание към себе си. Това ще ви помогне по-лесно да приемате своите неуспехи.

Вие търсите утеха в другите хора

Емоционално крехките хора често търсят утеха в близките си хора. Те десетки пъти питат, действително ли не са ги обидели, дали не са ги разстроили или нанесли вреда, даже и след като са получили достатъчно ясен отговор. Ако вие искате да развивате емоционална устойчивост, важно е да се смирите с неудобните факти. На всички нас ни се налага да преживеем някои дискомфортни чувства сами със себе си. Може да потърсите подкрепа, но помислете предварително доколко тя ви е нужна. Може би можете ли да се справите сами?

Вие постоянно сте заети

Емоционално неустойчивите хора използват своята заетост на работа или в личните си дела, за да не се сблъскат лице в лице с реалния проблем, например с лошите отношения с партньора си. Може да се опитвате постоянно да бягате от всичко, но има ли смисъл? Постоянната заетост е странна форма на прокрастинация. Ние се страхуваме да се вслушаме в нашите реални чувства, защото знаем, че те няма да ни харесат.

Източник

5 2 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x