fbpx
СамопознаниеЧовекът

6 признака, че е време да се замислите за смяна на работата си

През последните години рекорден брой хора смениха работата си. Това явление започна да става все по-широко разпространено, че даже получи и своето наименование „Великото уволнение“. Някои от тях преминаха на работни места, които им предлагат по-голяма гъвкавост в съвременната онлайн икономика. Други се стремят да променят начина си на живот. Но мнозина бяха подтикнати най-вече от пандемията Covid19 и произтеклите от нея социални катаклизми, принуждавайки ги да се замислят сериозно за живота си и нещата, които ги мотивират.

Разпознавате ли се? Чувствате ли се в застой и изпитвате ли нужда от промяна, която да ви даде повече мотивация? Това е напълно естествено. Вашите цели се променят с времето и е естествено постоянно да търсите нови начини за мотивация. Но тези преходни периоди могат да бъдат трудни.

Към такива важни решения, като смяната на професия или местоработата, трябва да се подхожда внимателно. Винаги е добре, човек преди да предприеме крачка в тази посока да преосмисли предишната си дейността и натрупания опит, но има моменти, когато правилният избор изисква възможно най-бързо решение.

Така че, обмисляйки дали трябва да се присъедините към „великото уволнение“ или да се отдадете на кариерен ръст на настоящото си работно място, можете да използвате няколко признака, които ще ви помогнат да прецените дали наистина е дошло време за промени.

Работата вече не допринася за кариерния ви ръст

Най-добрите спортисти често разнообразяват физическата си подготовка или драстично променят ежедневния си режим. Това е така, защото в един момент всичко, което правим твърде последователно, престава да бъде източник на растеж. Ако забележите, че източникът на целта ви вече не ви помага да се развивате, значи е настъпило време за кардинално преосмисляне и извършване на евентуални промени. Напускането на работа е сериозно решение, така че трябва много точно да прецените дали да смените работата си или да направите известни промени в настоящата си професионална среда, преди да продължите напред. Често най-лесният начин да внесете свежест в работата си е да я погледнете по нов и различен начин, и да започнете евентуални промени с малки стъпки. Но ако сте изчерпали този път и вече не можете да се развивате в професията си, може би е време да продължите напред.

Постигнали сте това, което сте искали да постигнете

Понякога може да би не ви достига визията за кариерен ръст в настоящата си позиция, защото няма към какво друго да се стремите. Това е като да си бил професионален футболист и всичко в живота ти на този етап да е било свързано с този спорт. Но след като човек завърши професионалната си спортна кариера, въпреки че може да е бил доволен от този период от живота си, който му е носил невероятен източник на смисъл, да реши, че иска го остави зад себе си. Понякога просто постигаме това, което сме си поставили за цел и сме готови да преминем към нови предизвикателства.

Вие активно търсите начини да избягате от работата си

Това е все едно да си писател, да обожаваш да пишеш, но в един момент тази дейност да ти омръзне или да не ти носи удовлетворение. Започваш да вършиш куп странични неща, да потъваш в социалните мрежи, само и само да отдалечиш момента, когато трябва да седнеш да пишеш. Обикновено такива моменти са свързани с осъзнаването, че ти е нужна почивка, за да се влюбиш отново и да ти се прииска да вършиш това, което преди това ти е харесвало. Понякога, за да си изградите положителен навик, трябва да преминете през етап, който ще изисква от вас допълнителни усилия (например всички знаем, че трябва да спортуваме, но за много от нас е трудно да започнем), но понякога е необходимо да направите и по-продължителна почивка. Работата трябва да бъде нещо, към което подхождаме с любопитство и очакване, а не да я избягваме.

Редовно пристигате на работа, чувствайки умора, страх и започващо прегаряне

Много често се случва така, че ние започваме нова работа, която ни харесва, но след известно време тя започва толкова много да ни уморява, че сутрин ни е трудно да напуснем дома си за да отидем до офиса. И това много често не е заради това, че компанията или хората в нея са лоши, просто работата вече не ни устройва. Ако редовно изпитвате страх и притеснение от работата си, значи е дошло времето сериозно да помислите за промени или евентуално да я оставите в миналото си. Животът е прекалено кратък и ценен и затова вашата работа трябва да ви обогатява, а не да ви носи страдание.

Настоящата работа ви кара да развивате лоши навици

Много често ако човек работи за компания, в която има развита токсична култура, установява, че дори далеч от работата си, се държи по начини, които преди е смятал за неетични или неподходящи. Например, може да се окаже, че както човек лъже и подвежда колеги и клиенти, по същия начин започва да се държи с близките и приятелите си. Изходът е бързо да се напусне токсичната фирма. Ако нещо, върху което се фокусирате в търсенето на цел, започне да ви отдалечава от нея и от вашите ценности, трябва да се освободите от него. Никога не позволявайте на професионалната среда да ви промени към по-лошо – особено по отношение на характера.

Вашето работно място е станало нездравословно

Работно място с колеги, които ви крещят или ви обиждат, където емоционалната среда е нетърпима или където достигате до точката на крайна физическа умора, със сигурност трябва да ви стимулира да потърсите нещо ново. Някои работни места, понякога достатъчно незабелязано, увреждат сериозно вашето физическо или емоционално здраве. Ако се окажете в такова незавидно положение, значи е дошло времето да продължите напред.

Разбира се, има и други признаци, че е време за промени. И отново, искреният опит да преосмислите работата си и да я направите по-целенасочена и удовлетворяваща, винаги е приоритет, ако се чувствате в застой. Но освобождаването от старото е част от поддържането на свежест в живота и ни позволява да променяме целите си с течение на времето. Животът ни е във наши ръце и все повече хора осъзнават това. Великото уволнение може да е точно възможността, от която се нуждаете за велико преосмисляне на живота си.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x